Meghalt Robin Gibb

2012.05.21. 01:21 Módosítva: 2012.05.21. 03:05
Robin Gibb ikertestvérével és bátyjával alapította a Bee Geest, amelynek lemezeit 180 millió példányban vásárolták meg a hatvanas évek óta. Sikerük tulajdonképpen a Beatlesnek köszönhetik, de a csúcsra a diszkókorszakban jutottak el. Nekik sikerült csak az, ami a Beatlesnek: egy időben öt daluk is szerepelt az amerikai tízes slágerlistán.

A Bee Gees énekese hosszú ideje küzdött máj- és végbéltumorral, 62 éves korában halt meg. A hírt családja jelentette be.

"A Bee Gees tagjai és az egész család nagy fájdalommal tudatja, hogy Robin Gibb távozott közülünk, miután hosszú harcot vívott a rákkal és több műtéten is átesett" - áll a család által kiadott közleményben, amelyben arra kérnek minden rajongót, hogy tartsák tiszteletben a család magánéletét ezekben a nehéz időkben.

Robin Gibben áprilisban több műtétet is végrehajtottak, egy hétig kómában volt a beavatkozások után, de április végén felébredt, és felesége akkor azt nyilatkozta, hogy férje nemsokára új albumot akar kiadni.

180 millió lemez

Robin Gibb a Bee Gees-t 1958-ban alapította testvéreivel, Barry-vel és Maurice-szal . A zenekar a brit könnyűzene egyik legmeghatározóbb formációjának számít, Robin Gibbet pedig az egyik legjobb brit soulénekesnek tartották.

A legismertebb számaik közé tartozik a Stayin'Alive, a Massachusets, a Night Fever vagy a How Deep is Your Love. A Gibb-fivérek a maguk számára írt zenék mellett egyebek közt Barbra Streisandnak, Celine Dionnak, Diana Rossnak, a Destiny's Childnak és Dionne Warwicknak ís szereztek slágereket.

Hét Grammy-díjat kaptak az évek során és további nyolc jelölésük volt. Nagylemezeikből összesen 120 millió fogyott, de a kislemezekkel együtt 180 millió Bee Gees lemez kelt el az utóbbi fél évszázadban.

Az egyik frontember

Robin Gibb 1949. december 22-én született az Anglia partjainál található Man-sziget fővárosában, Douglasban. Ikertestvére, Maurice, akinél 35 perccel volt idősebb, szintén a Bee Gees tagjaként lett világhírű. Az idősebbik fivér, Barry, aki a Bee Gees frontembere lett később, szintén a Man-szigeteken született, ahol apjuk szállodákban zenélve próbálta eltartani a családot.

A Gibb-fivérek először Manchesterben próbáltak 1957-ben zenekart alapítani, majd a család egy évvel később kivándorolt Ausztráliába, ahol a három fiútestvér már egy lokálban lép fel, hogy így segítsék a családot. A lokál tulajdonosa hívta fel egy brisbane-i rádióállomás műsorvezetőjének figyelmét a zenekarra, aki ekkor már Bee Geesként konferálja fel őket a műsorban. Hogy mit jelent a név, biztosan sosem derült ki: lehet a legidősebb fiú, Barry monogramja, vagy a Brothers Gibb rövidítése is.

A testvéreknek már 1963-bank lemezszerződésük volt egy sidney-i kiadóval, de csak pár kislemezük jelent meg, és a kiadó más előadóinak háttérénekeseként dolgoztak. A Bee Gees igazi sikerét a Beatlesnek köszönheti, az angol zenekarhoz hasonló hangzást kerestek az ausztrál kiadók is, így bukkantak rá a Gibb-fivérekre, akik több kiadóváltás után 1966-ban jelentették meg a Spicks and Specks című albumot, amely a nemzetközi sikert is meghozta nekik. Ez az első olyan lemez, amelyen a számok egy részét már nem Barry, vagy az ikrek jegyzik szerzőként, vagy szövegíróként.

1967-ben Robin barátnőjével együtt túlélte a Hither Green-i vonatszerencsétlenséget, amelynek 48 áldozata volt. Egy évvel később össze is házasodott Molly Hullisttal, aki egyébként a zenekar lemezeit gondozó kiadóban dolgozott titkárnőként.

Az 1968-ban megjelent Horizontal már Amerikában és Angliában is a zenei listák élén kezdett, de egy évvel később Robin bejelentette, hogy elhagyja a zenekart. Robin azért próbált szólókarrierbe kezdeni, mert úgy érezte, hogy bátyja, Barry mellett nem tudott kiteljesedni, több forrás szerint ekkor már drogproblémái is voltak.  Első száma, a Saved by the Bell, sikert aratott, de albuma, a Robin's Reign nem lett végül sikeres. Így a Bee Gees producerének közbenjárására végül visszatért a zenekarba, de a hetvenes évek végéig állandó feszültségek voltak közte és Barry között.

1975-ben a Bee Gees tagjai Miamiba költöztek, itt vették fel a Main Course, majd egy évvel később a Children of the World című albumaikat, amikkel a beattől a diszkó felé fordultak, és ezzel minden addigi sikerült felülmúlták. 1977 végén jelent meg a Saturday Night Fever című albumuk, szinte rögtön platinalemez lett, és két évvel később a zenekar tagjai már csillagot kaptak a hollywoodi hírességek sétányán.

A nyolcvanas években a Gibb-fivérek szólókarrierbe kezdtek, Robin főleg Európában ért el kisebb-nagyobb sikereket. Közben 1985-ben Robin újraházasodott, elvette Dwina Murphy színésznőt.

A Be Gees 1989-ben One címmel új albumot adott ki, amely a lemezeladási listák éléig jutott, de a kilencvenes években leginkább már csak válogatáslemezeik jelentek meg, illetve régi nagy slágereikkel turnézott a zenekar.

1998-ban adták ki a One Nihgt Only című albumukat, amely nemsokára platinalemez lett, és a Bee Gees ekkora már nem csak Hírességek Csarnokába került be, de a Man-szigetek még bélyeget is adott ki az arcképükkel. A Bee Gees hivatalos koncerten 2001-ben lépett fel, és miután 2003 január 12-én meghalt Robin ikertestvére, Maurice, a két testvér bejelentette, hogy már soha több nem lépnek fel, mint Bee Gees.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport