Valóságshow őrülten hihetetlen varázstrükkökkel

2012.04.15. 12:31
Az angol bűvészet új csillaga a 29 éves Steve Frayne, avagy művésznevén Dynamo. Frayne egy lepattant észak-angliai lakótelepen nőtt fel, és ivótársait kocsmai játékokkal átverő nagyapjától tanulta első trükkjeit. A YouTube-ra felpakolt videói tették ismertté, és néhány év alatt világhírűvé vált: illúzióival elkápráztatta már David Beckhamet, Károly herceget és Snoop Doggot is. Új műsorát, a Dynamo - varázslat a világ körül-t Angliában és az Egyesült Államokban forgatták, erről kérdeztük Londonban a sztárbűvészt.

Ismer magyar bűvészeket?

Hm, nem is tudom. Franz Harary magyar?

Dynamo
Dynamo
Fotó: Steve Neaves

Nem. Elárulom: Harry Houdini.

Ó, hát persze, Harry Houdini.

Oké, ez trükkös kérdés volt. Az érdekelne, hogy kik a példaképei, akiknek szeretne a nyomába lépni?

A legnagyobb példaképem a nagyapám, aki nemrég halt meg. Ő nem igazi bűvész volt, inkább afféle trükkös fickó, rengeteg zseniális bűvésztrükköt tudott. Amikor kisgyerek voltam, ő segített szembeszállnom az iskolatársaimmal, akik szekáltak. Szóval ő inspirál leginkább. És persze a nagyok, mint Harry Houdini, Penn és Teller, Siegfried és Roy, az összes vegasi nagyágyú. Aztán ott van David Blaine, David Copperfield, az évek során alkalmam nyílt rá, hogy sokukkal találkozzak, és tanácsokat adtak nekem. Azt hiszem, mindenki, aki igazán jó mágikus trükköket tud, az inspirálóan hat rám.

Azt mondja, trükkös fickó volt?...

Igen, trükkös fickó, afféle szélhámos. Tudta, hogyan nyerhet a kocsmában pénzt másoktól, vagy italokat vagy ételt. Ő ugyanis a második világháború alatt, meg a háború után adta elő a trükkjeit, amikor jegyre lehetett mindent kapni, és a bűvészkedéssel keresett egy kis pénzt, meg ingyen inni- és ennivalót. De amúgy nagyon rendes ember volt.

Elmesélne egy trükkjét?

Persze, de ha esetleg kipróbálná, akkor nem tőlem hallotta, oké? (Nevet.) Szóval fogott egy gyufásdobozt, belerakott 20 fontot, és azt mondta: „Nézze, itt egy gyufásdoboz, én beleteszek egy húszast, tegyen bele maga is egyet. Most mennyi van benne összesen?“

Negyven font.

Pontosan. Szóval tessék, itt van negyven font, de most harmincért megveheti tőlem. Jó üzletnek tűnik, nem?

Aha… Nem igazán.

Az emberek harminc fontot adtak a negyven fontért, de valójában azért fizettek tíz fontot, hogy visszakapják a saját húszasukat.

Hogyan találja ki a saját trükkjeit?

Amikor kicsi voltam, rengeteget bámultam a tévét, mert elég zűrös környéken laktunk, és nem játszhattam az utcán. Elég élénk volt a képzelőerőm, elhittem mindent, amit a filmekben mutattak, hogy Superman tényleg tud repülni, hogy Neo a Mátrixból tényleg el tud hajolni a golyók elől. És megpróbáltam én is utánozni őket, leugrottam a kerítés tetejéről, mert repülni akartam, elég sok butaságot műveltem, de az évek során, ahogy egyre ügyesebben csináltam a mágikus trükköket, rájöttem, hogyan tudom magam is előidézni ezeket a különleges effektusokat, de élőben, és persze mindenféle különleges effektus nélkül. Azt hiszem, leginkább a filmek inspirálnak, ezekből származik egy csomó ötletem.

Fotó: Rosie Hallam / Barcroft Media

Mesélne a tévéműsorról?

Nos, én tizenegy éves korom óta foglalkozom mágiával, és először azért kezdtem el, mert bántottak az iskolatársaim. Két nagyobb srác megfogott és belepakolt egy kukába, és legurított a dombról. A nagyapám látta, hogy minden nap összeverve érkezem haza az iskolából, és megmutatta, hogyan tudom elvenni ezeknek a suhancoknak az erejét, hogy ne tudjanak felemelni, ne tudjanak berakni a kukába. Ez volt az első varázstrükk, amit valaha megtanultam. És attól a naptól fogva azon dolgoztam, hogy egyre jobb legyek benne, és a mágia életmódommá vált. És a varázslatomnak köszönhetően beutaztam a világot, találkozhattam a legnagyobb sztárokkal és arcokkal, és a világ legszebb városaiban adhattam elő a trükkjeimet, szóval a Dynamo - varázslat a világ körül ezt az utat mutatja be. Kicsit olyan, mint egy rólam szóló valóságshow, de más valóságshow-k szereplőivel ellentétben én őrülten hihetetlen varázstrükköket mutatok be. Például átsétálok a Temze folyón, ami talán a legrémisztőbb dolog volt, amit életemben megtettem.

