Konrád
8 °C
21 °C

Panelházban öltük meg a Tűzhegy varázslóját

2012. 04. 13. 23:57
Idén lett 30 éves Steve Jackson és Ian Livingstone első lapozgatós könyve, A Tűzhegy varázslója, ezért a jubileum alkalmából beszereztük a Warlock of Firetop Mountain dohszagot árasztó társasjáték verzióját. A kulcsok gyűjtése és a gonosz Zagor legyőzése az asztali változatban is pont olyan nehéz, mint 89-ben, amikor gyerekként próbáltuk végigvinni a Rakéta kiadó lapozgatós könyvét, de a magas nosztalgiafaktor miatt egyértelműen ez az idei év eddigi legjobb játéka.

Steve Jackson és Ian Livingstone már jóval az első lapozgatós könyv, A Tűzhegy varázslója 1982-es megjelenése előtt fejest ugrott a játéktervezésbe. 1975-ben alapították meg a Games Workshopot, ami kezdetben csak az AD&D szerepjáték angliai forgalmazója volt, később viszont a Warhammer-branddel és a még ma is újragyártott társasjátékaival a geek szórakoztatóipar zászlóshajójává nőtte ki magát. A cég 80-as évekbeli sikerének titka első sorban az volt, hogy a 70-es évek népszerű háborús és fantasy társasjátékaiban használt papírkorongok helyett jó minőségű, akár házilag is kifesthető Citadel-figurákra cserélték le a seregeket és a hősöket, térhatásúvá és sokkal izgalmasabbá téve ezzel a küzdelmeket.

pic505747 lg
A Tűzhegy varázslója társasjáték, ZX Spectrum és játékkönyv változataFotó: boardgamegeek.com

Steve Jackson az első lapozgatós könyv óriási népszerűségét látva jó érzékkel más platformokra is átkonvertálta az ördögi Zagor halálos útvesztőjét: a Tűzhegy varázslója ZX Spectrumos változata 84-ben, a társasjáték verzió két évvel később jelent meg. Utóbbi azonban nem csak egy egyszerű labirintusos játék lett, hanem a nagy múltú Cluedo és a 80-as évek kultikus fantasy játékainak (Talizmán, Drachenhort, stb.) ötletes keveréke, amiben a monoton "megölöm a szörnyet, felmarom a kincset, levágom a még erősebb szörnyet"-alaphelyzetet a varázsló ládáját nyitó kulcsok keresése színesíti.

A játékban a fantasy műfaj jól ismert alakjainak bőrébe bújhatunk: a barbár, a varázsló, a lovag, a pap, az elf és a törpe együtt lépnek be Zagor labirintusába, hogy aztán két szobával odébb egymás torkának essenek. Kezdéskor ugyanis ki kell választani három kulcskártyát, amin egy-egy szám található 1-től 9-ig, és a játék során ezt a három számot kell kilogikázni a többiek faggatásával, hogy a végén kinyithassuk a ládát (akárcsak a Cluedóban, ahol a gyilkosság helyszínét, az elkövetőt és a gyilkos fegyvert kell kitalálni). De nem elég, ha a nálunk lévő és ellenfeleink kezében tartott kulcskártyák alapján kizárjuk azt a 6 számot, ami biztosan nem nyitja Zagor ládáját, meg is kell találni ezeket a kulcsokat a labirintusban.

RDA 1562
Fotó: Ránki Dániel

A számozott kulcsokat ábrázoló kincskártyák a játéktáblán látható 32 szoba valamelyikében vannak elszórva véletlenszerűen, rengeteg arannyal és varázstárggyal együtt (láthatatlanság itala, mágikus kard, bűvös síp, és hasonlók). A tárgyakat viszont csak akkor lehet felvenni, ha túléltük a szoba eseménykártyáját. Ez lehet egy fantasy sablonszörny (ork, goblin, ogre, vérfarkas), veszedelmes csapda (lezuhanó ketrec, beszakadó padló) de akár egy kiszámíthatatlanul viselkedő labirintuslakó (jóságos bölcs, gonosz átokmester) is. A random eseménylapok és kincskártyák miatt a Tűzhegy szinte végtelenszer újrajátszható: lehet, hogy első nekifutásra már a labirintus elején egy csontváznál és egy koldusnál megtaláljuk a ládát nyitó kulcsokat, de a legközelebb alkalommal akár a tábla túlsó végében tanyázó legkeményebb ellenfél, a sárkány is őrizheti azokat.

RDA 1537
Fotó: Ránki Dániel

Bár a kultikus Tűzhegy társasjáték féltve őrzött példányait 60 dollár körüli áron kínálják a rajongóknak az ebay-en, mi nevetséges összegért, 5700 forintért (postaköltséggel együtt) szereztük meg. Az angol tulaj előre szólt, hogy az eredeti szabálykönyvből több lap is hiányzik, egy goblinkártya örökre elveszett, néhány műanyag figurát pedig kissrácként ő maga próbált meg kifesteni (így lett a törpe harcosból baltás Mikulás), de mégis pont ugyanolyan lelkesedéssel bontogattam a pinceszagot árasztó dobozt, mint amikor 1989-ben megvettem a Tűzhegy varázslóját a szolnoki lakótelep utcai könyvárusától, és estig rajzoltam a térképet a konyhában. A társasjáték tesztjét éppen ezért egy panellakásba szerveztük, és hogy teljes legyen a nosztalgikus időutazás, most is az étkezőasztalon öltük meg a Tűzhegy varázslóját.

Háziszabályok fanatikusoknak

 • A karaktereknek kitalálhatunk egyedi képességeket is: a barbár 2 életerő helyett sebezhet 3-at, a törpe 7 tárgyat vihet a zsákjában 6 helyett, a pap élelem nélkül is meggyógyíthatja magát, az elf több mezőt léphet, a varázsló életerő levonásért cserébe lődözhet sebző varázslatokat, a lovagra pedig nem hat a vámpír, a ghoul és a lidérc képessége.
 • Játékostársak híján egyedül is nekivághatunk a labirintusnak. Ilyenkor is 3 számozott kulcspróba kártyát kell Zagor kincsesládájához tenni, de 1-es dobáskor a nemlétező ellenfelek kártyái helyett mindig ebből a háromból nézünk meg egyet, aztán összekeverve vissza teszzük (így ha pechünk van, és mindig ugyanazt húzzuk ki, Ítéletnapig is eltarthat, mire rájövünk a jó kombinációra). Néhány kártya ebben a verzióban értelmét veszti (pl. a többi játkost szívató sajt, méreg, stb.), ezektől célszerű azonnal megszabadulni.

A szabályrendszer legnagyobb örömünkre a lapozgatós könyvek jól bevált ügyesség, életerő, szerencse-felosztását használja. A harc is ismerős lehet a műfaj szerelmeseinek: két-két kockával dobunk az ellenfélnek és magunknak, a számot hozzáadjuk az ügyességhez, aztán aki kisebb eredményt kapott, levon 2-t az életerejéből, majd mehet tovább a zúzás. A szörnyek értékei ugyanazok, mint az eredeti könyvben (egy közönséges ork ügyessége 7, életereje 5, míg  Zagoré 11 és 18), és itt is az Erő Italával vagy zabálással lehet visszagyógyulni a sebesüléseket.

Az eredeti Tűzhegy szörnyei mellett rengeteg esemény és kincs is ismerős lesz a társasjátékban azoknak, akik korábban már végigjátszották a könyvet. A barlangi folyón most is a révész visz át, Zagort a küklopsz szemével lehet megölni, az élőholtakat pedig az Örök álmot adó nyílvesszővel. Természetesen mint minden labirintusban, itt is van funkciótlan vámpír és kacatokat áruló boltos, kimaradt viszont Fariggo Di Maggio naplója, a játékfüggő öreg a könyvtárban, a pókerező törpecsapat, és az elégethető kártyapakli, amiből Zagor a hatalmát nyeri. Steve Jackson ráadásul új lakókat is költöztetett a labirintusba: a Káosz fellegvára és a Hóboszorkány barlangjai mintájára itt is van szakács, de találkozhatunk koldussal, csalóval, tolvajjal és egy Shylock nevű uzsorással is.

Mindig az első a legemlékezetesebb

gyíkkirály200
Fotó: bookline.hu
Bár a Fighting Fantasy sorozat sikertörténete Angliában a Tűzheggyel kezdődött, Magyarországon a Rakéta Könyvkiadó máig érthetetlen okokból a Halállabirintussal indította el 1989-ben a Kaland-Játék-Kockázat szériát. Nekem mégsem ez volt az első lapozgatós könyvem, hanem A Gyíkkirály szigete, amit általános iskola második osztályában, matekórán adott kölcsön Viktor haverom, mialatt ő a füzete mögé rejtett Skorpiók mocsarát játszotta végig. Fogalmam sem volt, hogy kik az elfek és mik azok a hobgoblinok, de iszonyúan bejött, hogy én irányítom a történetet, és minden második rajzon párducbikinis amazonok, fejkendős kalózok, meg dinoszauruszháton lovagló, mutáns szörnyek vannak, és az egész könyvből árad a Tarzan-regények dzsungeles-vulkános-törzsi sámános feelingje. A majomfóbiás Gyíkkirályt persze már csak otthon tudtam megölni, de másnap azonnal el akartam seftelni a könyvet az osztálytársammal: még Verne A két Kip testvérért is hajlandó voltam érte odaadni. És önnek, kedves olvasó, melyik lapozgatós könyv volt az első?

Ami a dizájnt illeti, nem lehet okunk panaszra: a műanyag figurák és a játéktábla illusztrációi hozzák a jól megszokott Games Workshop-minőséget. A dobozon is veszett jól mutat Peter Andrew Jones gyönyörű borítófestménye a Tűzhegy varázslója második kiadásának elejéről, egyedül néhány esemény- és tárgykártya rajzánál éreztem úgy, hogy a Steve Jacksonék egy lelkes gyereket kértek fel arra, hogy próbálja meg utánozni a zseniális Russ Nicholson stílusát. Ezektől az apróságoktól eltekintve a Warlock of Firtetop Mountain az idei év legjobb játékélményét nyújtotta, minden harmincas Kaland-Játék-Kockázat rajongónak szívből ajánlom a beszerzését.

Warlock of Firetop Mountain

A klasszikus Cluedo és a 80-as évekbeli, tipikus műanyag figurás fantasy társasjátékok ötletes keveréke, ami a szabályrendszerével és a dizájnjával is visszahozza a régi Kaland-Játék-Kockázatok hangulatát.
Játékosok száma: 2-6 fő (extrém esetben egyedül is lehet)
Hány éves kortól: 8
Játékidő: 3-4 óra
Nehézség: 3/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármelyik hétvégén, akár háziszabályokkal is
Magyar szabálykönyv: a zagor.huról letölthető
 

Ára: változó (10-60 dollár) | A Games Workshop hivatalos honlapja

Hozzászólások (96)

 • Brushy2012.04.14 00:39:31

  A Gyíkkirály szigete nekem is az első volt.:) Nem is tudom hány éves voltam, de arra emlékszem, hogy valami fülműtét volt beígérve másnapra. Anyám elvitt egy könyvesboltba és azt mondta, amelyiket csak szeretném. Ha jól emlékszem a Gyíkkirály volt, meg a Haláltalizmán, meg még egy harmadik, amire nem emlékszem, de egy gólem van az elején. Egyértelmű, hogy a Gyíkkirály volt és akkor még anyám nem is tudtam, hogy elindított a lejtőn, ami egyenesen a szerepjátékok világába vezet.:)

 • Hóember2012.04.14 00:42:13

  Halállabirintus.

