Írásbeli figyelmeztetést kapott Tokody Ilona

2012.07.03. 10:41 Módosítva: 2012.07.03. 11:39
Azután, hogy június 25-én, az Operaház évadzáró ülésén Tokody Ilona váratlanul színpadra ment és elmondta véleményét a leépítésekről, hétfőn írásbeli figyelmeztetést kapott.

Mint ismert, az Operaház évadzáró ülésén, amin részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is,  váratlanul színpadra lépett az 1996-ban az Operaház örökös tagjának választott Tokody Ilona énekesnő, hogy tiltakozzon az intézményben végbe ment változások ellen, Ókovács Szilveszter kormánybiztos azonban megpróbálta megakadályozni az akciót.

Ókovács előbb azt mondta az 59 éves Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnek, hogy menjen az irodájába, ha közölni akar valamit, majd meztelen futballhuligánhoz hasonlította az ennek ellenére is felszólaló Tokodyt.

Tokody beszédében a Magyar Operaénekesek Egyesületének nevében a társulati tagság visszaállításáért emelt szót. Meglátása szerint olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni, ezért arra kérte a kormánybiztost, hogy nyíltszíni vitán beszéljék át a problémákat.

Egy héttel később az operaénekesnő írásbeli figyelmeztetést kapott - írja a Blikk. Mint a lapnak elmondta, "azért marasztalták el, mert Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint megszegte közalkalmazotti jogviszonyából fakadó kötelezettségeit". Tokody szerint semmi olyat nem tett, ami törvénybe ütközik, ráadásul "milyen közalkalmazotti viszonyról beszélünk, amikor kirúgtak 36 év után".

A botrányba fulladt évadzáró ülésen kívül még 7 ügy miatt marasztalták el, ezekből a Blikk azonban csak egyet idéz, mégpedig azt, hogy Tokody szemére vetették, hogy hivatalos kikérő nélkül lépett fel Hódmezővásárhelyen. Tokody szerint az egyesületük elnöke, Rácz István is hasonló mondvacsinált okok miatt kapott fegyelmit.

Ókovács Szilveszter a lapnak nem kívánt nyilatkozni az ügyről.