Dörner György kidobja a sikerdarabokat

2012.01.25. 12:57
"Egyetlen előadás sem marad műsoron az Új Színház jelenlegi repertoárdarabjai közül márciusban" - mondta Márta István, a színház leköszönő igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, ahol beszámolt arról is, hogy a társulat tagjai és a munkatársak közül néhányan úgy döntöttek, nem maradnak.

Pokorny Lia és Gáspár Sándor már biztos, hogy otthagyják az Új Színházat, de február 1-jével távozik Kékesi Miklós művészeti titkár, Hargitai Iván rendező, Szikora János művészeti vezető is, később pedig a jelenlegi gazdasági igazgató, Kovács Györgyi is követi őket.

Márta István tájékoztatása szerint a február 1-jén hivatalba lépő Dörner György-féle új vezetőség első bemutatója március végén Kodolányi János Földindulás című darabja lesz, amiben csak a társulat néhány tagja kapott szerepet. A Kodolányi-darabon kívül csak vendégelőadások és koncertek lesznek, lekerül a színház műsoráról a Kávé habbal,  A Grönholm-módszer, a Világszép nádszálkisasszony, az Édentől keletre, és a Váltságdíj, kétszázadik alkalommal és egyben utoljára láthatják a nézők Jiří Menzel rendezésében a Még egyszer hátulról-t. Márta István szerint a színészeknek meg kellene fontolnia áprilisig a színháztól való végleges távozást.

Márta a színház honlapjára is kiírta az új vezetéssel szembeni nemtetszését: "13 esztendő munkáját zúzza szét az érthetetlen és megmagyarázhatatlan politikai döntés. A miértre nincs logikus válasz, az okozott kár viszont tetemes lesz. A hazafiság, a nemzet, a magyarság tiszteletre méltó eszménye a közhely szintjére száműzetik, a színház több ezer éves nyitottságának ellentmondó gyűlölet és negédes bájolgás térnyerése csak önmagába zárt színházat teremthet."