Elhunyt Antonio Tabucchi olasz író

2012.03.26. 16:09
68 éves korában rákban halt meg az irodalmi Nobelre is esélyes Antonio Tabucchi olasz író, a portugál irodalom professzora.
Antonio Tabucchi
Antonio Tabucchi

Elhunyt a kritikus hangvételű műveiről ismert és sokáig az irodalmi Nobel-díj esélyesei között emlegetett Antonio Tabucchi olasz író. Leghíresebb műve az Állítja Pereira című volt, a regényből készült filmfeldolgozás főszerepében Marcello Mastroianni nyújtott feledhetetlen alakítást. Tabucchi 68 éves korában hunyt el Portugáliában, második hazájában, egy lisszaboni kórházban - erősítette meg a Lusa portugál hírügynökségnek özvegye. A La Repubblica című lap szerint Tabucchi rákbeteg volt. "Lisszabonban, szerettei körében halt meg, a költők közelébeln, akik a legtöbbet jelentették számára" - írta olasz kiadója. Az írót csütörtökön helyezik végső nyugalomra Lisszabonban.

Tabucchi 1943. szeptember 24-én született Pisában, egy lókereskedő egyetlen fia volt. Filológiát, majd 1962-től Párizsban irodalmat tanult, ott ismerkedett meg a portugál irodalommal, így lett a portugál nyelv és irodalom professzora volt. Sokáig tanított a genovai egyetemen. Az Állítja Pereira 1938-ban, az akkor fasiszta uralom alatt álló Portugáliában játszódik, főhőse egy korosodó, elkényelmesedett lisszaboni újságíró. Bár távol tartja magát a politikától, egy fiatal kollégája viselkedése és elkötelezettsége hatására mégis egyre inkább belesodródik, apolitikus emberből cselekvővé válik. Művei főhőseihez hasonlóan ő maga is egyre kritikusabbá vált, mindenekelőtt Silvio Berlusconi miniszterelnöksége idején fogalmazott meg éles bírálatokat az olasz állapotokról. Hazájától eltávolodva egyre több időt töltött Portugáliában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport