A Rubik-vándorkiállítás 2014-ben Amerikában

2012.07.19. 18:19
"Egy év alatt a bontással, az utaztatással és az építéssel együtt maximum három helyszín jöhet szóba" - jegyezte meg Rubik Ernő, aki szerint most a legnagyobb feladat a kiállítóhelyekkel való szerződéskötés, az időpontok tisztázása és a szükséges anyagi fedezet megteremtése. Ebben segít a kormány által nyújtott támogatás is: 200 millió forinttal támogatja a vándortárlatot a központi költségvetésből.

A tervek szerint az Egyesült Államok-beli Jersey Cityben, a Liberty Science Centerben indul útjára a Rubik-vándorkiállítás 2014-ben - mondta el Rubik Ernő feltaláló azt követően, hogy a kormány 200 millió forintos támogatást adott a tárlat megvalósításához.

Rubik Ernő kiemelte, hogy jelenleg a kiállítás tartalmi, koncepcionális előkészítése zajlik, reményei szerint jövőre kezdődhet meg a kiállítandó grafikák, tárgyak gyártása. A Rubik-kocka születésének 40. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a legtovább Jersey City-ben lesz látható, ezt követően Amerika több nagyvárosában mutatkozik be. A tervek szerint a turné érinteni fogja Dél-Amerikát, Ázsiát, majd Európában fejeződik be. Budapesten az anyagnak a felépítendő, Rubik-kockát formázó új múzeumépület ad majd végleges otthont.

Rubik Ernő
Rubik Ernő
Fotó: Beliczay László

Rubik Ernő elmondta, hogy a kiállítás középpontjában nyilvánvalóan a kocka lesz, de fő témája az emberek világa, "a világ, amelyik befogadta, amelyre hatott".

"Az eltelt negyven évben országok jöttek létre, szűntek meg, a technika rohamléptekkel fejlődött, minden megváltozott, a kocka azonban mindig megtalálta a maga befogadó közegét" - magyarázta a feltaláló, hozzátéve, hogy a tárlat ennek okát keresi és mutatja be.

Rubik Ernő kiemelte: a kocka talán legfontosabb tulajdonsága az inspiráló erő. "A világban emberek ezreit, százezreit inspirálta különböző területeken, legyen szó a tudományról, a művészetekről, a matematikáról vagy divatról" - fogalmazott. Megjegyezte: szeretné, ha az oktatásban hangsúlyosabb szerepet kapna a kocka, mivel segítségével rendkívül elvont fogalmakat is könnyen el lehet magyarázni.

A kiállítás a Rubik-kocka legizgalmasabb mutánsait is bemutatja majd. Például szerepelni fog a gyémántokkal borított változata is, amelyet Fred Cuellar, az amerikaifutball-liga bajnoki gyűrűit és más különleges ékszereket készítő Diamond Cutters International cég alapítója készített, aki gyerekkora óta rajongója a játéknak.

Rubik Ernő elmondta, hogy a kiállítás miatt kezdett el a kocka történetével foglalkozni, és őt magát is megdöbbentette mekkora gazdagságra bukkant. Volt, aki gyufaszálból, mások legóból, jégből, édességből készítették el a játékot. Akadtak precíziós eljárást alkalmazó cégek, amelyek tudásukat a Rubik-kocka gyártásával demonstrálták: egy fémöntő cég például acélból készítette el egy centiméternyi nagyságban. Hasonló célból gyakran felbukkan a robottechnikában, a programozásban is - tette hozzá a feltaláló.

"A kocka történetének egyszerűen nincs vége, az interneten szembesültem vele, hogy még a nagymamák is kockát horgolnak" - mutatott rá a feltaláló, akinek találmányából már több mint 300 millió példányt adtak el.

A 68 éves feltaláló arról is beszélt, hogy a kockát eredetileg diákjainak készítette a térlátás tanításához. Ugyanakkor hozzátette, ő nem feltalálta, inkább "felfedezte" a kockát, a benne rejlő lehetőségeket.