Úgy tudom, hogy a Magic Circle bűvészklub tagja, mesélne erről bővebben? Kik tagok még?

Károly herceg például. Olyanok, akik érdeklődnek a mágikus trükkök iránt. Engem egyszerre vettek fel a társaságba Nigel Mansell-lel, a Forma-1-es pilótával. Azt hallottam a többiektől, hogy nagyon gyors.

Hogyan képzeljük el ezt a klubot, vannak találkozóik?

Igen, minden hónapban. Összegyűlünk a kerekasztal körül, és arról beszélünk, hogyan lehet eltüntetni az embereket. Többek között. Nagyon titkos minden, de igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen tekintélyes csapatnak lehetek a tagja.

Van kedvenc trükkje?

Az egyik legnépszerűbb, amit mindig kérnek tőlem, az az, amikor egy mobiltelefont beleteszek egy söröspalackba. De van egy másik, amire szintén nagyon kíváncsiak, de nem igazán merik végignézni, amikor lenyelek egy Polo vagy Lifesaver mentolos cukrot, aztán a nyakláncom segítségével kihúzom a nyakamon keresztül. Borzasztóan néz ki és eléggé fájdalmas, de mindenkinek nagyon szokott tetszeni. Azt hiszem, ez az egyik kedvencem. De minden héten kitalálok valami újat, mindig van új kedvencem.

Előfordult már, hogy elrontott egy trükköt?

Persze, az évek során számtalanszor, de megtanultam, hogyan improvizáljak. Ezért aztán a közönség nem feltétlenül veszi észre, hogy elrontottam, mert valami mást kezdek el csinálni. Kicsit olyasmi ez, mint a hattyúk: úgy tűnik, hogy erőlködés nélkül siklanak a vízen, de közben a víz alatt őrülten pedáloznak.

Vannak fóbiái, olyasvalami, amitől fél?

Igen, bár nem kezdek tőlük sikítozni, de nem szeretem a pókokat.

Akkor nem is szerepelnek a trükkjeiben, ugye?

Nem, igyekszem az összeset eltünteni.

Nincsenek olyan állatos számai, mint Siegfriednek és Roynak?

A sorozat negyedik részében egy csomó papírpillangót igazi lepkévé változtatok, szóval a válasz igen. És régebben csináltam hagyományos bűvésztrükköket is, nyulakkal, meg ilyesmi, de szerintem jobb távol tartani magam az állatoktól.

Miért?

Nagyon kiszámíthatatlanok, és végülis élő teremtményekről beszélünk, akik nem feltétlenül vágynak arra, hogy a bájos segítőtársaim legyenek. De szeretem az állatokat. Van egy kutyám is, egy német juhász.

Nem öli meg az internet a bűvészkedést? Ha az ember rákeres arra, hogy hogyan csinálja Dynamo a trükkjeit, találhat olyan oldalakat, ahol elárulják, hogy mi az adott trükk lényege. Hogyan vélekedik erről?

Az emberek mindig is beszélni fognak. Szerintem ha rólam beszélnek, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálok, és arra inspirál, hogy még keményebben dolgozzak, még csodálatosabb dolgokat hozzak létre, hogy legyen miről beszélniük. Számomra nagyon hatékony eszköz az internet, mert bár van ez az oldala, létezik a másik oldala is. Nagyon rajta vagyok a Twitteren és a Facebookon, Twitteren van vagy félmillió követőm. Minden nap használom a rajongóimmal való kapcsolattartásra, arra, hogy kiderítsem, milyen trükköket várnak tőlem az emberek, kirakom a videóimat. Az én karrierem gyakorlatilag a YouTube-on indult, kiraktam magamról pár videót, és most már többmilliós a nézettségük. Úgyhogy azt gondolom, az internet remek eszköz, ha az ember tudja használni, nemcsak bűvészek számára, de zenészeknek, újságíróknak, mindenkinek. Azt nem tudom befolyásolni, hogy mások mit tesznek, de a saját cselekedeteimet igen, és erre koncentrálok.

Dynamo a Twitteren: @dynamomagician

Dynamo - a varázslat világa körül

Discovery Channel:
Szombat (Április 14.) 3:50
Szombat (Április 14.) 14:00
Szombat (Április 14.) 21:00
Vasárnap (Április 15.) 3:00
Vasárnap (Április 15.) 20:00
Szerda (Április 18.) 23:00
Szombat (Április 21.) 14:00
Szombat (Április 21.) 21:00
Vasárnap (Április 22.) 3:00
Vasárnap (Április 22.) 20:00
Szerda (Április 25.) 23:00