Andrea, Ilma
7 °C
18 °C

30 éves a Kaland-Játék-Kockázat sorozat

2012. 02. 24. 00:10
Idén lesz 30 éve, hogy megjelent a legendás írópáros, Steve Jackson és Ian Livingstone első lapozgatós játékkönyve, az 1982-es Tűzhegy varázslója. Ez volt a Fighting Fantasy-sorozat nyitókötete, azé az őrületé, ami miatt a mai harmincas-negyvenes generáció örökre beleszeretett az orkos-sárkányos fantasy műfajba. Az Index egy cikksorozattal, a 62 éves Ian Livingstone nyáron megjelenő új játékkönyvvel ünnepli a 30. évfordulót.
warlock original
Fotó: Puffin Books

A lapozgatós könyv és egyáltalán, a fantasy műfaj viszonylag későn, a rendszerváltás szelével jutott el a mainstream olvasóközönséghez: addig a Tolkienen túli fantasyt a klasszikus sci-fi silány vadhajtásaként kezelték, és még a témára fogékony Galaktika-főszerkesztő, Kuczka Péter is száműzte a különkiadásokba. 1989-ben viszont atombombaként robbant a könyvpiacon a kardozós-varázslós zsáner: a Hepiend magazin képregényben, a Főnix kiadó novellákban mutatta be az Alfa különszámból és a vhs-kazettákról megismert Conant, a Rakéta Könyvkiadó pedig Kaland-Játék-Kockázat sorozatcímmel kezdte ötletszerűen kiadni a Fighting Fantasy széria játékkönyveit.

Steve Jackson és Ian Livingstone játékkönyv-rendszere ma már erősen retró műfaj, ami nem veheti fel a versenyt a parasztvakító Playstation-játékokkal és a látványt még közösségi játékélménnyel is turbózó MMORPG-kkel. Egyszemélyes műfajként az asztali szerepjátékkal és a reneszánszát élő társasjátékőrülettel szemben is alulmarad, ám egykori népszerűsége megkérdőjelezhetetlen: két legismertebb hazai képregényrajzolónk, a Marvelnek dolgozó Futaki Attila és a meseregényre váltó magyar Tim Burton, Lakatos István pályáját is meghatározta a játékkönyvek hangulata. Pár éve pedig, amikor a Subba kiposztolta a pdf-formátumban letölthető Kaland-Játék-Kockázat sorozatot, a nosztalgiázók kattintáscunamija kiütötte a zagor.hu szerverét, ahová lelkes rajongók töltötték fel a jogutód nélkül megszűnt Rakéta és Új Vénusz kiadóknál megjelent köteteket.

Jackson és Livingstone háttértörténete

A Tűzhegy varázslója 82-es megjelenését kétévnyi ötletelés előzte meg. A játékkönyv 1980-ban még a kissé esetlen Mágikus küldetés (The Magic Quest) munkacímen futott, és eredetileg csak kedvcsináló dolgozat lett volna a fantasy témájú játékokról a Penguin Booksnak. Jackson és Livingstone viszont úgy döntöttek, unalmas kézikönyv helyett inkább egy egyszemélyes kalandot írnak a Flying Buffalo kiadó Tunnels and Trolls játékkönyveinek stílusában, a jól ismert Ügyesség-Életerő-Szerencse kockadobásokkal helyettesítve az ottani bonyolult játéktechnikát. A Penguin vezetősége egészen 1981 őszéig ült az első kéziraton (sokáig tipródtak, hogy a Gyűrűk Urához hasonló felnőtt irodalomként kezeljenek-e egy fantasy játékkönyvet, de végül a tizenéveseknek szóló Puffin sorozatban publikálták), aztán mégis szerződést kötöttek Livingstone-ékkal.

tűzhegy térképe
A Tűzhegy térképe a 25. évfordulós kiadásból - Klikkeljen a nagyobb méretért!Fotó: Puffin Books

Hogy gyorsabban elkészülhessenek a határidőig, a szerzők felosztották egymás közt Zagor labirintusát. A barlangi folyó révészéig vezető, orkokkal, óriásokkal és egyéb szörnyekkel zsúfolt déli barlangrendszert Livingstone dolgozta ki, a teleportkapukkal és élőholtakkal telepakolt északi labirintus, a káoszfertőzött hegy közepén vígan pókerező törpecsapat és az erejét a kártyapaklijából nyerő Zagor elleni végső harc Jackson agyszüleménye volt. A kötet érdekessége, hogy a szerzőpáros már itt lefektette a későbbi játékkönyvek meghatározó fordulatait: minden pokoltanya közepére kell rakni egy funkciótlan vámpírt (lásd Elátkozott ház, Tolvajok városa) és minden labirintusba kötelező a könyvtár és a bolt, lehetőleg bolhapiacnyi kacatot ábrázoló illusztrációkkal (utóbbiban egyébként Russ Nicholson a vonalkázott háttereivel és karikatúra-figuráival önálló stílust és kötelező iskolát teremtett, ami nemcsak visszaköszönt szinte az összes későbbi lapozgatós könyvben, de rajongói képregényeket is ihletett).

A Tűzhegy varázslója első kiadásából tízezer darabot adott el a Penguin, az elmúlt 30 év alatt viszont már a kétmilliós példányszám is összejött. Bár a kötet rengeteg kínos kérdést felvet (Hol van a szörnyek vécéje? Hogy tud átmenni a barbár szkanderozni a barlangi emberhez anélkül, hogy meghalna a játékosnak szánt csapdáktól? Mit csinál a boltos, a könyvtáros vagy a labirintus irányítója, ha épp nem akarja egy kalandozó se megölni Zagort? És egyáltalán: miért külön szobákban kuporogva várják a szörnyek a főhőst, ahelyett, hogy az egyik tágas barlangban egyszerre rontanának rá?), a jó eladások miatt a Penguin vezetősége azonnal berendelte a folytatást.

Livingstone 83-ban egy gyenge high fantasy kalanddal, a Végzet erdejében felejtett törpe kalapáccsal folytatta a sorozatot, majd összehozta a hangulatban máig verhetetlen Tolvajok városát, amiben bűntől fuldokló nagyvárosi környezetre cserélte a nyomasztó és egyhangú labirintusokat. Az örökös újító Steve Jackson ezalatt 1983-ra olyan klasszikusokat rakott össze, mint az egyetlen harccal végigvihető A Káosz fellegvára és a négyrészes Sorcery!-sorozat nyitókötete, a nepáli zarándokútjának emléket állító Shamutanti dombok (ám emellett sajnos elindította a felejthető sci-fi játékkönyvek sorát is a Star Trek előtt tisztelgő Csillaghajóval).

