Ötvenezerbe került a Tilosnak a bazmegolás

2012.06.01. 12:13 Módosítva: 2012.06.01. 12:13
A Médiatanács a véletlenül adásba kerülő durva káromkodások miatt rótt ki pénzbírságot a közösségi rádióra.

A médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek megsértése miatt a Médiatanács 50 ezer forint bírsággal sújtotta a Tilos Rádió üzemeltetőjét, amiért a rádió egyik reggeli műsorában a műsorvezetők élő adásban káromkodtak. – írja a Kreatív Online. A Médiatanács május 30-i keltezésű határozatában megállapította, hogy „a műsorszámban elhangzott obszcén káromkodások alkalmasak voltak arra, hogy azokat a tizenkét éven aluli hallgatóság ne értse meg vagy félreértse”.

A mediatorveny.hu –ra pdf-ben felkerült indoklás azt is megemlíti, hogy a bazmegolások nem szándékosan kerülhettek a március 14-i adásba, mert a műsorvezetők véletlenül bekapcsolva hagyták a mikrofont. Ennek ellenére a hatóság szerint „a műsorvezetők szájából elhangzó sértő kifejezések, a nemi szervek említése, valamint a szexuális töltetű káromkodások („A Realt kivertük bazmeg!”, „Szopatni az összes faszt! Az összes buzit bazmeg, aki ugatja!”, „ Bazmeg kiverné a Moszkva a Realt!”, „Na, baszod meg!”) a tizenkét éven aluli hallgatókban azt az érzetet kelthették, hogy közönséges, durva nyelvezet használata helyénvaló, kívánatos, a mindennapi szituációkban alkalmazható és alkalmazandó kommunikációs technika”.

A Médiatanács szerint a 12 éven aluli korosztály számára „a csodálkozást, megdöbbenést kifejező indulatszavak, esetleg az enyhe, tréfás szitkok, a nem obszcén gesztusok használata” elfogadható lett volna a műsorban, de az ötvenezres büntetést a Tilos úgy is megúszhatta volna, ha a műsorszám előtt jelzi, hogy a műsor 12 éven aluliak számára nem ajánlott.