 • Tufa2012.04.14 00:44:52

  Jim Caldwwll: A fenevad nyomában volt az első, és elég jól sikerült beleválasztani :)[link]

 • Hamlet2012.04.14 00:45:35

  Brushy,
  a harmadik könyv valószínűleg A pusztítás maszkjai volt. ;)

 • pástétom2012.04.14 00:50:16

  A Vértengerek. Aztán anyám - látva hogy tetszik a könyv - megvette valahonnan az összes korábban megjelentet.

 • Nephin2012.04.14 00:50:58

  Nekem is a Gyíkkirály, aztán jött a többi, még megvannak. :)

 • wowerman2012.04.14 00:51:12

  Én kettővel találkoztam, a Tűzhegy és a Halállabirintus, később pedig egy Mad Max-szerű világban játszódó könyv is a kezembe akadt, de nem emlékszem hogy azt ők írták-e volna.

 • pástétom2012.04.14 00:53:06

  wowerman: "Az országút harcosa" Livingstone-tól.

 • A félelmetes népszavazás2012.04.14 00:59:09

  Nálam a Skorpiók mocsara volt az első, és az is maradt a kedvenc, az Elátkozott ház mellett.

 • DrBala2012.04.14 01:00:32

  Ez volt a sorrend, ahogy játszottam velük.

  Halállabirintus
  Tűzhegy...
  Országút Harcosa
  Gyíkkirály...
  Skorpiók Mocsara
  Vértenger kalózai
  Jégboszorkány barlangja
  Eddig követtem, innen unalomba fordult.

  Máig ott vannak a polcon.
  Az országút harcosában volt egy pályázati felhívás, aminek a lényege az volt, hogy lehetett képeket, rajzokat beküldeni. Majd a Gyíkkirály megjelenésével együtt volt a Planetáriumban a sorsolás.
  Én egy spirál füzetet teleírtam egy saját lapozgatós sci-fi storyval.
  Óriási szerencsémre kihúzták a nevem és egy walkamnt!!!! nyertem, amit maga Janicsák István adott át (ZiZi labor énekese). Amíg élek nem felejtem el:)

  A Tűzhegy varázslójában volt egy sárkány ami egy verssel le lehetett győzni.

  Ekil erif
  Ekam erif
  Erif erif
  Di maggio

  Ez volt az:)

  Ezek a könyvek voltak az első kilométer kövek a szerepjátékhoz vezető úton.

 • gregorik2012.04.14 01:01:39

  nagy király a cikk, 89 óta imádom a Kaland-Játék sorozatot (főleg persze nosztalgikus okokból), bár hülyének néznek így 30 felett, ha meglátják a kezemben.:)

  amúgy sztem a Vértengerek volt tartalmilag és hangulatilag a csúcs.

 • gregorik2012.04.14 01:05:05

  "Ezek a könyvek voltak az első kilométer kövek a szerepjátékhoz vezető úton."

  ezt azért nem mondanám; gondolom, a számítógépes RPG-kre gondolsz; azok szervesen a D&D-ből nőttek ki a 80-as évek közepén, a Jackson-Livingstone könyvek inkább egy populáris vadhajtás volt.

 • Brushy2012.04.14 01:06:47

  @ Hamlet: Köszönöm! Az lesz az!:)

  A Gyíkkirály után szépen lassan zsebpénzből, meg szülinapra, meg mindenféle alkalomra sikerült beszereznem az összeset, de máig az első volt a kedvencem.:) Már bánom, hogy anno eladtam őket..:(

 • hidrodinamikusnyomatékváltó2012.04.14 01:07:51

  Harcos képzelet - Arcnélküliek

 • DrBala2012.04.14 01:16:27

  "ezt azért nem mondanám; gondolom, a számítógépes RPG-kre gondolsz"

  Nekem igen, mivel az angolom erősen nulla volt akkoriban, ezért nem is értettem a számítógépes RPG-ket. És ez még erősen comodore-os időszak volt, azon meg nem voltak nagyon komoly RPG-k. Azok igazából a PC-vel jöttek.

 • Dr. Cica752012.04.14 01:18:21

  A titokzatos zona.

 • Triest2012.04.14 01:19:16

  A halállabirintus volt az első és a Tolvajok városa volt a kedvenc.

 • DrBala2012.04.14 01:19:33

  "ezt azért nem mondanám; gondolom, a számítógépes RPG-kre gondolsz"

  Nekem az volt, mivel commodore-on nem találkoztam igazán komoly RPG-vel, vagy ha igen, akkor meg 0 angolom miatt nem boldogultam vele. Még PC-n sem játszottam velük, amikor már a MÁGUS zöld könyvet forgattam. Előtte lepattantam a Gyűrük U.-ről, ellenben elolvastam a Vavayen Fable-ös barbár tesókról szóló 2 kötetes könyvet, majd BP-n megláttam a Káosz Szavát, elolvastam és végem volt.

 • l.atti2012.04.14 01:20:25

  Nosztalgia ezerrel.
  IMADTAM ezeket a konyveket.
  Gyakorlatilag mind megvolt. A Halaltalizman, meg az Orszagut harcosa volt a kedvenc.
  Tenyleg imadtam oket.

  Azert megvan a varazsa annak, hogy regen nem volt akkora a valasztek mindenbol...gyakorlatilag egy generacio tud ugyanarra a dologra emlekezni egyszerre. :)

 • Bocimaster2012.04.14 01:20:51

  Nekem a Halállabirintus volt az első, máig emlékszem a térképére:).

 • hebab2012.04.14 01:23:56

  @gregorik:
  nyilván úgy érti a kolléga, hogy ezek indították el őt a szerepjáték irányába.

  egyébként szerintem a Skorpiók Mocsara a legjobb. itt van mellettem a fiókban. :)

 • galamb012012.04.14 01:29:59

  "Anyám elvitt egy könyvesboltba és azt mondta, amelyiket csak szeretném. "

  könyvesboltba? én emlékszem az újságosnál is lehetett kapni.

 • Biro_Peti2012.04.14 01:33:09

  A Bajnokok próbája volt az első és mindezidáig a legemlékezetesebb, legizgalmasabb lapozgatós. Természetesen csaltam benne végig... :D

 • Mainframe2012.04.14 01:34:25

  Csak én kezdtem a Nagy Féregfutammal? Az viszont király volt, minden mást eladtam, de azt nosztalgiából megtartottam.

 • lamb792012.04.14 01:41:36

  Gyíkkirály Szigete volt az elso, utána jott a tobbi. Emlékszem, mit ossze nem kellett hajkurászni az Országut Harcosát mire meglett. A Bajnokok Próbája még megvolt de utána nem kovettem. Jó kis konyvek voltak ezek.

 • igloii2012.04.14 01:47:49

  Az országút harcosa volt az első és egyben a kedvenc is. Már ekkor sejtettem, hogy 10 helyett 16 ujjat kellett volna az evolúciónak az emberek kezeire kidolgoznia.

 • Gabe-182012.04.14 01:54:36

  Halállabirintus volt az első.
  Fogalmam nem volt mi ez, de borítója "vadító" volt az újságos bódé kirakatában az akkor 10 éves fejemnek. Aztán mondanom sem kell a következő évek fő foglalatossága lett az újságos napi megfigyelése, mikor jön új rész. Most is itt van a vitrinben vagy 30-40 darab könyv, de már nagyon régen nem vettem elő őket egy kis nosztalgiára. Néhány meg elveszett az évek folyamán...
  De szép emlékek.

 • haggyadaszt2012.04.14 02:49:09

  Az első "A pusztítás maszkjai" volt, a mai napig őrizgetem az összes könyvet. Időközben a Halállabirintus és a Vértengerek elkallódtak, de beszerzem őket. A Titán és a Kaland, Játék, Varázslat kvadrológia is megvan még.

 • nál2012.04.14 03:13:00

  @galamb01
  Nekem nem rémlik, hogy valaha láttam volna újságosnál, meg amúgy is hülyén hangzott volna, hogy "gyere fiam, holnap fülműtéted lesz, elviszlek az újságoshoz!". :)


  Egyébként nekem az első kölcsönkapott "lapozgatós könyv" a Fenevad nyomában volt, első saját címére nem emlékszem, de a borítóján - ha jól rémlik - valami túlméretes rágcsálón lovagolt egy páncélos faszi, háttérben a Stonehenge-dzsel. Szerintem az sem Jackson-Livingstone produkció volt.
  Jackson legnagyobb remekműve egyébként az a kvadrológia, amelynek a befejező kötete a Királyok koronája volt. Zseniálisan fordulatos sztori volt, fantasztikus hangulattal. És irdatlan hosszúságú...
  No és persze ott volt az a kevés sci-fi témájú játékkönyv. Azok közül nekem az első és máig kedvencem a Robot kommandó.

 • Vödör2012.04.14 03:14:36

  Ekil erif
  Ekam erif
  Erif erif
  Di maggio

  basszus, most fölszakadt valami...

 • nál2012.04.14 03:14:40

  @galamb01
  Közben látom, más is írta az újságost. Ezek szerint csak mifelénk nem volt ez divat. Mindegy, a hülyén hangzást még fenntartom. :)

 • Vödör2012.04.14 03:19:41

  Egyébként az első a Halállabirintus volt egyszerre a Tűzhegy varázslójával , valami akcióbábúért cseréltem őket. Onnantól nem eresztett és a Shamutanti dombokig, vagy mi, megvolt mindegyik.

 • Vödör2012.04.14 03:21:07

  Volt valami szerencsétlen oldalág is Vietnámi tombolás címen :D

 • Vizslah2012.04.14 04:41:04

  Nálam is a Halállabirintussal kezdődött.
  Az ekil erif ekam erif egyébként visszafele olvasva fejthető meg. ;)
  Nemrég sikerült beszereznem őket pdf-ben, az eredetiek már nincsenek meg sajnos.

 • A szerelő2012.04.14 04:55:15

  Micsoda véletlen, épp a Haláltalizmánnal játszok vagy olvasom vagy harcolok vagy hogy kell ezt mondani :)
  De hogy melyik volt az első, arról fogalmam sincs. Miért nem lehet őket újra kapni?

 • ¡Viva La Onda!2012.04.14 06:02:09

  Nálam "helyes" volt a sorrend: a Tűzhegy varázslója volt az első (sose tudtam végigjátszani, mintha elnyomtattak volna valamit?), a Halállabirintus viszont sajnos kimaradt, ahogy a jóval későbbiek közül jónéhány. Viszont elég sok még mindig megvan...

 • ikri2012.04.14 06:11:31

  Halállabirintus. Ha hiszitek, ha nem, egy szuszra végignyomtam , visszalapozgatás nélkül. Azt hiszem harmadjára sikerült, legelőször a kőbálvány szemébe rejtett csapda ölt meg, a smaragd megszerzése közben. :)

  Amúgy nem ez volt az első lapozgatós könyv. Évekkel a Livingstone könyvek előtt , a Robur mellékletében jelent meg egy alig több , mint százoldalas sci-fi kaland, ami a játékos halálát egy profán "Véged!" felkiáltással nyomatékosította. :)

 • lakit2012.04.14 06:17:21

  Halállabirintus
  Most is meg vannak - ott csücsülnek a polcon, nem adom!:)

 • cro2012.04.14 06:29:12

  "Évekkel a Livingstone könyvek előtt , a Robur mellékletében jelent meg egy alig több , mint százoldalas sci-fi kaland, ami a játékos halálát egy profán "Véged!" felkiáltással nyomatékosította. :)"
  Cristopher Black: A Titokzatos Zóna