Ez a Steve Jackson nem az a Steve Jackson

Steve Jacksonnak és Ian Livingstone-nak a Tűzhegy elképesztő sikere után évente hat könyvet kellett leszállítania a Penguin kiadónak. A szerzőpáros ráadásul ekkorra már egy egész cégbirodalmat igazgatott: még 1975-ben megalapították a Games Workshopot, ami kezdetben csak a kézműves backgammon-játékok műhelye és a Gary Gygax-féle Dungeons&Dragons szerepjáték angliai forgalmazója volt, aztán a Citadel-ólomfigurákkal és a máig népszerű Warhammer/Warhammer 40K brandekkel a minőségi geek szórakoztatóipar egyik zászlóshajójává nőtte ki magát.

A két Steve Jackson társasjátékai

Az Index társasjátéktesztjeiben többször is kipróbáltuk már a brit és az amerikai Steve Jackson játékait. A Games Workshop klasszikus dobozait pár éve a Fantasy Flight adja ki új dizájnnal, itthon pedig a Delta Vision forgalmazza. Sajnos a Hadurak bábui rondák, maga a játék pedig érdektelen, a Talizmán maxumum a 80-as években megrekedt retrórajongókat hozza lázba, a Drakula dühe viszont minden vámpír- és Police 07-fannak kötelező.

A Steve Jackson Games játékai közül a Cthulhu Dice és a Zombie Dice kiváló unaloműző lehet reptéri várakozásnál vagy a tízóraiszünetben, a fantasy műfajt körberöhögő Munchkint és a Lovecraft-életművet szóviccekkel alázó Cthulhu Muchkint viszont a kincsharácsolós-hátbaszúrós feeling miatt csak azoknak ajánljuk, akiknek nem gond, ha a játék után már nem lesznek  barátai.

„Nappal a Games Workshopot vezettük, éjszaka játékkönyveket írtunk" – emlékezett vissza az írópáros a Tűzhegy 2007-es, 25 éves évfordulós kiadásában a '80-as években tomboló játékkönyvlázra. Az elfoglalt Jacksonnak kapóra jött, hogy van egy másik, amerikai Steve Jackson is, aki szintén geek játékfejlesztő: így lett a Steve Jackson Games vezére a "Steve Jackson és Ian Livingstone bemutatja"-sorozat első vendégszerzője, aki a Skorpiók Mocsara mellett megírta a Robotkommandót és a magyar sorozatból már kihagyott, kalózos-sellős Demons of the Deepet.

Az amerikai Steve Jackson egy seregnyi újítást hozott a lapozgatós műfajba. Nála nem a 400. pontnál ért véget a történet, hanem a játékos dönthette el, hogy Vasöklűnek rajzol térképet, a gonosz Bakónak gyűjt varázslóamuletteket,  vagy a jóságos Selatornak keres ritka bogyókat, miközben felkoncol mindenkit a rettegett mocsárban. Ez a Jackson a lineáris labirintus koncepcióját is kihajította: a Skorpiók Mocsarában oda-vissza lehetett mászkálni a tisztások között (térképkészítés nélkül esély sem volt végigvinni), amivel megvolt az illúziója annak, hogy az olvasónak nagyobb befolyása van az eseményekre, mint a többi könyvben.

Zagor mindig visszatér

Amerikai kollégájához hasonlóan a brit Steve Jackson is folyamatosan feszegette a játékkönyves formátum határait. Az magyar sorozatból már kihagyott Creauture of Havocot például buta szörnyként kezdjük egy labirintus mélyén, az Elátkozott házban modern üzletemberként keveredünk a sátánisták kísértetkastélyába (ahol ráadásul rengeteg fejezetpont zsákutca), a Találkozás F.E.A.R.-rel pedig a köpenyes-kütyüöves, latexcuccban repkedő amerikai szuperhősök világát parodizálta, amellett, hogy a játékkönyvek történetének legkeményebb nyomozómunkáját követelte meg.

zagor 640

Livingstone ezalatt gondos aprólékossággal és rengeteg kereszthivatkozással építette ki a saját kis sablonfantasy-világát Allansia nyugati sarkában. A félbolond varázsló, Yaztromo legalább négy könyvben segít nekünk, Sukumvit báró Halállabirintusát kétszer és kipucolhatjuk (a Halál seregeiben ráadásul pont az itt nyert pénzből veszünk zsoldossereget), a Tolvajok városába pedig a Rémület útvesztőjében is elkeveredhettünk. Livingstone örök kedvence azonban mindig is a Tűzhegyben lekaszabolt gonosz mágus volt, akit először a sorozat indulásának tizedik évfordulójára megjelenő 50. játékkönyvben, a 92-es Return to Firetop Mountainban támasztott fel, másodjára pedig 93-ban a magyarul is kiadott Zagor legendájában.

A Tűzhegy varázslóját egyébként Steve Jackson is nagyon kedvelte, 1986-ban ugyanis a Games Workshop elkészítette a könyv társasjáték verzióját. Itt a játékosok tipikus fantasy-karakterek (varázsló, pap, barbár, lovag, törpe, elf), akiknek az eredeti változathoz képest több helyen is módosított labirintusban kell megszereznie a Zagor kincsesládáját nyitó három kulcsot a szörnyek halomra gyilkolásával vagy a többi játékos kirablásával. Livingstone 93-ban szintén összegründolt egy társasjátékot a kedvenc gonosz mágusának sokadik legyőzéséről. Az Allansia helyett Amarillia világán játszódó Legend of Zagort a Games Workshop helyett a Parker Brothers adta ki, és a többi figurás-kártyás Hero Quest-klóntól eltérően itt maga a főgonosz is beszélt, mint az Omega Vírusban (a játékosok természetesen az eredeti lapozgatós könyvben választható harcost, barbárt, törpét és varázslót alakíthatták).

