Színházak éjszakája Budapesten

2012.03.01. 14:48
Március 31-én tizenhárom fővárosi színházban várják a közönséget különleges programokkal. A múzeumok éjszakájának mintájára tartandó rendezvény programjai között szerepelnek rendhagyó, interaktív programok, kiállítások, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek és beszélgetések is.

Első alkalommal rendezik meg Budapesten a színházak éjszakáját. A programok március 31-én, szombaton kezdődnek és vasárnap hajnalig tartanak. A színházak éjszakáján a közönség az erre az estére érvényes karszalag megvásárlásával látogathat el a teátrumokba. Az eseményről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosnak fontosak a színházai. A közönség száma csökken, szükség van tehát a nézők megtartására, sőt nevelésére ahhoz, hogy színházszerető generációk nőjenek fel - tette hozzá.

Mint mondta, a színházi alapból a beavatószínházi előadásokra és ilyen rendezvényekre is szánnak pénzt, hiszen a mostanihoz hasonló alkalmak sok fiatal színház iránti elköteleződését segíthetik. Szólt arról, hogy a színházak éjszakája lehetőséget ad az érdeklődőknek arra, hogy bepillanthassanak a kulisszák mögé, színészekkel, rendezőkkel találkozhassanak.

A programban részt vesz a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház. A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg március 31-én 16 órakor a Városháza téren, ahol a rendezvény egy színházi fotókból és plakátokból álló, egy hétig látható kiállítással kezdődik.

A színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András elmondta: a megnyitón és a kiállításon kívül nincs központi rendezvénye az eseménynek, minden színház az általa összeállított programmal várja a nézőket. Hangsúlyozta: ez egy színházbarát, közönségbarát éjszaka lesz, amelynek legfontosabb célja, hogy a fiatalok eljussanak a színházba, az érdeklődésüket felkeltsék.

Ezen az estén a néző báblabirintuson sétálhat végig az elvarázsolt kastéllyá váló Bábszínházban, meghallgathatja a Budapesti Operettszínház társulatának operett- és musicalmaratonját. A látogatók legendás színészek jelmezei mellett a Parasztdekameront is megtekinthetik a József Attila Színházban és részt vehetnek egy színházi "peep show-n" a Katona József Színházban. A Kolibri Színházban a délutáni gyerekprogramok után este a felnőtteket várják interaktív előadásokkal. A Madách Színházban a színház legidősebb és legifjabb tagjai lépnek színpadra: Müller Péter nyitja az estét, majd fiatal művészek musicalelőadása látható. Az Örkény Színházban zenés kávéházat rendeznek a társulattal, kulisszajárást szellemvasúttal és irodalmi vetélkedőt is tartanak.

A Radnóti Színházban a közönség megnézheti a Retró Lehetetlent és a Vodku zenekar koncertjét. A Thália Színházban a Hideg van című koncerten Bereményi-dalokat hallhatnak, a Mikroszkóp Színpadon pedig az Éjszakai kabarén vehetnek részt az érdeklődők. Az Új Színházban az Álomfejtés című darabot játsszák, a Vígszínházban az 1910-es, 20-as évek hangulatát idézik fel és a Lovakat lelövik, ugye? című darab legizgalmasabb jeleneteit is láthatják a nézők, akik akár meg is táncoltathatják a színészeket.

Az esemény részletes programja a www.szinhazakejszakaja.hu honlapon olvasható. A karszalag a programban résztvevő színházak jegypénztárában és szervezésén, a jegy.hu oldalon, valamint az esemény honlapján is megvásárolható: a felnőtt 1700, a diák 1000, a gyerek karszalag pedig 100 forintba kerül.