 • Hamlet2012.04.14 07:11:21

  ¡Viva La Onda!
  végig lehet játszani a Tűzhegyet, a cikksorozat előző részében térképet is találsz hozzá! ;)
  [link]

 • ¡Viva La Onda!2012.04.14 07:23:29

  Köszi, de megsüthetem a térképet. Valami olyasmi volt, hogy fals helyre irányított a könyv. Már nem emlékszem kristálytisztán, vagy 20 éve nem volt a kezemben. :)

 • Smilewoman2012.04.14 07:42:26

  Bátyámnak megvolt az összes, így én is mindent végigjátszottam. Az elsőre nem emlékszem sajnos, viszont a Tolvajok városa volt a kedvencem. :)

 • Mileszvelunk2012.04.14 07:45:41

  steve jackson: creature of havok - talan a legbonyolabb.

 • NoTrack2012.04.14 07:54:18

  Halállabirintus volt az első. Aztán sorban mindegyiket végigtoltam.

 • NoTrack2012.04.14 07:58:15

  Ja, és ha esetleg valaki újrajátszaná a könyveket digitális formában, akkor katt:[link]

 • dr. kek212012.04.14 07:59:00

  Az országút harcosa. Totál Mad Max érzés volt.

 • htibor2012.04.14 08:07:39

  Halállabirintus, Országút Harcosa, aztán egy egyszerre történt négyes beszerzésként: Tolvajok városa/A haláltalizmán/Bajnokok próbája/A rémület útvesztője.

  De ahogy fentebb írták már, a Roburos Titokzatos Zóna volt a prológus :)

 • mrszaki2012.04.14 08:16:32

  Én gyakorlatilag az összes magyarul megjelent ilyen könyvet végigtoltam. az első A skorpiók mocsara volt, de a fenevad nyomában is nagy kedvencem lett.
  Egy könyv fogott ki rajtam: találkozás a F.E.A.R-el. Pedig néhány tucatszor nekifogtam, a mai napig tartó traumát okozott, hogy nem sikerült végigjátszani, pedig már 15 éve felhagytam a próbálkozással.:)

  Van akinek ezt sikerült végigtolnia?

 • spelljammer2012.04.14 08:31:47

  Nekem is a Halallabirintus volt az elso, es ez volt az elso talalkozasom is a szerepjatekkal. Anno meg is volt az osszes jatekkonyv, mostanra azonban mar inkabb csak a Zagorrol letoltott pdf verziokkal szoktam jatszani a konyvolvasomon. :)

 • 3F2012.04.14 08:49:40

  NoTrack
  Nagyon király vagy!Bár furcsa így digitális formában,de azért visszaadja az érzést:))Főleg hogya képes is fent vannak.Thx:)

 • rrroka2012.04.14 09:05:23

  Nekem a Halállabirintus volt az első, és megvan az összes rakétás. Nemrég a Tűzhegyet újra is játszottam, mert sosem sikerült kikeverednem a labirintusból a végén... :) Akkor jöttem rá, hogy az
  Ekil erif
  Ekam erif
  Erif erif
  Di maggio
  verset visszafele kell olvasni. :)

 • NoTrack2012.04.14 09:06:06

  3F: a Jurgen & Planyo brigádé az érdem én csak megosztottam dolgot ;-)

 • daneed2012.04.14 09:08:26

  Jégboszorkány barlangja volt nekem az első...de ezt lehet, hogy csak a goncsong gondolja helyettem...
  F.E.A.R. nekem se sikerült, az ezek szerint baromi nehéz volt, ha már kettőnknek nem sikerült. Pedig csaltam is, a kockadobással és visszalapozgattam. Létezik olyan ember, aki csalás nélkül játszott? :D

 • Regelek2012.04.14 09:23:28

  Skorpiók mocsara. :) De épp nemrég vettem meg Miskolcon a Régiségvásáron egy 500-asért a Tűzhegy varázslóját, erre most meg jön róla a cikk. :)

 • Dr. jones55552012.04.14 09:43:49

  A káosz fellegvára. olyan negyedikes koromban. Meg a Titokzatos zóna a Roburban.

 • Vizslah2012.04.14 09:47:06

  igen, a tűzhegy anno hibásan lett kiadva nálunk. Lehet hogy utána volt javított változat, de nekem is az volt meg, ami szivatott és nem lehetett végignyomni. :)

 • Po2012.04.14 09:50:22

  Halállabirintus volt az első. Utána sorban a többi, még az olyan "vadhajtások" is, mint a Nemes-féle Küzdelem az éj kövéért, vagy a Sherlock Holmes nyomozós (címe most nem ugrik be, két nyelvű volt, lehetett angolul vagy magyarul játszani/olvasni)
  Lent van mind valahol egy dobozban... lehet, hogy előbányászok párat nosztalgiázni kicsit :)

 • FiDo2012.04.14 09:52:54

  Nekem a vértengerek volt az első, tényleg volt valami sajátos hangulata annak a könyvnek :)
  Emlékszem még egyre, amit sehogy sem bírtam végigvinni, mert a főgonosz boszorkánynál voltam már, és az volt a szöveg, hogy "ha tudod a választ, azt is tudod hová kell lapoznod". hát én nem tudtam... kínomban végiglapoztam a könyvet és megtaláltam a megfelelő fejezetet, de máig nem tudom miként kellett volna rájönnöm arra a számra. Talán a Hóboszorkány barlangjai volt, vagy a Pusztítás maszkjai

 • spion272012.04.14 09:53:48

  Hú és tényleg. A gyikkirály szigete volt az első, megvolt még az Országút harcosa meg a Skorpiók mocsara is. Még nosztalgiából elővettem pár éve.
  Hányszor volt olyan hogy nekifogtam tudatosan, hogy most aztán nem lesz csalás, de azért már az elején forditottam kicsit a kockán, mert nehogy már olyan béna statokkal induljak neki :D

 • kokog2012.04.14 09:54:37

  Halállabirintus volt az első. De piszok nehéz volt, ahhoz képest, hogy a Gyíkkirályt elsőre végig lehet tolni elhalálozás nélkül. Az egyik legjobb szerintem az Elátkozott ház volt, de remek volt a Skorpió mocsara, az Országút harcosa, a Szamuráj kardja, és persze a Kaland Játék Varázslat kötetek. Ja, és mindenkinek ajánlom: zagor.hu. (Kint van az összes, plusz új fordítások is.)