Fighting Fantasy-könyvek, Steve Jackson nélkül

nightof

Míg Livingstone a 92-es Return to Firetop Mountainnal búcsúzott Titán világától, Steve Jackson már 86-ban, a Creature of Havoc után abbahagyta a kalandírást. A nálunk is ismert Pusztítás maszkjait vagy a Démonlovagokat vendégszerzők írták, 1995-ben pedig a Penguin Books vezetősége is úgy döntött: leállnak a lapozgatós könyvekkel, és a Fighting Fantasy sorozat véget ér az 59. kötettel, a Curse of the Mummy-val.

Jonathan Green ekkor már 300 fejezetpontot megírt a jubileumi 60. kötetnek szánt Pirates of the Black Skullból, de az végül csak 11 évvel később jelenhetett meg Bloodnones címmel. 2002-ben ugyanis a Wizard Books újra kiadta a kultikus játékkönyveket (mi mással nyitották volna a sort, ha nem a Tűzhegy varázslójával), és a fogadtatás olyan jól sikerült, hogy 2005-ben maga Ian Livingstone is írt egy vadonatúj kalandot Eye of the Dragon címmel. Jonathan Green ezután még három, korábban sosem látott játékkönyvvel jelentkezett, az utolsó ezek közül 2010-ben jelent meg Night of The Necromancer címmel.

Mit csinál ma a két legendás író?

Steve Jackson és Ian Livingstone a 90-es években több tucatnyi lapozgatós könyvvel és a Games Workshop-birodalommal a hátuk mögött úgy döntöttek, fejest ugranak inkább a számítógépes játékiparba. Érezték, hogy ez az új szórakozási forma előbb vagy utóbb megássa az egyszemélyes, lineáris játékkönyvek sírját, ezért Jackson először lehúzott pár évet a Virgin Interactive-nál, majd átigazolt a Lionhead Studioshoz, és jelenleg is itt dolgozik (ők követték el a Fable-t és a Black and White-ot, valamint a folytatásaikat is).

2121941097 c919d2b430 b
Livingstone és Jackson 2007-ben a Forbidden Planet író-olvasó találkozóján, a London Megastore-banFotó: Forbidden Planet

Livingstone ezalatt a Tomb Raider szériával befutott Eidos Interactive igazgatója lett, és bár a Halállabirintus alapján elkészített Deathtrap Dungeonnal nem rengette meg 98-ban piacot, 2002-ben BAFTA-díjat nyert az interaktív játékiparban betöltött úttörő szerepéért, majd 2006-ban megkapta a Brit Birodalom Lovagrendje kitüntetését is (bár az Officer of the British Empire címmel nem jár automatikusan a Sir megszólítás). Eidos-vezérként Livingstone-nak azért jutott ideje a Facebookon is játszani, ami annyira bejött neki, hogy a Playdemicnek is besegített a Gourmet Ranch fejlesztésében, és több interjúban is elmondta: a játékipar jövőjét a közösségi oldalak erejében látja. 2011-ben mindkét író díszdoktori kinevezést kapott a Bournemouth Universityn, ahol Jackson interaktív játékelméletet és dizájnt tanít a mesterképzésben (Livingstone egyébként 2000 óta a University of Abertay Dundee-n is díszdoktor).

Az ezredforduló utáni kütyüforradalom Jacksont és Livingstone-t is magába szippantotta: a Tűzhegy varázslójának Nintendo DS-re optimalizált akció-RPG-verziója 2009-ben jött ki, 2010-elejére pedig elkészült a iPhone-kiadás is, és hamarosan a Haláltalizmánt is végig lehet játszani Playstation Minin. (A lapozgatós könyvek számítógépes játékká konvertálása persze nem előzmény nélküli: a 80-as években a Tűzhegyből, A káosz fellegvárából, a Végzet erdejéből, A rémület útvesztőjéből és a Vértengerekből is készült C64-es és ZX Spectrumos változat.) A hardcore rajongók körében továbbra is népszerű lapozgatós könyvek miatt a páros az elmúlt években is rendszeresen tartott dedikáló-körutakat és író-olvasó találkozókat, nemrég pedig maga Ian Livingstone jelentette be: a Tűzhegy 30 éves évfordulója alkalmából 2012 nyarára új lapozgatós könyvvel jelentkezik.

Félelmetes fantáziajáték! A Főhős te vagy!

cover1
Ezzel a jól ismert alcímmel, és az angol második kiadás napkorongos logójával indította el a Rakéta Könyvkiadó 1989-ben a Kaland-Játék-Kockázat sorozatot, a Tűzhegy helyett a Halállabirintussal. Varsányi Mária és a többi fordító 93-ig összesen 20 játékkönyv és a Titán című vilegleíró lexikon magyar változatát készítette el, 92-től 93-ig viszont már az Új Vénusznál jelentek meg Steve Jackson és Ian Livingstone játékkönyvei. A kiadó Fantázia Harcos sorozata összesen 12 könyvet tartalmazott (köztük a Rakétánál félbemaradt Varázslat!-széria 800 fejezetpontos lezárását, a Királyok koronáját), amik mellé a fordító, Serflek Szabolcs két paródiakötetet is írt Gordon Fletcher álnéven. A Szukits 2001-ben még megpróbálta feléleszteni a lapozgatós könyvek kultuszát a Démonlovagokkal, de a 2004-es Zagor legendája gyenge eladási mutatói után inkább végleg lemondtak Steve Jackson és Ian Livingstone könyveiről.

Hozzászólások (92)

 • Hegyirablo2012.02.24 00:32:59

  Nagyon jó írás, várom a folytatást!

  A két zseninek meg ha van egy kis esze, akkor csinálnak egy a Titan világára építő RPG számítógép játékot. Én tuti vevőjük leszek!

 • Kobunko2012.02.24 00:36:39

  Mily' szörnyű itt olvasni, hogy az engem akkortájt (96-7) totálisan bűvkörébe kerítő Csillaghajó (amit többtucatszor "végigcsináltam", de szabályosan egy tucatszor sem jutottam el az OMINÓZUS oldalra...), szóval az valamiféle silány mellékzönge csak. Később jópár példányt élvezettel lapoztam, a Halállabirintus szintén megvan, de akkora élvezetet nekem egyik sem okozott. Lehet csak azért, mert eleve fogékonyabb vagyok a sci-fi-re, mint a középkor-jellegű fantáziára, de akkor is. A Csillaghajónak én ma is bármikor neki tudnék állni, és holnap neki is fogok :)

 • Villy2012.02.24 00:50:44

  Aszittem a Shamutanti dombokat rajtam kívül nem ismeri senki a világon. Legalábbis még olyan emberrel nem találkoztam, aki hallott volna róla :)

 • mqqq2012.02.24 01:02:35

  ez nagyon jó írás volt, köszi!

