Kiírták az új pályázatot a Trafó vezetésére

2012.05.07. 13:03 Módosítva: 2012.05.07. 14:36
A Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatói posztját eredetileg Bozsik Yvette töltötte volna be július elsejétől, ám a koreográfus a "lejáratása" miatt lemondott a pozícióról. A Fővárosi Önkormányzat most újra kiírta a pályázatot, azon azonban a jelenlegi vezető, Szabó György nem indul.

Bozsik Yvette március közepén írt levelet Tarlós István főpolgármesternek, amelyben bejelentette, hogy a 2012. július 1-én esedékes kinevezését a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetői posztjára nem áll módjában elfogadni.

"Az Érdemes és Kossuth-díjas művész szerint pályázatának beadása pillanatától kezdődően az őt érő személyes és szakmai támadások, nevének és eddig elért eredményeinek lejáratása és besározása a rá váró munka ellehetetlenüléséhez vezetett, a hazai és a nemzetközi művészeti közvélemény félretájékoztatása, személye ellen hangolása pedig méltatlan helyzetet állított elő" - állt a Bozsik Yvette Alapítvány közleményében.

Tarlós akkor egy interjúban úgy fogalmazott, hogy Bozsikot "egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör kicsinálta, majd bejelentette, hogy "a vezetői posztra szinte azonnal új pályázatot kell kiírni", ám ez csak a múlt héten történt meg.

A szinhaz.hu-ra felrakott kiírás szerint a posztra 30 napon belül kell jelentkezni. Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap. A munkakör betöltéséről az előadóművészeti törvény alapján létrehozott szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a főpolgármester az elbírálást követő 30 napon belül dönt. Ugyanakkor, ha a Fővárosi Önkormányzat szeretné tartani azt a határidőt, amely szerint július másodikán már munkába áll az új vezető, akkor ezt a folyamatot jelentősen fel kell gyorsítania.

A Trafó alapító igazgatója, Szabó György az Indexnek elmondta, nem jelentkezik a mostani pályázatra. Mint mondta, "nem akarok pályázni, mivel a jelenlegi politikától eddig sem kaptam bizalmat. Amikor a győztes pályázó visszalépett, nem ajánlották fel nekem a folytatást, hanem új pályázatot írtak ki, számomra pedig ez azt jelenti, hogy nem érdemes próbálkozni. Nem akarok a politikával szembemenni, mert nem akarom a Trafót veszélyeztetni". Szabó György terveiről elmondta, hogy az új igazgató kinevezése után reményei szerint a for profit szférában helyezkedik el.