 • Po2012.04.14 09:57:04

  /edit előkerült, Sherlock Holmes megoldatlan esete volt a címe.

 • zrx_xzr2012.04.14 09:58:56

  nekem is jegboszorkany volt elso. tesom vette, aki 8 evvel idosebb nalam, es felredobta, mert amikor vette, azt hitte, rendes regeny. en meg elkezdtem olvasni, vegul megvettem osszeset, de en is sajnos eladtam oket mar mind :-(

 • usernev2012.04.14 10:01:16

  Halállabirintus
  Vértengerek
  Országút harcosa
  Ezek még mindig megvannak :)

 • Dr. Gy. Dr. Fűegér2012.04.14 10:19:00

  A Tűzhegy varázslója könnyű, volt, mert gyíkok voltak az ellenfelek, viszont a folyón túli labirintuson alig lehetett átvergődni.

  Kokog: a Kaland, játék, varázslatot nem kicsit baszta el, hogy minimum két ember fordította, akik nem is egyeztettek egymással, így a varázslatok kódjai nem egyeztek.

 • Dr. Gy. Dr. Fűegér2012.04.14 10:24:58

  Dr Jones: A Káosz fellegvárát sem lehetett végigjátszani a fordítási hibák kiiktatása nélkül. :D (kenőcsös tégely/kancsó)

  A régi szép idők... :DDD

 • vandorherceg2012.04.14 10:30:33

  Halállabirintus...
  De tényleg volt a Robur-os Titokzatos zóna. Az ürhajó neve Nebula volt, és ott valóban, akár vigyáztál, akár nem, minden harmadik oldalon VÉGED! volt.

 • derrik2012.04.14 10:31:03

  Sokan írjátok, hogy az országút harcosa volt az első vagy az tetszett.
  Nekem Joe Devertől a kaliforniai visszaszámlálás volt az első, ami hasonló stílus és szintén nagyon jó.A második könyvem is tőle volt: magányos farkas sorozat, menekülés a sötétségből címmel.Ez fantasy volt, szintén emlékezetes darab. Azt hiszem a harmadik lehetett valami Jackson-Livingstone klasszikus, a sorrendre nem emlékszem, csak arra, hogy onnantól nem volt megállás.. :)

 • nemecsek ernő áruló2012.04.14 10:38:11

  A sárkány háborúja. Nem Jackson-Livingstone volt, hanem valamilyen magyar fejlesztésű. Imádtam!

 • eldorado2012.04.14 10:39:08

  Volt egy Vér ezredes összeesküvése c. vadhajtás is. persze nem ért a hallállabirintus nyomába. a mai napig beugranak: Szukumvit, goncsong, Vasököl és persze a San Anglói olajfinomító! A legnagyobb király az volt, akinek megvolt a Titán című kiegészítő. Kispál-idézettel:na idő, ezt add vissza.

 • NorbiJedi2012.04.14 10:44:26

  Vértengerek :) ha valakinek van egyébként ilyen könyve eladó, én gyűjtöm ezt a sorozatot, még pár hiányzik :)

 • Chessterfield2012.04.14 11:07:49

  Nekem a Shamutanti Dombok volt az első, ajándékba kaptam. Előtte is ismertem az ilyen lapozgatós könyveket, mert haveroknál láttam, úgyhogy nagyon megörültem. Meg is fogadtam, hogy megszerzem mind a négy részt a sorozatból. Sikerült :-) Tényleg kár, hogy az utolsó részt más fordította és a varázslatok kódjai nem egyeztek. De ettől eltekintve iszonyatosan ki volt dolgozva az egész sztori, volt pl. olyan tárgy, amit az első könyvben találhattál meg és az utolsóban használhattad, hogy kikerülj a csávából! (egy amulett, egy nő arcképével, aki Mampang egyik börtönőrének kedvese volt :-)

  Említettétek a Találkozás FEAR-relt. Tényleg nehéz volt. Négy szuperhős közül kellett választani induláskor és a gonoszok találkozója mind a négy főhősnél máshol volt. A részleteket az elfogott bűnözőktől kellett megszerezni. Pl. a "pusztító sugarak" hősnél egy hajón, az "FTK" hősnél egy kínai étteremben, a "szupermen" hősnél egy repülőn, stb.

  Persze ehhez az is kellett, hogy a megfelelő bűnözőket kapd el. Csak ugye nagyon sokszor két bűneset is történt egy időben és választanod kellett, melyiket oldod meg. Ha rosszat választottál, akkor már esélyed sem volt a végigjátszásra.