 • mqqq2012.02.24 01:03:09

  Villy, én ismertem, szerettem :)

 • Lensver2012.02.24 01:22:23

  Pedig nem vagy egyedül Villy :)

  @Kobunko: Egyébként nekem is tetszettek a sci-fi témájú lapozgatós könyvek, mert némi változatosságot jelentettek a "középkori" fantasy változatokhoz képest. Sőt az egyik nagy kedvencem Az országút harcosa volt, ami meg poszt-apokaliptikus sztori.

 • Bandibacsi342012.02.24 01:34:08

  Villy

  Aszittem a Shamutanti dombokat rajtam kívül nem ismeri senki a világon. Legalábbis még olyan emberrel nem találkoztam, aki hallott volna róla :)

  Ismerjük!

  1. Shamutanti dombok
  2. Kharé, a csapdák kikötővárosa
  3. A hét sárkánykigyó
  4. A királyok koronája (ezt nem adták ki magyarul, de amúgy is orbitálisan gyengére sikeredett az előző háromhoz képest).

 • GrigorijPetrovics2012.02.24 01:35:15

  Melyik részben volt az, hogy a fordítók trehánysága miatt a magyar változatban is egy Ifor Tynin nevű árulót kellett leleplezni, akinek a neve árulte el a fejezet számát? (Az volt az utasítás, hogy ha tudod a nevét, lapozz arra a pontra...)

 • geritwo2012.02.24 01:36:38

  Asszem nekem A haláltalizmán volt a kedvencem. Az nem a Titánon játszódott, de a hangulata annak fogott meg nagyon valamiért.

 • Bandibacsi342012.02.24 01:36:46

  1995 után befuccsoltak, pedig volt:
  -fantasy
  -sci-fi
  -poén (Tök(él)etlen katona
  -történelmi (Vietnámos)

 • fishaa2012.02.24 01:37:54

  Na ahogy látom lemaradtam. Viszont Bandibacsi34 kommentjéhez annyi hozzáfűzni valóm van, hogy kiadták a királyok koronáját magyarul. Ez egészen biztos, mert itt van az is a polcomon. :)

 • geritwo2012.02.24 01:38:08

  Volt valami madmaxes országúti is. :)

 • fishaa2012.02.24 01:39:20

  geritwo: Az országút harcosa

 • Bandibacsi342012.02.24 01:39:55

  Ja a Haláltalizmán jó volt. Gondolom nem akart osztozni a pénzen, és csinált sajátot. De izgalmas volt a sok üldözés miatt.

 • Bandibacsi342012.02.24 01:42:03

  "fishaa

  Na ahogy látom lemaradtam. Viszont Bandibacsi34 kommentjéhez annyi hozzáfűzni valóm van, hogy kiadták a királyok koronáját magyarul. Ez egészen biztos, mert itt van az is a polcomon. :)"

  Évekig kerestem, de sehol nem találtam. Kénytelen voltam az angolt megcsinálni. Ekkor jöttem rá, hogy nem kell mindent tudni, -befejezni és megcsinálni.

 • fishaa2012.02.24 01:48:06

  Bandibacsi34:
  Persze nekik sincs már, de van egy kép a boritójáról. Te csinálod az online változatokat? Ha kell a könyv még, kölcsön tudom adni a közjó érdekében. :)

  [link]

 • Bandibacsi342012.02.24 01:50:51

  Nem. Régen fan voltam, de most már nem izgat annyira, max. vonaton néha.. Azért köszi!

 • Bandibacsi342012.02.24 01:54:08

  Nem tudom mi volt a pláne abban, hogy a Főmágus egy pizsamás öregember. Ez (is)elb..ta a végét.

 • Dr Jozef Vengloš2012.02.24 01:54:32

  Basszus! A szülői házban megvan szinte az összes! Csak néhány sci-fis történet hiányzik.

  A királyok koronája magyar kiadása kicsit trére sikerült. Önmagában nem volt rossz, csak mivel más volt a fordító (Serflek Szabolcs), mint az első háromé (Varsányi Mária), kegyelenül elütött tőlük a nyelvezete. Ráadásul bosszantó volt, hogy a varázslatok rövidítései angolok maradtak, az első háromban viszont magyarul voltak.

  Ennek ellenére KJK rulez!

 • Dirty Harry2012.02.24 01:55:03

  Bandibacsi34: a Királyok koronáját olyannyira nem adták ki, hogy a cikk is beszámol róla, meg nekem is megvan :).

 • ezanicknevem2012.02.24 02:02:16

  A Shamutanti dombokat én is ismertem és szerettem, sajátos hangulata volt.

  Akárcsak a Haláltalizmánt, bár az másképpen fogott meg.

  Ifor Tynin A pusztítás maszkjaiban szerepelt. Az is egy jó könyv volt. :)

 • renhoek2012.02.24 03:51:53

  A Skorpiók mocsara az mekkora volt.

  Basszus szép idők voltak azok! Nekem általános iskolába jutott ebből rendesen, 90-es években.

  Azért milyen grafika volt már, a saját képzeletünk :)

 • derrik2012.02.24 04:41:00

  [link]
  Nem rossz oldal. :D
  Az első két könyvem viszont Joe Devertől volt:
  [link] és
  [link]
  Mind tetszett és azt hiszem 20 éve történhetett.
  Baszki repül az idő :D

 • Flankerr2012.02.24 05:45:49

  Tök(él)etlen katona 1,2 volt a címe talán a paródiáknak?
  Mindenesetre nagy pacsi az írónak, mert gimiben kézről kézre járt, és szénné röhögtük magunkat rajta, még az is, aki csak látásból ismerte a műfajt.
  Én valami westernes verzióval szórakoztam. Ott volt 3 nagy konfliktus, és 1-3ig értékelték a teljesítményed, a befejezést pedig e 3 szám kombinációjaként előállított oldalon olvashattad el.

 • Blobov2012.02.24 05:56:32

  [link]

 • The butcher strikes back2012.02.24 07:07:33

  "3. A hét sárkánykigyó
  4. A királyok koronája (ezt nem adták ki magyarul, de amúgy is orbitálisan gyengére sikeredett az előző háromhoz képest)."

