Miniszterek gatyában címmel nyílik fotókiállítás

2012.05.11. 08:42
Pusztai Sándor, a harmincas évek Gellért fürdőjének úszómestere fotóit mutatja be a budapesti Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház Miniszterek gatyában című kiállítása péntektől, az ugyanekkor nyíló RANDOM című tárlat pedig huszonhárom fiatal fotográfus munkáiból válogat.

Többek között a fürdőruhás Karinthy Frigyes, Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó, ifj. Horthy Miklós, Keresztes-Fischer Ferenc, Apponyi Albert, Tolnay Klári és Alpár Gitta látható a Mai Manó Ház Miniszterek gatyában című kiállításán . Pusztai Sándor úszómester 1930 és 1939 között több mint hatszáz fotón örökítette meg a korszak neves politikusait, művészeit, közéleti személyiségeit sajátos környezetben: a Gellért és a Széchenyi fürdőben. Az előző századfordulón született úszómester által családjára hagyott gyűjteményből Kincses Károly fotómuzeológus válogatott.

Klebelsberg Kúnó gróf (1875-1932) kultúr- és tudománypolitikus
Klebelsberg Kúnó gróf (1875-1932) kultúr- és tudománypolitikus
Fotó: Pusztai Sándor / Magyar Fotográfusok Háza

"Nem a voyeur fényképész teljesítménye a legfigyelemreméltóbb ebben az egészben, hanem az a nagyon egységes, nagyon érdekes végeredmény, mely egy speciális metszetét adja a Gellért és a Széchenyi fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek. S most, amikor amúgy is az újheroizálás, az ájult, kritikátlan idealizálás korát éljük, üdítő ezeket az embereket csak embernek is látni" - idézi a június 17-ig látogatható tárlat ajánlója Kincses Károlyt.

Szintén péntektől találkozhat a közönség a RANDOM című kiállítás-sorozat idei tárlatával: a válogatás öt esztendőn keresztül évente megvalósuló kiállítással ad keresztmetszetet a 21. század elejének kortárs magyar fotográfiájáról. A tárlat anyaga a Magyar Fotóművészek Szövetségének 45 évnél fiatalabb tagjai, valamint a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója művészeinek fotóiból mutat be olyan munkákat, amelyek nem illeszthetők be a kiállító fotográfusok korábbi, esetleg éveken át konzekvensen vitt munkái közé.

Keresztes-Fischer Ferenc (1881-1948) politikus, miniszter
Keresztes-Fischer Ferenc (1881-1948) politikus, miniszter
Fotó: Pusztai Sándor / Magyar Fotográfusok Háza

Kincses Károly kurátor 2012-ben 23 alkotó (Borsay Márti, Darab Zsuzsa, Fiala De Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Kaulics Viola, Kádár Levente, Károly Sándor Áron, Kolozsi Beáta, Móró Máté, Mucsy Szilvia, Piti Marcell, Rapi Mariann, Sárközi Péter, Somogyi Márk, Sprenc Balázs, Szabó Benke Róbert, Szami, Telek Balázs, Varga Tamás, Vargha Márk Péter, Vedres Ágnes és Zselinsky Miroslav) 144 munkáját válogatta be a kiállításba.