Koltay Gábor helyett Kiss Csaba kapta meg a Miskolci Színházat

2012.01.31. 12:44
Zárt ülésen Kiss Csabát választotta a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójává öt évre a borsodi megyeszékhely közgyűlése.

Annak ellenére, hogy a társulat és a szakmai bizottság a másik jelölt, Koltay Gábor pályázatát támogatták, a fideszes képviselők végül Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg mellett döntöttek - írja a szinhaz.hu. A szocialista képviselők nem vettek részt a zárt ülésen rendezett név szerinti szavazáson.

Kiss Csaba korábban már dolgozott a miskolci teátrumban igazgatóhelyettesként, pályázatában pedig olyan alkotótársakkal való együttműködését említi, mint Szabó Máté, Béres Attila, Keszég László, Rusznyák Gábor és Szőcs Artúr rendezők, Rácz Attila és Ari-Nagy Barbara dramaturgok, Silló István karmester, Kesselyák Gergely, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetője, Kozma Attila, a Miskolci Nemzeti Színház koreográfusa és Herczeg Tamás kulturális menedzser.

A miskolci színház igazgatói posztjára azért írtak ki pályázatot, mert tavaly októberben Kriza Ákos fideszes polgármester sürgősségi indítványára a város képviselő-testülete zárt ülésen önkormányzati biztost nevezett ki az intézmény élére, Halasi Imre korábbi direktorral pedig állítólag négyszemközt közölte a polgármester, hogy nem töltheti ki 2012 december végéig szóló szerződését.

A másik pályázó, Koltay Gábor filmrendezőt tavaly nyáron Tarlós István főpolgármester három hónap után menesztette a József Attila Színház éléről.