  3. Asszem a Napkígyót a magyar kiadásban nem lehetett "megtalálni", valamit elcseszhettek az oldalszámozással :P
  4. Sajnos kiadta egy másik kiadó... Sajnos... (http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=kiralyok-koronaja&ID=39529&gb_w=f) Szar minőségű fordítás, szar minőségű nyomtatás, (igénytelen külcsín, tele van elgépelésekkel, helyesírási hibákkal, lektort szerintem sose látott), a varázslatok kódjait újra kellett tanulni, mert az előző 3-ban azokat is magyarították, itt meghagyták eredetiben, ha jól emlékszem itt is el lett cseszve egy-két "megtalálós" rész, ésatöbbi.

 • The butcher strikes back2012.02.24 07:08:27

  Egyébként Steve Jackson, Ian Livingstone nagy királyok :)

 • Yooha2012.02.24 07:20:42

  Flankerr: Én is a westrnessel játszottam, 1-2 éve meg is találtam neten, de már nem emlékszem, mi volt a címe. Egy jópárszor végigjátszottam.

 • Atiqua->2012.02.24 07:21:04

  Van belőle PC-n játszható magyar verzió is, jónéhány könyvvel.

 • -pity-2012.02.24 07:27:20

  Istenem, de rég volt, még az általános iskolás nagyszünetben is ezt nyúztuk.

  És azért a többi klasszikust se felejtsük ki:
  [link]

 • -pity-2012.02.24 07:30:20

  [link]

 • UTP carbon2012.02.24 07:32:14

  oh most,hogy ezt végig olvastam, de játszanék egy kicsit mondjuk a tolvajok városával :) kár,hogy nincs mármeg az egyse a könyvek közül

 • AlbaZen2012.02.24 07:37:40

  Becsületesen nagyon nehéz végigtolni ezeket, mert nincs kontroll. Túl nagy a késztetés, hogy a kockázàst elcsald.

 • asd123321dsa2012.02.24 07:38:12

  Az országút harcosát meg sem említitek? Magyarul is megjelent, Mad Max szerű történet, nekem sokkal jobban bejött mint a Tűzhegy, vagy a Skorpiók mocsara (csak ez a három könyv volt meg xD).

 • melchi zadok2012.02.24 07:39:15

  [link]

  A tortenet nem lenne teljes a fenti linken olvashato meghokkento es megmagyarazhatatlan eset nelkul.
  Most mar kurva gyanus ez a Steve Jackson..

 • 17K182012.02.24 07:44:08

  A legjobb Shamutanti dombok, elátkozott ház, stb. ! Volt egyébként egy paródiája is ezeknek a könyveknek: Ich bin ungarische ork feliratú pólóban a féllábú kalandozó. :)
  Volt egy másik sorozat is a kaland-játék-varázslat.

 • 17K182012.02.24 07:45:12

  Tökéletlan katona ! :)

 • értem2012.02.24 07:48:53

  Kalandod itt veget er.

 • Tony Almeida2012.02.24 08:03:22

  Shamutanti dombok :)
  A kedvencemim a Hóboszorkány barlangjai és a Tűzhegy varázslója voltak.
  A Titánt is rongyosra olvastam.

 • Fatal Error! System Halted!2012.02.24 08:09:32

  a francba...most elérzékenyültem.
  Gyerekkorom megkerülhetetlen könyvei.

 • killmaster2012.02.24 08:09:33

  Én mind a mai napig nagy rajongója vagyok ezeknek a könyveknek, és a polcomon megtalálhatóak a legjobb darabok. Tagja vagyok annak a kis közösségnek, akik rendszeresen kitárgyalják egy-egy játékönyv erősségeit, gyengéit, és minden mást, ami a kjk világával kapcsolatos. Aki olvasta az Éjféli tolvajt vagy a Kard mestere című (magyar nyelvű!) kjk könyvet, az találkozhatott a nevemmel, akik esetleg még nem olvasták, azoknak csak ajánlani tudom. Szerencsére az interneten fellelhetőek ezek pdf-es verziója, mint ahogyan sok más magyarul eddig nem kiadott KJK könyvé is. Nekem személyes kedvencem a Rémület útvesztője, de nagyon jó a Vérescsont is. A nagyon brutális cinkelt dobókockával is nehezen kijátszható történeteket már annyira nem favorizálom (Démonlovagok, Varázsló kriptája, Pusztító stb...)

 • don brada2012.02.24 08:10:03

  Az országút harcosa...

  Mekkora mekkora könyvek voltak!!! Rongyossá olvastuk!

 • gregorik2012.02.24 08:12:16

  Király cikk, választ ad arra a régi kérdésemre, hogy mi lett a két ásszal a könyvek után. Háát "kicsit" befutottak utána. :)

  Nekem a Vértengerek volt a kedvencem.

 • romaniarulez!2012.02.24 08:19:16

  Hétvégén töltöttem a 30-at, és kezembe került a rongyosra olvasott Gyíkkirály szigete, amihez komoly térképet is készítettem anno, akárcsak a legtöbb könyvhöz; megint végigmentem rajta, és ismét nagy élmény volt! Általánosban imádtam, de azóta mit sem vesztett fényéből! A Shamutanti dombok és a Hóboszorkány barlangjai is jó, de a Vértengereket is szerettem. A városi sztorikat (Kharé, Tolvajok városa, stb) annyira nem csíptem, szeretek sokat "utazni" :)
  Jackson-Livingstone forever!!!

 • dr.dr. Secnir doktor2012.02.24 08:31:59

  keresztfiam (7 éves) véletlenül megtalálta az egyik ilyen könyvet.
  egy hét múlva üvöltött az apjával, hogy AZONNAL takaroggyon bótba és vegye meg a többi részt. ami persze már nincs. így kénytelen volt átjönni hozzám és a padlást átnyálazni a könyvek után.
  ha nagyobb lesz, egy téli este bemutatom neki az AD&D 2nd Ed.-t is...

 • Bellamy2012.02.24 08:34:19

  Országút harcosa. Egyértelműen felejthetetlen.
  És ahogy azt már egyszer valaki említette, a képzeletünk grafikája mindent vitt :)

 • Parafon2012.02.24 08:41:19

  Rengeteg megvolt ezek közül, a Vértengerek volt talán az egyetlen, amit akárhogy csűrtem-csavartam, még a szomszéd huszonegyujját is felhasználtam, mégse sikerült végigvinni.

 • Wagner Úr2012.02.24 08:41:40

  Segítsetek!!!

  Én is nagy rajongó és gyüjtő vagyok. Szerintem a bajnokok próbája és a Kaland Játék Varázslat első három kötete a legzsírabb.

  KÉT dolgot nem tudtam megfejteni:

  1. A KHÁRÉ A CSAPDÁK KIKÖTŐVÁROSÁBAN, HOGY JÖN KI AZ A NÉGY SZÁM, AMI NYITJA A KAPUT: (VALAMI ILYESMI VAN, HOGY :)))))" GÓLEMBŐRBŐL KÉSZÜLT KETTŐS ZÁR, NYÍLJ KI NEKEM NÉGYRE, KÉRI A KEGYES COURGA ÉS FOURGA." ????????????
  2. A HÉT SÁRKÁNYKÍGYÓBAN, AMIKOR ELTÉVEDSZ EGY MOCSÁRBAN ÉS EGY TÉRKÉPRŐL KÉNE LEOLVASNI, HOGY MERRE TOVÁBB (ASSZEM 509 A MEGFEJTÉS), AKKOR SEMMI NEM UTAL ERRE A MEGFEJTÉSRE.


  SEGÍTSETEK :)))))))

 • romaniarulez!2012.02.24 08:44:19

  Wagner úr:
  A Kharénál nekem már be volt írva a szám, hogy hova kell lapozni, az előző tulaj megkönnyítette a dolgomat :)
  A sárkánykígyókban pedig a szám, ahova lapozni kell, római számokkal van a térképre írva.

 • killmaster2012.02.24 08:47:45

  Khárénál a versben van a három szám! Kaput csukó KETTŐs zár, kéri Courga és a kEGYes Fourga, Nyílj ki NÉGYre nekem tágra, Gólem bőrből készült zár!

  Hét kígyó: A képet ha jól megnézed a pergamenen van egy LIX felirat. Na az egy római szám LIX=59! Azért kell odalapozni!

 • scottish2012.02.24 09:11:04

  Jó, hogy még a kommenteknél is működik a véletlengenerátor, hogy megjelenik-e vagy nem-e.

  Anno a magyar kiadó által hírdetett rajz vagy milyen pályázaton sikeresen megnyertem a fődíjat (egy Goldstar típusú videomagnót) apám, mekkora öröm volt az. Szétolvastam ésn is majd az összeset, de aztán lépni kellett az igazi RPG felé, idővel meg az igazi élet felé. De még mindig jó érzés merengeni ezeken.

 • misran2012.02.24 09:16:52

  Szénné játszottam ezeket anno, rengeteg térképet is rajzoltam. Egy haverral cserélgettük a könyveket, bár én megvettem azokat is amiket Ő adott, mert nagyon tetszettek. Mindig is szerettem a fantasy, sci-fi, mad-max témákat és ezek a könyvek gyerekkorom egyik legjobb játék-élményei. Eleinte vezettem a lapokat, dobáltam, később már csak lapozgattam, és az ujjaimat tettem be a lehetőségek jelölésére, amíg el nem fogytak. A grafikák is jók voltak nagyon. Később innen jött a löket, hogy szerepjátékozzak, bár erre már nem jutott sok idő.
  A könyveim meg vannak, a fiam tuti élvezni fogja, nem félek, hogy a számítógépet választja ezek helyett, ezek örök érvényű szuper kalandok!!

 • misran2012.02.24 09:17:59

  Persze ezek előtt / mellett? Már volt némi EOB behatásom is :).

 • Plumper_2012.02.24 09:38:21

  imádtam!:-)
  csak azt nem szerettem benne, hogy szinte az egész világa gonosz, mocskos, romlott és halálos volt. sokszor teljesen random meg lehetett halni, minden előjel nélkül. a legizzasztóbb a Skorpiók mocsara volt.

 • stim2012.02.24 09:48:38

  Jaj de imádtam én ezeket:)!

 • rainbowmaker2012.02.24 09:51:36

  Nekem az első szerelmem Rettegett Balthus volt. :)

 • The butcher strikes back2012.02.24 10:05:14

  @dr.dr. Secnir doktor: "ami persze már nincs. így kénytelen volt átjönni hozzám és a padlást átnyálazni a könyvek után."

  Javaslom az antikváriumokban utánanézni a dolgoknak, és/vagy itt: www.konyvar.hu

 • Wagner Úr2012.02.24 10:16:01

  romaniarulez, killmaster:

  Nagyon köszönöm :)))

  A LIX-et elfogadom, ott tényleg én voltam béna.

  De hogy a kEGYes Fourga, ez azért elég meredek :))). Én inkább a FOURgával próbálkoztam annak idején, azt hittem, hogy csak a fordítás
  nyomorék.

  Egyébként annyit szeretnék még világgá kiabálni, hogy

  A SÁRKÁNY HÁBORÚJA MAZÁN ZSOLTTÓL ÉS TIHOR MIKLÓSTÓL MESSZE A LEGHANGULATOSABB TÖRTÉNETŰ ÉS KIVITELŰ LAPOZGATÓS KÖNYV.

 • devDavid2012.02.24 10:19:13

  Olvasnátok ezeket a mobilotokon vagy táblagépen is? Megújult formában, régi tartalommal.

 • Démonmac12012.02.24 10:32:56

  Imádtam, mind megvan:)

 • Démonmac12012.02.24 10:35:29

  "A SÁRKÁNY HÁBORÚJA MAZÁN ZSOLTTÓL ÉS TIHOR MIKLÓSTÓL MESSZE A LEGHANGULATOSABB TÖRTÉNETŰ ÉS KIVITELŰ LAPOZGATÓS KÖNYV."
  szerinted.
  az is megvan
  nem ragadott meg.
  Pedig még ismerem is őket, Hkk versenyekről.

  u.i. M.o.n az összes lapozgatós könyvet (1 -1 pldt) megvettem, végigtoltam.
  Szukumvit báró ownz all.

 • killmaster2012.02.24 10:47:09

  Hallottam róla, hogy mindenféle kütyün kijöttek már ezen a könyvek némelyike, sőt a játék még kezeli is kalandlapod meg kockákat is dobál neked, de mert nem tartozom a felső 10000-hez, nekem ilyen dolgokra nem futja. Mellesleg a könyvet semmilyen kütyü nem tudja pótolni, ezért én inkább ezt a formátumot támogatom!
  A sárkány háborúja nekem is meg van valahol pdf formátumban, de lássuk be, az halovány utánzata csak a KJK könyveknek.

 • Penya642012.02.24 10:50:31

  @Wagner Úr

  Kaput csuko KETTOS zar
  Golem borbol keszult zar
  Keri Fourga és a kEGYes Courga
  Nyilj ki NEGYRE nekem tagra

  A masiknal meg LIX es romai szamkent kell ertelmezni ugye.

  Azt jol lattam hogy eddig az elatkozott hazat az egyik kedvencemet senki nem is emlitette?

 • killmaster2012.02.24 10:54:45

  Jut is eszembe Livinstone úr egy új könyvvel rukkol elő idén augusztusban valamiféle Zombis sztorival, akik minő véletlen le akarják igázni a világot egy őrült tudóssal az élen. Hát úgy tűnik nem csak a Mad max hatott elemi erővel az íróra, de a Resident evil - Kaptár című film is. No majd meglátjuk tud-e valami újat is mutatni még Livinstone úr...

 • Logan Grimnar2012.02.24 10:59:24

  Gratula a cikkért. Jó volt gyermekkorom nagy kedvenceiről olvasni. Rengeteget megvásároltam és végigjátszottam anno :-)

 • 68nyara2012.02.24 11:02:57

  Ha már írtok Zagorról, meg a KJK-ról, hogy lehetett kihagyni a kjk.uw.hu -t? ;-)

 • Yumurdzsak2012.02.24 11:05:54

  nekem minden magyar nyelvű könyvük megvan kivéve a démonlovagok meg a zagor legendája.

  engem is mindig felbasztak a hibák. valamelyik halállabrintusban is van hiba. csak akkor gyűjtheted össze az összes gyűrűt. az elátkozott ház az nagyon ijesztő volt. aminek a végén a jackpotból hadsereget szervezel, annak van folytatása,h mész hadsereggel gonoszt mészárolni.

  sztem a királyok koronája jó lett, csak a végén az időutazásos rész az fura.

 • Penya642012.02.24 11:06:31

  Fenevad nyomaban. Nagyon jo kis magyar konyv. A westernes meg nekem is elottem van de nemtom a cimet, de nekem nem is tetszett. Meg volt a kriptaszokeveny, ez se kjk, de kellemes konyv volt viszonylag.

 • UnrealFCY2012.02.24 11:07:36

  megvolt vagy 6-8 konyv, egyszer kolcsonadtam valakinek...bar ne tettem volna...azota egy sincs meg. Pech.

 • Savior2012.02.24 11:23:51

  Nekem a Gyíkkirály szigete volt az első, annak máig utolérhetetlen a hangulata. A másik nagyon emlékezetes a Tolvajok városa, az általam megvett könyv közepén ugyanis csak fehér lapok voltak, hiányzott vagy 100 fejezet. Ezen úgy sikerült átlendülni, hogy egy barátomtól kölcsönkértem az övét és kimásoltam a hiányzó fejezeteket. Hát igen, általánosban még lelkes az ember. :)

  A legtöbb könyv magyar kiadásában egyébként voltak hibák, ha jól emlékszem pl. a Káosz fellegvárát sem lehetett befejezni. Érdekes módon nekem a napkígyó meglett, nem is rémlik, hogy nagyon nehéz lett volna.

 • Haynau2012.02.24 11:29:13

  Te jó ég, mennyit kellett várni a Királyok Koronájára! Mondjuk már a Shamutanti Dombok miatt különcnek számítottam általánosban, mert az oké volt, hogy a többi srácnak is volt jópár KJK-könyve, de a "tetralógia" csak nekem lett meg. Meg a Titán is, amiben sok érdekes infót hordott össze a t. szerző!

  Néhány könyv brutálisan nehéz volt, nálunk az számított menőnek, aki RENDESEN végigjátszotta őket. Persze voltak a kiscsákók, akik csaltak (lásd az "egyujj-kétujj-sokujj"-rendszert, na meg ők dobókocka nélkül, mert ők mindenkit helyből legyőznek), de őket lenéztük és "udvarszünetben" orkoknak neveztük ki őket, akiket ugye le kell kaszabolni, de legalábbis meg kell verni... ;)

  Nekem majdnem mindegyik KJK-könyv megvolt, szerintem ma is valami dobozban lapulnak és várják a feltámadást. A kedvencem "A gyíkkirály szigete" volt, de ha jól emlékszem, tíz-tizenkét éves fejjel (no internet, no FHM meg ilyesmi időszaka!) főleg a bazinagy vadmacskát pórázon vezető, lengén öltözött szőke amazon-csaj illusztrációja miatt... :)))

 • xstranger2012.02.24 11:29:33

  Wagner, en nem jatszottam ezekkel sose, de google alapjan itt az eredeti (spoiler ofkoz):

  maxandotherstrangeness.blogspot.com/2007/07/50th-post-ah-my-drastically.html

 • radical2012.02.24 11:30:37

  A tűzhegy Varázslója, A Káosz Fellegvára, Halállabirintus, A Haláltalizmán, Bajnokok Próbája mind itt vannak előttem az asztalon. Általánosban meg voltunk őrülve értük. Az hiszem egyet se tudtam végigjátszani de most megpróbálom. :)

 • Haynau2012.02.24 11:33:39

  @Bandibacsi34: De, kiadták a "Királyok koronájá"-t, csak más kiadó égisze alatt, lévén az előző csődbe ment, vagy valami hasonló...

  Az "Országút harcosa" érdekes módon tetszett, a "Csillaghajó" meg az "Űr orgyilkos" valahogy gyengusz volt...

 • Do'Urden2012.02.24 11:38:06

  életem része. máig megvan mind

 • ystuc 146ti2012.02.24 11:41:59

  Nekem az Országút harcosa volt az első, és bár nem az a legjobb könyv, nekem elég volt, hogy megszeressem a műfajt. A Vértengerek is nagyon jó, de számomra a Skorpiók mocsara visz mindent. A saját megrajzolt teljes térkép a mai napig megvan, talán ez az a könyv, amit szinte kívülről tudtam.

