18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megszüntették a nyomozást Dopeman Bazmeg-száma miatt

2012.02.07. 13:52
A VII. kerületi rendőrkapitányság megszüntette a nyomozást, mivel nem valósult meg a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény. A határozat ellen a feljelentők nem élhetnek panasszal.

Dopeman Himnusz remixe miatt 15 feljelentés érkezett, ezért december 6-án az ügyészségen vizsgálat indult, a nyomozást a VII. kerületi rendőrkapitányság folytatta le.

A VII. Kerületi Rendőrkapitányság határozata szerint a Legfőbb Ügyészségre több bejelentés érkezett az interneten megjelent videoklip miatt, ami a feljelentések szerint tartalmában sérti Magyarország nemzeti jelképét, a Himnuszt azzal, hogy a videón szereplők trágár szavak ismételgetése között időnként a magyar Himnusz egyes sorait szőtték bele szerzeménybe. A feljelentők arra is hivatkoztak, hogy ez őket, mint hazaszerető, tisztességes magyar embereket mélyen megrázta és felháborította.

Negatív társadalomkritika

A rendőrség szerint "a videoklipből az tűnik ki, hogy az előadó a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját fejezi ki az általa művelt zenei stílusban. Tény, hogy véleményét trágár szavak használatával is nyomatékosítja. (...) A videoklipből azonban Magyarország Himnuszára félreérthetetlenül és közvetlenül vonatkozó, sértő, lealacsonyító kifejezés, illetve magatartás sem képileg, sem szövegileg nem állapítható meg. A negatív társadalomkritika nyomatékosításához felhasznált trágár szavakról egyértelműen megállapítható, hogy azok nem Magyarország Himnuszára vonatkoznak, így előadásukkal nem valósulhat meg tényállásszerű magatartás."

"A zeneszám szövege mellett az előadó Himnusz alatti gesztusai, viselkedése sem arra utal, hogy szándéka a Himnusz sértése, lealacsonyítása lett volna. A klipben például látható, ahogy az előadó a Himnusz előadása közben a szívére helyezi a kezét."

Dopeman nem válaszolt

Dopeman jogi képviseletét ellátó Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője úgy fogalmazott: „joggal vethető fel a kérdés: vajon miért rendelte el az ügyészség a nyomozást, hiszen könnyen felismerhető volt, hogy a feljelentők által kifogásolt cselekmény nem bűncselekmény”.

Dopemant tanúként hallgatták meg az ügyben, a rapper azonban a legtöbb kérdésre megtagadta a válaszadást arra hivatkozással, hogy bár szerinte nem követett el bűncselekményt, de az ügyészség álláspontja szerint igen, így élni kívánt a mentességi jogával.

A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje szerint Dopeman a „bazmeggel” politikai pártokról, politikusokról, vagy például a parkolócéduláról fejti ki a véleményét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport