Dörner György közzétette műsortervét

2012.01.05. 17:46

Dörner György, az Új Színház február 1-jén hivatalba lépő új igazgatója közzétette a szinhaz.hu-n a 2012/2013-as évad műsortervét. Bár az új vezetés első bemutatóját csak márciusban tartják, már a meghirdetett februári programon is változtatna Dörner: 26-án Kocsis István Árva Bethlen Kata című művének felújított előadását tűznék műsorra Kökényessy Ági és Vass György szereplésével.

Az első új bemutató március 23-án Kodolányi János Földindulás című művének előadása lesz a főbb szerepekben Szakács Tiborral, Koncz Gáborral, Bánsági Ildikóval, Koncz Andreával és Lux Ádámmal, Pozsgai Zsolt rendezésében. A következő premiert április 20-án tartják: Páskándi Géza Vendégség című darabját tűzik műsorra, a rendező Pataki András lesz.

Több zenei sorozatot is terveznek: Mikrokozmosz címmel magyar zeneszerzők gyerekeknek írt műveit dolgozzák majd fel Galántai Csaba rendezésében, és egy zongorasorozatot is láthat majd a közönség.

A tervek szerint magyarországi és határon túli társulatok magyar darabjait is vendégül látják. Az évad végén, május 28-án előbemutatót tartanak a Mert a mamának így jó című zenés vígjátékból, amelyet az egyik szabadtéri színházzal közösen visznek színre. A produkció ősztől lesz látható az Új Színházban.

A tervek szerint augusztus 6-án új nyári színházat avatnak, amely az elkövetkező években az Új Színház művészeinek kínál majd lehetőséget. Hunyady Sándor A három sárkány című vígjátékát mutatják be, amely ősztől szintén a színház műsorán szerepel. Az új nyári színházról a műsortervből csak annyi derül ki, hogy a Dunántúlon lesz, a pontos helyet és az elképzeléseket február közepe után ismertetik.

Tárgyalásokat folytatnak különböző nyári színházi helyszínekkel, szeptemberben ugyanis egyhetes fesztivált szerveznének, amelyen a nyári bemutatókat tűznék műsorra. A 2012/2013-as évadban Nyírő József Jézusfaragó ember című művét, Gyurkovics Tibor Kreutzer szonátáját és Tomcsa Sándor Műtét című tragikomédiáját is láthatja a közönség. November második felében tartják Csurka István A hatodik koporsó című drámájának ősbemutatóját. A rendező személyére pályázatot írnak ki még február végén. A 2012-es évet díszbemutatóval zárják: Jókai Mór A bolondok grófja című vígjátékát viszik színre.

A jövő évad második felében Bessenyei György Ágis tragédiája című műve és Pozsgai Zsolt Razziája mellett Wass Albert A funtineli boszorkány című darabját tűzik műsorra, amely zenés, mozgásszínházi változatban kerül a közönség elé. A tervek szerint jövő májusban megkezdődnek a próbái egy új zenés magyar műnek is, amely már a nyári színházi helyszínre készül.