 • vezérfika2012.02.24 11:47:04

  szerintem a Robur 14-ben a Titokzatos zóna volt az első lapozgatós "könyv" magyarul.
  ebben volt a félelmetes Haláltapi :)

 • killmaster2012.02.24 11:54:36

  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem nem a gagyi formátumú Vénusz kiadó által kiadott Királyok koronája van meg, hanem egy díszdobozos kiadvány, melynek címlapján ott a Főmágus egyik kezében a kiályok koronájával, a másikban meg egy ingával. Ebben a kiadásban a képek is szebbek, és a varázslatok is magyarul vannak benne. Na nem is válnék meg tőle semmi pénzért, de még kölcsönbe sem adom...

 • Bicepsz Elek772012.02.24 12:01:04

  Hajjajj...anno kedvenc konyveim. A Napkigyot eljapta egy boszi es uveggombbe tette. mugy

 • Vészmadár2012.02.24 12:37:03

  Mind megvolt, és még volt belőle felolvasós játék is (Az elátkozott ház, 5 résztvevővel, mindenki elbukott benne XD)
  A 7 kígyóban a Napkígyót Fenestra, a sötételf varázslónő/boszorkány jósgömbje rejti, amikor nála jársz, akkor lehet kipipálni. A legkeményebb az Idő kígyója volt közülük...

 • Dr Jozef Vengloš2012.02.24 13:01:08

  Wagner Úr: nem rossz okoskodás, az eredeti angol szövegben valóban a FOUR a hiányzó szám, itt a fordító ügyesen manőverezett. Ha jól rémlik, amúgy a "kegyes" szó dőlt betűvel volt szedve, hogy könnyebb legyen rájönni.

  De ha már itt tartunk:

  A "Találkozás F.E.A.R.-rel"-ben honnan lehet megtudni, hogy hányadika van?

 • Dr Jozef Vengloš2012.02.24 13:10:51

  Illetve részben rosszul mondtam az előbb. A fordító ugyan ügyesen trükközött a számmal, csakhogy: az eredetiben az a poén, hogy a számot akkor kapjuk meg, ha a bálványt sikeresen csókoljuk végig, míg a magyar szöveg miatt erre nincs is szükség.

  A F.E.A.R-es kérdésre azért várom a választ. :)

 • killmaster2012.02.24 13:39:32

  Nagyon egyszerű! Ha szuper testi erőd van el kell intézned az inkvizítort, tőle tudod meg hogy 27-én lesz a találkozó, Bíbór kopétól megtudod hogy reggel kilenckor. Ha elintézted az androidot, azt is megtudod, hogy a repülőtéren melyik hangárnál kell kutatnod. Így már csak össze kell adnod a három fejezet számát, 394+27+9=430. Ott találod a gonosztevőket!

 • Dr Jozef Vengloš2012.02.24 14:01:59

  killmaster:

  Köszi szépen!

  Most hogy így mondod, úgy rémlik, hogy ezzel a képességgel talán sikerült is, FTK-val biztosan, asszem pszível is. A pusztító energiával viszont tutira nem jött össze, úgy rémlik, oda szintén kell a dátum, ott viszont máshonnan, nem az inkvizítortól.

 • Haynau2012.02.24 14:31:14

  A Könyvesblog is írt a KJK-sorozatról, kb. két éve:
  [link]

  És az ott leírt "idomított kardfogú tigrisekkel rohangáló, bárducbikinis bombázó"-ra gondoltam. Alan Langford illusztrációi szépre sikerültek, na - még akkor is, ha sokszor alapjában véve ronda szörnyeket is rajzolt.

 • anarch2012.02.24 14:32:37

  Amazon UK-ról pár fontért megrendelhetőek, folyamatosan nyomják után őket. De vannak sorozatba gyűjtött ajánlatok is. Én évente egy rendelésbe összegyűjtök 5-6 könyvet és elvagyok velük. Több tucat könyvről van szó, újak is készülnek.

  Creature of Havoc-ot mindenképp ajánlom, iszonyat szemét, csak többszöri nekifutásra és bősz jegyzeteléssel megoldható. Nem mellesleg meglepően vaskos könyv.

  A shamutanti dombok nekem anno gyerekként azért okozott törést, mert jóval drágábban adták mint az előző kaland-játék-kockázat könyveket... Így utólag, tizen-huszon évvel később vettem meg a hiányzó köteteit.

 • killmaster2012.02.24 14:57:05

  Dr. Jozef. A pusztító energiákkal valóban nem egyszerű megtalálni minden nyomot, de azért nem lehetetlen. A bennragadt biztonsági őrtől megtudod, hogy egy tengeralattjárón lesz a találkozó. A találkozó időpontját egy FEAR ügynök, Illya Karpov árulja el, (11 óra), no és a dátum, hát azt egy tűzharcos dzsekijében találod meg, aki meglóg előled. ("Ne feledd szükségünk van az árura, amikor 28-án találkozunk...") 28+11=39 Itt meg kell keresned a kikötőt, ahol a tengeralattjáró parkol. Itt bezárnak egy zsilipkamrába! Pusztító energiával tudod csak kinyitni. (Illetve FTK-val is, de az túl sokáig tart!) Aztán már csak le kell győzni a titánium Kiborgot!

 • Hamlet2012.02.24 14:57:30

  Haynau,
  ezt is és azt is én írtam ;)

 • Dr Jozef Vengloš2012.02.24 16:27:55

  killmaster: köszi, alkalomadtán nekimegyek újra. :)

 • Stark Pista2012.04.14 10:53:13

  Villy, a Shamutanti dombok meghatározó gyerekkori könyvélmény. Emlékszem egy nyáron jött ki, és 2 napig tanultam a varázslatokat, hogy nagy varázsló lehessek (mivel nem szabadott játék közben használni).

  Túrázás közben szinte mindig eszembe jut a könyv, szinte várom, hogy hosszú órák gyaloglása után elém toppanjon valami bandita. Rosszabb esetben manticore. :)

 • trollbéla2012.04.25 20:07:15

  Király volt a sorozat. Van már online is a[link] oldalon! Csekkoljátok!

 • trollbéla2012.04.25 20:09:00

  [url=http://kalandjatekkockazat.com]kalandjatekkockazat.com[/url]
  Hátha így jó...

Rémálom vagy nyaralás?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!

Törökország

Tengerparti pihenés, feltöltődés várja. 49 900 Ft / fő / 7 éjtől