 • szmoker (Homo Trollicus)2012.04.14 11:11:09

  2 Steve Jackson van: az egyik a GW-alapító könyvíró, a másik egy GW-nemalapító, aki mellékesen lapozgatós könyveket is írt.
  [link](US_game_designer)

 • FiDo2012.04.14 11:13:54

  jók voltak a sci-fi sztorik is... Űr-orgyilkos volt a címe annak amit olvastam anno, de most nézegetem, hogy jóval több is volt, Fantázia Harcos néven volt a sorozat

 • koimbra2012.04.14 11:26:17

  Nekem a Skorpiók mocsara volt az első, nemrég kezembe akadt, kissé rongyosra "olvastam", lapozgattam. Aztán beszereztem a többit is, de nekem úgy rémlik, hogy a Tűzhegy varázslója volt az első megjelent lapozgatós, mert a könyvekben is ez volt az első helyen az "Eddig megjelent" alatt.
  Megvettem az összes Jackson-Livingstone könyvet, a magyarok közül a Sárkányos valami is tetszett, sőt megvolt Joe Devertől a Kaliforniai visszaszámlálás és még egy westernes is. No meg a Mario-s lapozgatós és az időutazós könyveket is megvettem:):) A Harcos Képzelet közül úgy fél tucatot szereztem be, de azok unalmasak voltak.
  Emlékszem, hogy néha még tíz ujj is kevés volt....:D:D
  Régi szép idők.
  Szerintem a legnehezebb Az elátkozott ház volt, ott ha nem mentél jó irányba még fél órát eljátszogattál mire kiderült, hogy elcseszted.

  A koliban játszottunk néhány szerepjátékot is, remek volt:) Pont tegnap a helyi vendéglátó egységben találkoztam egy régi ismerőssel, aki megemlítette, hogy valószínűleg össze tud hozni egy csapatot megint egy ilyen mesélgetős estére, zsír:)

  Ja, sajnos az efféle táblás-társas játékokhoz még nem volt szerencsém, de ha egyszer lesz gyerekem, akkor veszek egyet és rászoktatom:D

 • koimbra2012.04.14 11:27:11

  Fantörpikus, ide kommentelhetek, juhé

 • Enrich2012.04.14 11:38:11

  Nekem a Mélység rabszolgái volt az első. Arra emlékszem, hogy soha nem játszottam végig. :) A Szörnyek szigete meg az utolsó. Az már elég gyenge volt.
  Amúgy az interneten fellelhető sok kjk könyv, amit e-book olvasóval le is lehet játszani.

 • Tufa2012.04.14 11:51:48

  Már néztem többféle online verziót, de ilyen modernnel még nem :D[link] A fenevad nyomábanhoz

 • csillámpóni2012.04.14 13:31:17

  Országút harcosa. Egészében jó szar volt, de a kockázás úgy bejött, hogy azóta se hagytam abba. Csak most már főleg yahtzee és craps a két fő csapásirány. Habár az alapélmény inkább a gazdálkodj okosan lehetett mint Stanley és Livingstone.

 • rainbowmaker2012.04.14 13:53:59

  Káosz Fellegvára volt az első, nem is tettem le több hétig. A Tolvajok Városát meg a mai napig forgatom.

 • Yooha2012.04.14 14:52:24

  Nem fantasy/horror, hanem western, de lapozgatós: A rettegés városa.
  Pár napja jött meg az antikváriumba (az előző cikk hatására kezdtem nyomozásba, hogy melyik könyv is volt az pontosan, és rendeltem meg).
  Most könnyebb és gyorsabban megy, mint 20 éve.

 • fuchspeter2012.04.14 14:52:37

  Tolvajok Városa volt az első, és máig kedvenc. Ami magyarul kijött mind megvan. A többi is, ami csak angolul. Nemrég adtak ki egy nagyon hasonlót csak kb 5x nagyobb úgy méretre is, Destiny Quest. Jó az is.

 • Hamlet2012.04.14 16:02:39

  FiDo,
  a Pusztítás maszkjai volt az, amit egy félrefordítás miatt nem lehetett végigvinni tizenéves fejjel: a magyar olvasó nem tudhatta, hogy ha már rájött Ifor Tynin árulására, akkor a 40-re (forty ugye) kell lapoznia. :(

 • load error2012.04.14 16:19:28

  A titokzatos zóna.
  Azt hiszem az volt az első lapozgatós könyv, ami a Robur magazin mellékletekén megjelent itthon.
  Nem szerepjátékokra épült, nem volt benne pontozás. (Amúgy létezik olyan, aki cheat nélkül 7-es ügyességgel végigvitte a Livingstone könyveket? Ezt a részét nem igazán értettem soha, esélyed nem volt. Mindegy, mellékszál.)

  Szóval a titokzatos zóna. Teljesen elborult sci-fi volt, helyenként Douglas Adams-i magasságokat is súrolt.
  Érdekessége volt a divergens történetvezetés. Legalább harmincféle megoldás, és ugyanannyi elbukás bontakozott ki, a kb. 130 fejezet a választások révén egy fát alkotott.
  A magyar kiadásban külön kiemelendők Gábor József teljesen elborult illusztrációi, amik nagyjából négyzetre emelték az élményt.
  Néhány évvel később a sorozat más kötetei is megjelentek önállóan (talán a Rakéta könyvek hatására).
  Azok már nincsenek meg. Az eredeti angol illusztrációkat vették át, de a szürreálisba hajló történetek nyújtotta élmény azért maradt.

 • NeoExDeath2012.04.14 17:46:25

  A Fantázis Harcos sorozat nem hagyott akkor nyomot bennetek? :) Egy 11 részes sorozat, mindegyiknek zöld volt a gerince, és számozott volt. Fejből nem emlékszem minden címre, de amik most beugranak: Űr-orgyilkos, Robot kommandó, Találkozás F.E.A.R-el, A Ketheri Maffia, Égi fejedelem, stb. A Ketheri Maffia is egy nagyon komoly, bonyolult könyv volt emlékeim szerint.

  A Kaland Játék Kockázatból az Elátkozott ház volt a kedvencem, annál parásabb, betegebb szektás horror hangulatot más könyv nem tudott.
  Aztán volt a Kaland Játék Varázslat négyes (Shamutai Dombok, Kahré a csapdák kikötővárosa, a Hét sárkánykígyó, Királyok koronája), na azok is baromi jók voltak, és rettenetesen nehezek, asszem egyiket sem tudtam gyerekként végigvinni. A királyok koronája asszem a legvastagabb, legbonyolultabb lapozgatós könyv.

