Pál
15 °C
32 °C

Még mindig a konyhában hallgatjuk a rádiót

2012.05.24. 08:45

Közel 1,1 millió budapesti hallgatja a rádiót legalább heti egyszer – derült ki a TNS Hoffmann áprilisi Budapesti Rádiós Közönségméréséből, melynek eredményeit a Médiainfo ismertette. Az 1123 fős minta alapján készült felmérés szerint a fővárosban élő 15-69 éves korosztály 87 százaléka hetente, 70 százaléka pedig naponta hallgat rádiót. Az adatok azt mutatják, hogy a rádió szerepe és fontossága az emberek szórakozási és informálódási funkcióinak ellátásában töretlen.

Ez annak ellenére van így, hogy a legutóbbi, januári vizsgálat óta a budapesti rádiós piac jelentős átalakuláson esett át. Az egyik leghallgatottabb adó, a Rádió 1 februárban megszűnt – helyette elindult a Music FM –, míg más célcsoportot megcélzó, de hasonló hallgatottságú Juventus Rádió a 89.5-ös frekvenciáról éppen a Rádió 1 egykori frekvenciájára, a 103.9-re költözött. Áprilisban egyébként 256 ezer hallgatóval Class FM volt a legnépszerűbb budapesti adó, őt alig lemaradva követte a Neo FM. A közszolgálati MR1 Kossuth csak az ötödik, a másik közszolgálati adó MR2 Petőfi pedig a hatodik helyen áll a hallgatottsági versenyben. A felmérés szerint érzékelhető tendencia a lokális és tematikus tartalmakat kínáló rádiók megerősödése is.

Bár a vizsgálat szerint az előző évekhez képest a rádióhallgatók száma nagyjából állandó, a rádióhallgatási szokások változóban vannak. Még mindig a klasszikusnak nevezhető eszközökön történik ugyan a rádióhallgatás java, 751 ezren az otthoni rádiókészülékeken - főleg a konyhában -, 671 ezren pedig az autóban is szokott rádiót hallgatni. De már jelentős az újabb platformok súlya és szerepe is. Ezek közül a mobiltelefonon való rádióhallgatás a legjelentősebb (336 ezer fő), de már 290 ezren hallgatnak rádiót a neten keresztül. Ezen kívül megjelent egy jelentős kisebbség (22 ezer fő), mely a táblagépén hallgat rádiót. A médiatípusok és platformok közötti átjárhatóságot jelzi az is, hogy felmérés szerint televízión is 109 ezren szoktak rádiózni.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.