Natália
-3 °C
7 °C

Aggályos a Budapest Park

2012.05.04. 16:17

Csak részlegesen nyithatott meg a főváros legnagyobb szórakozóhelyeként hirdetett Budapest Park csütörtök este. A IX. kerület jegyzője ugyanis még nem adta meg az engedélyt zenés, táncos nagyrendezvény megrendezésére a 12 ezer főt befogadni képes, 130 konténerből felépített fesztiválhelynek. Az engedélyre váró szervezők úgy oldották meg, hogy ne maradjon el a nyitóbuli, hogy az utolsó pillanatban ezer főben limitálták a beengedhető vendégek számát a Richard Dorfmeister nevével fémjelzett bulira. A West Balkán-tragédia óta az ezer fő feletti zenés-táncos rendezvények engedélykötelesek, és a kerületi jegyző több aggály miatt nem adta még meg ezt az engedélyt a Parknak.

Kerületi aggodalom

A szórakozóhely képviselői szerint a jegyző annak ellenére nem adta ki az engedélyt, hogy a szükséges szakhatósági engedélyek rendelkezésre álltak, a március 23-án kért engedély kiadásának határideje pedig április 27-én lejárt. Erre reagálva, cikkünk megjelenése után adott ki közleményt a ferencvárosi jegyző, Nagy Hajnalka az ügy részleteiről. A Soroksári út 60. alatti ingatlan bejelentésköteles kereskedelmi tevékenységét a hatóság 2012. április 10-én nyilvántartásba vette, a szükséges másik három (rendezvénytartási engedély, működési engedély, a zajkibocsátási határérték) megállapítása azonban még folyamatban van. A működési engedély kiadásához szükséges szakhatósági állásfoglalás már a hatóság rendelkezésére áll, erről legkésőbb 2012. május 8-ig kell döntést hozniuk. A zajhatárérték megállapításáról egy csúszás miatt legkésőbb 2012. május 7-ig kell döntenie a hatóságnak.

A legfőbb aggály, ami miatt az engedély kiadása csúszhat, hogy az ingatlanra a kötelezően betartandó Fővárosi Szabályozási Keretterv és az az alapján megalkotott kerületi szabályozási terv 400 férőhelyes P+R parkoló kialakítását írja elő. A szabályozási a tervtől eltérő hasznosításra nem adnak lehetőséget. Ezekről a területet bérlők is értesültek egy főépítészi állásfoglalásból.

A rendőrség szerint köz- és közlekedésbiztonsági szempontból aggályos a rendezvény helyszíne. Közvetlen parkolási lehetőség nincs, az autók megállása veszélyeztetheti az úton közlekedők biztonságát. A tervezett beléptető kapunál torlódások alakulhatnak ki, így a terület nagysága miatt ezt is aggályosnak minősítették A biztonsági tervben megjelölt biztonsági személyzet létszámát sem tartják elegendőnek. Vészhelyzet esetén a kiürítés a négy sávos Kvassay úti szakaszra és a hat sávos Soroksári útra történne.

A zenés, táncos rendezvény csak jogerős rendezvénytartási engedély birtokában tartható, a működés csak jogerős zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozat alapján kezdhető meg, de jelen esetben még az alaphatározat kiadására sem került sor - írja a jegyző közleménye. A hatóságnak a döntést legkésőbb 2012. május 29-ig kell meghozni.

Budapest Parkoló

Pénteken az MSZP-s országgyűlési képviselő, Pál Tibor sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, ahol azt a kérdést feszegette, hogy a Főváros miért adta ki a kerületi rendezési terv szerint P+R parkolónak szánt területet egy szórakozóhelyet üzemeltetni kívánó cégnek. A korábbi ferencvárosi alpolgármester szerint a főváros 1998-ban megvásárolta, majd rendezési tervében P+R parkoló helyszínéül jelölte ki. A kerület ezt elfogadta, a főépítész pedig kimondta, hogy a terület más hasznosítására nincs lehetőség.

Pál a sajtón keresztül tudakolta, miért döntött a főváros arról, hogy szórakozóhelyet nyithatnak, írtak-e ki pályázatot, és egyeztettek-e a ferencvárosi önkormányzattal. Ezekre egyelőre mi sem kaptunk választ a fővárosi sajtóosztálytól. Mint megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés és Tarlós István főpolgármester még ahhoz is hozzájárult, hogy a hely használhassa a Budapest nevet is.

A kerületben egyébként összefogás alakult ki a frakciók között, egyetértenek abban a kérdésben, hogy a jegyző jól döntött, amikor nem adta ki az engedélyt, és nem tett kivételt a céggel csak azért, mert a Park nyitóbulija már meg volt hirdetve május 3-ára. Egy véleményen vannak arról, hogy körültekintőbbnek kellett volna lenni, amikor a Főváros két évre bérbe adta a más célra szánt területet. A Park képviselője azzal védekezett, hogy ők csak ideiglenesen használják a területet, addig amíg nincs ott parkoló.

Politikai egyetértés van abban is, hogy Budapesten több P+R parkolóra lenne szükség, most mégis meghiúsult egynek a létrehozása, ahol naponta autósok százai tehették volna le a gépkocsijukat, és utazhattak volna tovább tömegközlekedéssel. Az MSZP-s képviselő azt is hangsúlyozta, hogy közelben, a Soroksári úton kifelé jó néhány olyan magánterület van, ami alkalmas lenne egy szórakozóhelynek otthont adni, így kérdéses, hogy a Budapest Park miért önkormányzati területen jöhetett létre.

Bulifesztivál

Csütörtökön a szervezők személyesen keresték meg Bácskai János polgármestert, aki támogatásáról biztosította őket, de jelezte: nincs ráhatása az engedély kiadására. Pénteken 11 órakor a jegyző leült tárgyalni a szórakozóhely üzemeltetőivel. A Park sajtósa, Rimóczi Imre szerint pozitív előremozdulás történt a tárgyaláson. "Az ott elhangzottak alapján hamar megoldódhat az ügy, szóbeli ígéretet kaptunk a jegyző asszonytól, hogy az engedélyt akár még a megadott határidő előtt megkaphatjuk" - mondta. A május 26-i határidőről egyébként ők is a sajtóból értesültek. A találkozón nem volt szó arról, hogyan küszöbölhetnék ki a jegyző által sorolt aggályokat, de abban maradtak, hogy egy új időpontban, hétfő délután térnek ki ezekre a kérdésekre. Rimóczi szerint megoldható dolgokról van szó.

A sajtós említette, hogy nagy káruk származik abból, hogy nem nyithattak ki rendesen, de a lehetőségekhez mérten jól sikerült a csütörtök este. Helyszíni tudósítónktól úgy tudjuk, a nyitóbuli estéjén nem nagyon volt szükség limitálni a vendégek számát, a kilencvenes évek végén menőnek számító osztrák dj-re amúgy sem lettek volna túlzott tömegek kíváncsiak. Bizonyára híre ment, annak is, hogy nem nyit ki a hely, ráadásul este 10 körül az eső is eleredt, ennek is volt köszönhető a konténerek közti deszkák pangása. A nagyszínpados programok szombattól elmaradnak.

Két hete amúgy a Rákóczi híd túloldalán szintén ideiglenes épületekből felhúzott új Zöld Pardon sem nyithatott meg.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.