Meghalt Mœbius

2012.03.11. 19:37

73 éves korában elhunyt Jean Henri Gaston Giraud, legismertebb művésznevén Mœbius, az ikonikus francia képregényrazoló. Az óriási hatású, elsősorban a saját képregényfiguráival nevet szerző művész az Alien és Tron című hollywood-i szuperprodukciók látványvilágának egyik megteremtője volt.

Legismertebb karaktere a western-antihős Blueberry hadnagy, de a science fiction és a japán manga-képrgények is többször megihlették. Annak ellenére, hogy Amerikában és Japánban a franciától gyökeresen eltérő a képregénykultúra fő iránya, Mœbiusnak mindkét országban komoly rajongótábora alakult ki.

Magyarországon Az idő urai című francia-magyar sci-fi rajzfilm-koprodukció nyomán lett ismert, melynek ő rajzolta a látványterveit, majd a figurákat a Pannónia Filmstúdióban animálták. Rajongói közé tartozott Federico Fellini olasz filmrendező, Stan Lee amerikai képregényrajzoló és Jack Lang volt francia kultuszminiszter is.

Mœbius 1957-ben jelentette meg az első rajzát, és 1963-ban alkotta meg Blueberry hadnagy figuráját. Legismertebb művésznevét a sci-fi könyvek és lapok illusztrációihoz használta, de alkotott Gir, Giraud és Moeb név alatt is.

2010-ben a Cartier kortárs művészeti alapítvány életműkiállítást rendezett Giraud munkáiból. Benoit Mouchart, az Angouleme nemzetközi képregényfesztivál igazgatója Albrecht Dürerhez és Jean-Auguste-Dominique Ingrés-hez hasonlította Giraud rajzművészeti hatását. Művészetét nemcsak a kritika, hanem a műkincspiac is elismerte: a France24 hírportál nekrológja szerint egy 2007-es aukción 58 ezer eurót fizettek egy rajzáért.