nono

A taknyoló motorostól az orr nélküli lányig

2012.02.17. 17:03

A World Press Photo egy non-profit holland szervezet, ami 1955 óta rendezi meg évente Amszterdamban a fotóriporterek Oscar-gálájának tartott sajtófotó-pályázatot, és a verseny után  világkörüli turnét is szervez a győztes képeknek. A  képszerkesztőkből, fotósokból és a sajtóügynökségek képviselőiből összeválogatott, 19 tagú zsűri minden évben februárban bírálja el a fotókat. Február végén egy sajtótájékoztatón hirdetik ki a győzteseket, akik áprilisban vehetik át a díjukat Amszterdamban.

Az elmúlt 56 év díjnyertes World Press-fotóiból több képből is önálló életre kelt ikon lett. Ilyen például az 1963-as év győztes fotója, a saját magát felgyújtó buddhista szerzetes, amit kiraktak már legóból is és előszeretettel mutogatják korrajzként a 60-as években játszódó filmekben, vagy az 1989-ben díjazott kép a Tienanmen téren felsorakozott tankok elé álló tüntetővel, ami mára ugyanolyan pólóminta lett, mint Che Guevara arca.

A World press Photo pályázaton részt vehet bárki, aki hivatásos fotós. Nevezési díj nincs, ráadásul nemcsak egyénileg lehet indulni, hanem egy újság vagy ügynökség is kiválaszthatja az elmúlt év általa legjobbnak ítélt, hírhez kötődő fotóját vagy fotósorozatát, és benevezheti helyszíni hír, általános hír, emberek a hírekben, sportesemény, sportbulvár, korunk kérdései, hétköznapok, portrék, művészet-szórakozás és természet kategóriákban.

Az elmúlt évtizedben több magyar fotóst is díjaztak a World Press Photo-gálákon. A sokszor műtermi fotózással, kitömött állatok használatával és digitális utómunkával vádolt Szentpéteri 2001-ben második díjat nyert Természet kategóriában a Hosszúfarkú tiszavirágok rajzása című képével, 2010-ben pedig első lett a Vadászó jégmadárral, annak ellenére, hogy már 2003-ban és 2009-ben is támadta a szakma a jégmadaras képei miatt. 2002-ben Gárdi Balázs nyert Sportesemény kategóriában a debreceni tornász világbajnokságon készített sorozatával, 2005-ben Dezső Tamás második lett Hétköznapok kategóriában egy romániai fotósorozattal, 2008-ban pedig Általános hír kategóriában díjazták afganisztáni képeiért.

2007-ben az MTI fotóriportere, Szigetváry Zsolt győzött Általános hír kategóriában a budapesti zavargásokon készült sorozatával, 2008-ban pedig Korunk kérdései kategóriában díjazták a melegfelvonulásos képeivel. 2008 egyébként különösen jó év volt a magyar fotósoknak: Gárdi és Szigetvárí mellett Sportbulvár kategoóriában harmadik helyezett lett Berekai Judit és Tomasz Gudzowatyaz egy indiai jógázókat bemutató képsorozattal.

Szentpéteri József jégmadaras botrányai

10 Kingfisher animation.gif
Joe Petersburger, azaz Szentpéteri József ellen többször is csalást kiáltva kelt ki a fotós szakma az elmúlt évtizedekben. Szinte minden egyes díjánál előkerült az örök vád: természetfotósokhoz méltatlan módon madárpreparátumokat és digitális utómunkát használ a képeihez. 2003-ban a Magyar Természetfotósok Szövetsége kiáltott hamisítványt, mert szerintük Szentpéteri kitömött jégmadárral és döglött kérésszel került a National Geographic májusi számának címlapjára, 2010-ben pedig minden fotósblogon az volt a téma, a Magyar Sajtófotó 2009-es pályázatán hogyan lehetett harmadik Szentpéteri kitárt szárnnyal elefántként csobbanó jégmadara, mikor ez az állat a kisebb légellenállás miatt inkább rakétaalakban szeret vízbe merülni.