24. lett a Compact Disco

2012.05.27. 00:36

A svéd Loreen 372 ponttal megnyerte Azerbajdzsánban az Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjén. Oroszország lett a második, Szerbia a harmadik, albán Rina Nishliu a negyedik. A Compact Disco a 24. helyen végzett, 17 ponttal.

A marokkói származású svéd Loreent már korábban is az idei Eurovízió legnagyobb esélyesei között emlegették. Rina Nishliu az első koszovói albán, aki indul az Eurovízión. Pont az elődöntőben való fellépése alatt történt Albániában egy sok halálos áldozattal járó busztragédia, ami miatt Nishliu dalát alig nézték honfitársai, ám ez végül nem befolyásolta a döntőbe jutását.

Željko Joksimovićnak, a szerb indulónak komoly tapasztalata volt az Eurovízióval. 2004-ben, előadóként lett második helyezett, 2006-ban és 2008-ban mint szerző lett harmadik illetve hatodik, ráadásul utóbbit pont Belgrádban rendezték, ahol még a műsort is vezette. A fogadóirodák a negyedik helyre várták a 40 éves énekest. A magyar Compact Disco a harmadik helyet tűzte ki célul, végül sikerült is, csak hátulról, a 26 indulóból a 24. helyen végeztek. Itt megnézheti az összes indulót, és dalaikat.