Aggályos a Budapest Park

2012.05.04. 16:17

Csak részlegesen nyithatott meg a főváros legnagyobb szórakozóhelyeként hirdetett Budapest Park csütörtök este. A IX. kerület jegyzője ugyanis még nem adta meg az engedélyt zenés, táncos nagyrendezvény megrendezésére a 12 ezer főt befogadni képes, 130 konténerből felépített fesztiválhelynek. Az engedélyre váró szervezők úgy oldották meg, hogy ne maradjon el a nyitóbuli, hogy az utolsó pillanatban ezer főben limitálták a beengedhető vendégek számát a Richard Dorfmeister nevével fémjelzett bulira. A West Balkán-tragédia óta az ezer fő feletti zenés-táncos rendezvények engedélykötelesek, és a kerületi jegyző több aggály miatt nem adta még meg ezt az engedélyt a Parknak.

Kerületi aggodalom

A szórakozóhely képviselői szerint a jegyző annak ellenére nem adta ki az engedélyt, hogy a szükséges szakhatósági engedélyek rendelkezésre álltak, a március 23-án kért engedély kiadásának határideje pedig április 27-én lejárt. Erre reagálva, cikkünk megjelenése után adott ki közleményt a ferencvárosi jegyző, Nagy Hajnalka az ügy részleteiről. A Soroksári út 60. alatti ingatlan bejelentésköteles kereskedelmi tevékenységét a hatóság 2012. április 10-én nyilvántartásba vette, a szükséges másik három (rendezvénytartási engedély, működési engedély, a zajkibocsátási határérték) megállapítása azonban még folyamatban van. A működési engedély kiadásához szükséges szakhatósági állásfoglalás már a hatóság rendelkezésére áll, erről legkésőbb 2012. május 8-ig kell döntést hozniuk. A zajhatárérték megállapításáról egy csúszás miatt legkésőbb 2012. május 7-ig kell döntenie a hatóságnak.

A legfőbb aggály, ami miatt az engedély kiadása csúszhat, hogy az ingatlanra a kötelezően betartandó Fővárosi Szabályozási Keretterv és az az alapján megalkotott kerületi szabályozási terv 400 férőhelyes P+R parkoló kialakítását írja elő. A szabályozási a tervtől eltérő hasznosításra nem adnak lehetőséget. Ezekről a területet bérlők is értesültek egy főépítészi állásfoglalásból.

A rendőrség szerint köz- és közlekedésbiztonsági szempontból aggályos a rendezvény helyszíne. Közvetlen parkolási lehetőség nincs, az autók megállása veszélyeztetheti az úton közlekedők biztonságát. A tervezett beléptető kapunál torlódások alakulhatnak ki, így a terület nagysága miatt ezt is aggályosnak minősítették A biztonsági tervben megjelölt biztonsági személyzet létszámát sem tartják elegendőnek. Vészhelyzet esetén a kiürítés a négy sávos Kvassay úti szakaszra és a hat sávos Soroksári útra történne.

A zenés, táncos rendezvény csak jogerős rendezvénytartási engedély birtokában tartható, a működés csak jogerős zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozat alapján kezdhető meg, de jelen esetben még az alaphatározat kiadására sem került sor - írja a jegyző közleménye. A hatóságnak a döntést legkésőbb 2012. május 29-ig kell meghozni.

Budapest Parkoló

Pénteken az MSZP-s országgyűlési képviselő, Pál Tibor sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, ahol azt a kérdést feszegette, hogy a Főváros miért adta ki a kerületi rendezési terv szerint P+R parkolónak szánt területet egy szórakozóhelyet üzemeltetni kívánó cégnek. A korábbi ferencvárosi alpolgármester szerint a főváros 1998-ban megvásárolta, majd rendezési tervében P+R parkoló helyszínéül jelölte ki. A kerület ezt elfogadta, a főépítész pedig kimondta, hogy a terület más hasznosítására nincs lehetőség.

Pál a sajtón keresztül tudakolta, miért döntött a főváros arról, hogy szórakozóhelyet nyithatnak, írtak-e ki pályázatot, és egyeztettek-e a ferencvárosi önkormányzattal. Ezekre egyelőre mi sem kaptunk választ a fővárosi sajtóosztálytól. Mint megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés és Tarlós István főpolgármester még ahhoz is hozzájárult, hogy a hely használhassa a Budapest nevet is.

A kerületben egyébként összefogás alakult ki a frakciók között, egyetértenek abban a kérdésben, hogy a jegyző jól döntött, amikor nem adta ki az engedélyt, és nem tett kivételt a céggel csak azért, mert a Park nyitóbulija már meg volt hirdetve május 3-ára. Egy véleményen vannak arról, hogy körültekintőbbnek kellett volna lenni, amikor a Főváros két évre bérbe adta a más célra szánt területet. A Park képviselője azzal védekezett, hogy ők csak ideiglenesen használják a területet, addig amíg nincs ott parkoló.

Politikai egyetértés van abban is, hogy Budapesten több P+R parkolóra lenne szükség, most mégis meghiúsult egynek a létrehozása, ahol naponta autósok százai tehették volna le a gépkocsijukat, és utazhattak volna tovább tömegközlekedéssel. Az MSZP-s képviselő azt is hangsúlyozta, hogy közelben, a Soroksári úton kifelé jó néhány olyan magánterület van, ami alkalmas lenne egy szórakozóhelynek otthont adni, így kérdéses, hogy a Budapest Park miért önkormányzati területen jöhetett létre.

Bulifesztivál

Csütörtökön a szervezők személyesen keresték meg Bácskai János polgármestert, aki támogatásáról biztosította őket, de jelezte: nincs ráhatása az engedély kiadására. Pénteken 11 órakor a jegyző leült tárgyalni a szórakozóhely üzemeltetőivel. A Park sajtósa, Rimóczi Imre szerint pozitív előremozdulás történt a tárgyaláson. "Az ott elhangzottak alapján hamar megoldódhat az ügy, szóbeli ígéretet kaptunk a jegyző asszonytól, hogy az engedélyt akár még a megadott határidő előtt megkaphatjuk" - mondta. A május 26-i határidőről egyébként ők is a sajtóból értesültek. A találkozón nem volt szó arról, hogyan küszöbölhetnék ki a jegyző által sorolt aggályokat, de abban maradtak, hogy egy új időpontban, hétfő délután térnek ki ezekre a kérdésekre. Rimóczi szerint megoldható dolgokról van szó.

A sajtós említette, hogy nagy káruk származik abból, hogy nem nyithattak ki rendesen, de a lehetőségekhez mérten jól sikerült a csütörtök este. Helyszíni tudósítónktól úgy tudjuk, a nyitóbuli estéjén nem nagyon volt szükség limitálni a vendégek számát, a kilencvenes évek végén menőnek számító osztrák dj-re amúgy sem lettek volna túlzott tömegek kíváncsiak. Bizonyára híre ment, annak is, hogy nem nyit ki a hely, ráadásul este 10 körül az eső is eleredt, ennek is volt köszönhető a konténerek közti deszkák pangása. A nagyszínpados programok szombattól elmaradnak.

Két hete amúgy a Rákóczi híd túloldalán szintén ideiglenes épületekből felhúzott új Zöld Pardon sem nyithatott meg.