  Aztán ezek után a klasszikus sorozatok után volt még a Harcos képzelet, érezhetően gyengébb sorozat, de azok között is volt egy kedvenc, az Arcnélküliek.

  Ezeken kívül antikváriumból szereztem még anno két elég jópofa, kicsit gyengus de aranyos scifi könyvet a Csillagpróba - hogyan lehetsz űrmester? sorozatból :)

  Gyerekkoromban nagyon meghatározóak voltak ezek a könyvek, de ma már nem kötnek le :) Ja és én vagyok az egyetlen, aki sosem harcolt? Engem a dobókockás harc része baromira nem érdekelt, minden harcot megnyertem aztán haladtam a sztoriban. Ja és a legtöbb könyvet nem tudtam végigjátszani, mert egy csomónál kellett a végigjátszáshoz valamilyen esemény ami kimaradt olvasás közben. Kharéban pl kódok nyitották a városkaput, a Hét sárkánykígyóban az egyik kígyót nem lehetett csak úgy legyőzni, vagy a FEAR ben a már leírt probléma :)

 • Thoras2012.04.14 17:54:19

  Nekem a tűzhegy volt az első. Amúgy múlt nyáron jutott eszembe, hogy mi lett ezekkel a könyvekkel, úgyhogy felmentem apámék házának a padlására és feltúrtam a dobozokat. Legnagyobb örömömre meglettek. Egy dobozban az összes, Magyarországon megjelent Kaland-Játék-Kockázat könyv. Fú, de jót nosztalgiáztam akkor!

 • kozi0012012.04.14 18:50:59

  Régen a lapozgtaós könyvek, D&D és a M.A.G.U.S jelentette a fantasy-t!

  Most meg a Trónok harca és a Wow a szint...!

 • Keresztény szellemiségű luxuskurva2012.04.14 19:25:10

  D&D ma is van (sőt aki nagyon akar, még Mókusozhat is), bár egy igazi ősgeek hülyére unná magát a Trónok Harca intrikáin.

  Nekem a Halállabirintus, meg is padlóztam benne elég hamar.

 • Keresztény szellemiségű luxuskurva2012.04.14 19:26:24

  Jé, hova lett a kommentem?

 • FiDo2012.04.14 19:37:13

  Köszi Hamlet, közel húsz évet görcsöltem ezen :D

 • Brigante2012.04.14 19:51:58

  Apám... De régen játszottam :-).  Ez most feltépet egy régi nagyon édes sebet.

  "...Kalandod itt véget ér..." hányszor szaladtam ebbe bele... :-)

 • borisz2012.04.14 20:12:43

  nekem megvan digitálisan egy pár:
  A gyíkkirály szigete.doc
  A haláltalizmán.doc
  A hóboszorkány barlangjai.doc
  A káosz fellegvára.doc
  A Pusztítás Maszkjai.doc
  A rémület útvesztője.doc
  A skorpiók mocsara.doc
  A szamuráj kardja.doc
  A tűzhegy varázslója.doc
  A varázsló kriptája.doc
  A végzet erdeje.doc
  A vértengerek.doc
  Az Elátkozott ház.pdf
  Az országút harcosa.doc
  Bajnokok próbája.doc
  Halállabirintus.doc
  Tolvajok városa.doc

  Titan.pdf (scannelt)

  borítók, a tűzhegy térképe

  jófej leszek, mindjárt feltöltöm

 • borisz2012.04.14 20:15:03

  hova lett?

 • Malachi2012.04.14 20:51:02

  Az országút harcosa volt az első és egyetlen, de csaltam, mert utáltam, hogy veszítek, szóval mindig előrelapoztam és a nyerő döntést vittem tovább. :D Aztán annyiban hagytam, akkoriban jelent meg (vagy akkoriban kaptam meg) a Maecenastól a Gyilkos idő novelláskötet, ami valójában az "Asimov presents the great SF stories: 15" magyar változata volt, ilyen szerzőkkel, mint Fritz Lieber, Sheckley, Damon Knight, Philip K. Dick, Alfred Bester, és így tovább. Azóta sem szabadultam abból a világból, örökre beszippantott.

 • borisz2012.04.14 20:53:22

  blogmotor szaksz:

  [link]

  ha valakinek megvan a Titokzatos zóna küldje el plz a borisz[kukac]varrat.hu

 • ¡Viva La Onda!2012.04.14 21:04:00

  Thx borisz!

 • haifisch2012.04.14 23:06:02

  borisz, köszönet!
  Szóval mi, a spanommal a Halállabirintussal kezdtük. Fantasztikus élmény volt, döbbenetes, hogy interaktívan - még ha bizonyos korlátok között is - irányítható volt a sztori.
  Térképrajzolás, Tűzhegyben elakadás, ujjak a lapok között nekem is megvolt. A káosz fellegvárában fedeztem fel bugot még anno, az a könyv konkrétan kijátszhatatlan volt.
  Rakéta pályázat szintén megvolt, sorsolás a planetáriumban, moderátor Janicsák István és Anita a popénekesnő. Kitűzőket osztogattak "Kaland, Játék, Kockázat" felirattal, közepén a ninja, aki ha jól emlékszem a halállabirintus egyik NJK-ja volt.
  A fantasztikus díjak között volt az akkori álmom, egy C64 beépített magnóval... A fél karomat odaadtam volna érte... Persze nem nyertem, de a hepaj végén nagy összefóliázott raklapokon meghozták a sorozat újabb kötetét, a Gyíkkirály szigetét, melynek végén az összes pályázó nevét feltüntették, így szerény személyem is belekerült a könyvbe.
  Soha nem felejtem el azt a napot!

Szicília

Magával ragadó hangulat, gyönyörű tájak, 113 900 Ft / fő / 7 éjtől

Féltve őrzött Puglia

Dél-Olaszországi kalandozások 125 500 Ft / fő / 7 éjtől