Az egri Fidesz cáfolja a kultúrcenzúrát

2012.04.20. 15:39 Módosítva: 2012.04.20. 20:56
Az egri Fidesz visszautasítja azokat a rágalmakat, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban és kik nem.

Az egriszin.hu szerdán közölte azt a jegyzőkönyvet, ami szerint egy tavaly szeptemberi kulturális és idegenforgalmi bizottsági ülésen Székhelyi József színművész fellépésének lemondása után a Középkori Piactér című rendezvény kapcsán a következő beszélgetés hangzott el:

Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök: „ (…) amikor a bizottság azt a jelzést kapja, hogy a Középkori piactéren közreműködik Székhelyi József, és a város lakói nehezményezik az ő jelenlétét, akkor a bizottságnak kötelessége beleszólni a szakmai dolgokba”.

A programot szervező Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Pataki Zsuzsa: „a szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Ennek tudata nélkül kérték fel a művész urat, de mihelyt az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt a közreműködését rögtön leállították. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője – a szerk.), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben”.

Az egriszin.hu szerint nem Székhelyi József az egyetlen, aki "tiltólistán" van a városban, mint írják, tudomásuk van arról, hogy "márciusban az egyik önkormányzati rendezvényen "felsőbb" utasításra húztak le egy elismert egri művészt a fellépők listájáról".

A Fidesz lemondatná Pataki Zsuzsát

A fideszes vezetésű egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már csütörtökön cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen" - fogalmazott.

"Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül - állampolgári vélekedést képviselve - többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen. Egyébként a bizottsági ülésen, és bárhol, ahol ez az eset beszélgetés témájává vált, nem Székhelyi József személye, nem művészi kvalitásainak megkérdőjelezése, hanem egy, a Himnuszból viccet csináló, a jó ízlést sértő, széles körben ismertté vált megnyilvánulása volt a középpontban".

A Fidesz városi elnöke, ifj. Herman István közleménye szerint az LMP a kudarccal végződött aláírásgyűjtési akciója után, a szervezethez köthető honlapon, ilyen eszközökkel kívánja önmagára irányítani a figyelmet. Egyben arra kérte Eger város vezetését, amennyiben a bizottsági jegyzőkönyv tartalma megfelel a valóságnak, akkor gondolja át, hogy az igazgatónő alkalmas-e arra a posztra, amelyre kinevezték.

Az ügy előzménye, hogy Székhelyi Józsefet 2005-ben azt követően jelentették fel, hogy az SZDSZ az évi, március 19-ei országos kongresszusán pamfletjében Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, "... mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni - mindenhová". Székhelyi beszéde ellen annak idején tüntetett a Fidesz helyi szervezete. A főigazgató akkor azt mondta az MTI-nek, nem lát okot arra, hogy lemondjon. Pamfletjében - tette hozzá - egy keserű értelmiségi panaszait fogalmazta meg arról, "hova torzult a rendszerváltás éveinek Fidesze". Hangsúlyozta, hogy beszédében nem ejtette ki Orbán Viktor nevét. Az MTI-hez akkor eljuttatott írásos szövegben az "Országos Vezér" kifejezés szerepelt.