Hollywood döbbenten áll a denveri események előtt

2012.07.21. 12:22
Tizenkét ember meghalt és ötvenkilencen megsérültek, amikor egy gázmaszkos fegyveres lövöldözni kezdett péntek hajnalban az új Batman-film, A sötét lovag: Felemelkedés bemutatóján a Century 16 moziban Denver elővárosában, Aurorában. Az amerika média döbbenten áll az események előtt, bár akad, aki még most is képes a fegyvertartásra vonatkozó törvények lazításáért kampányolni.

A 12 halottat és 58 sebesültet követelő coloradói mészárlásra az amerikai média villámgyorsan reagált. A nagy országos tévék (ABC, CBS, NBC és Fox) rendkívüli hírműsorokkal jelentkeztek, az NBC  szombat reggeli műsorába még Ann Curry műsorvezetőt is visszahívták, aki pedig nemrég távozott a csatornától. Az MSNBC egyik tudósítója már úton volt a repülőtérre, hogy elutazzon a londoni olimpiára, amikor átirányították a denveri repülőtérre.

Mécsesek gyújt egy denveri nő a Century mozi épülete előtt
Mécsesek gyújt egy denveri nő a Century mozi épülete előtt
Fotó: Kevork Djansezian / Europress / Getty

Természetesen a kábeltévék is kiemelten foglalkoznak a tragédiával, A CNN és a Fox News folyamatosan tudósít a helyszínről. A filmet forgalmazó Warner villámgyorsan visszavonta a film minden tévés és mozis előzetesét, előbbieket egyelőre jegelték, a mozis változatokat pedig újravágatják úgy, hogy azokban egyetlen fegyver ne látszódjon, és az erőszakos jelenetek számát is minimalizálták.

Batman örök

Hétvégére sem maradt Batman nélkül az amerikai tévé. A TNT a Sötét lovag, az FX a Batman: kezdődik című filmeket vetíti, utóbbi a szokásoknak megfelelően naponta többször is. Az erőszakos jeleneteket bőven tartalmazó Spartacus című tévésorozat ismétléseit vetítő Starz programja sem változott meg az események után, a véres gladiátortörténet műsoron maradt hétvégére. A Showtime nevű fizetős kábelcsatorna viszont megváltoztatta műsorrendjét, és az erőszakos filmeket levette műsoráról.

A szórakoztatóipar döbbenten áll az események láttán, a Twitteren és a Facebookon szinte minden színész, zenész és tévés sajnálkozását fejezte ki. Piers Morgan talkshow-műsorvezető szerint ideje lenne felülvizsgálni a legendás második alkotmánykiegészítést, ami a fegyvertartáshoz való jogról rendelkezik, és szigorítani a jogszabályokon. Michael Moore, a Kóla, puska, sült krumpli című, a szintén Colorado államban található Columbine  városában 1999-ben történt középiskolai vérengzésről készített dokumentumfilm rendezője csak annyit írt a Twitteren, hogy nem tudja kifejezni szavakkal, mennyire szomorú éppen. Még több hollywoodi reakció itt.

Christopher Nolan, a film rendezője a teljes stáb nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. "Nem tudok semmit azokról, akik ebben az esztelen és szörnyű mészárlásban vesztették életüket. Azt tudom csak, hogy egy filmre ültek be egy moziba, és szórakozni akartak, szerették volna, hogy az amerikai filmművészet elvarázsolja őket. A moziterem az én otthonom, és az, hogy valaki az otthonomat ilyen barbár módon szentségtelenítette meg, végtelenül lesújtó számomra. Tudom, hogy szavaink nem nyújtanak vigaszt az ártatlan áldozatok családjának, de higgyék el, gondolatban és lélekben önökkel vagyunk."

Mindenki fegyverbe!

Nem mindenki volt kegyeletes péntek éjjel és szombat hajnalban. A Twitteren egy amerikai divatcég, a Celeb Boutique az Aurora hívószót felhasználva promótálta legújabb kollekcióját, majd villámgyorsan bocsánatot kértek a böszmeségért. Az amerikai fegyvertartók egyesülete (NRA) egy vélhetően automatizált üzenetben így köszöntötte twitteres követőit: „Jó reggelt, fegyverbarátok! Hétvégi program?" Ezt az üzenetet is eltávolították azóta, és a egyesület nem győz elnézést kérni a dühödt twitterezőktől.

A Discovery Channelen látható Amerikai fegyverek című dokureality egyik főszereplője azt nyilatkozta, hogy ha minden amerikainak hagynák, hogy fegyvert viselhessen, az ilyen események megelőzhetők lennének. „Ha az első sorban ülők közöl csak egy embernél is lett volna fegyver, azonnal lelőhette volna a támadót. A tragédia kiválóan illusztrálja, miért kellene minden amerikainak fegyvert viselnie." Az ismeretterjesztő kábeladó vezetősége azonnal közzétett egy nyilatkozatot, miszerint Renee Wyatt nem a csatorna álláspontját képviseli ebben a kérdésben.

Törvényesen vett tömegpusztítás

Megszólalt természetesen Barack Obama elnök is, aki részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, de hozzátette, hogy az ilyen sötét órákban kell a nemzetnek megerősítenie lelkét, és egy "egy nagy amerikai családként fellépni". Mitt Romney, a republikánus párt elnökjelöltje megdöbbenését fejezte ki egy hasonló nyilatkozatban, és abbéli reményének adott hangot, hogy a gyilkos elnyeri méltó büntetését. Colorado államban egyébként még érvényben van a halálbüntetés.

Az ámokfutó a jelentések szerint mind a négy nála talált fegyvert az elmúlt két hónapban vásárolta, ráadásul a hozzájuk beszerzett 7000 lőszert és tölténytárat az interneten rendelte. A rendőrség jelentése szerint az üzletek, ahonnan beszerezte a két Glock pisztolyt, a puskát és az AR-15-ös gépkarabélyt, az államban érvényes törvényeknek megfelelően jártak el, azaz leellenőrizték Holmes előéletét, és a fegyvereket csak kéthetes várakozás után vásárolhatta meg.

AR-15-ös gépkarabélyt mutat egy texasi fegyverbolt eladója
AR-15-ös gépkarabélyt mutat egy texasi fegyverbolt eladója
Fotó: Paul J. Richards / AFP

Szakértők szerint egy olyan tárral, amilyet a gyilkos is vásárolt, egy percen belül 50-60 lövést lehet leadni.

Elhallgatott rekord

A Sötét lovag: felemelkedés című film párizsi bemutatóját ugyan elhalasztotta a Warner, de hasonló intézkedésekre más országokban nem kerül sor egyelőre. A filmet hatalmas várakozás előzte meg, egyelőre 30,6 millió dolláros bevételnél tart, ami minden idők második legjobb nyitányának számít. Az amerikai filmstúdiók az események fényében úgy döntöttek, hogy a hétvégi bemutatók eredményeiről mostantól nem számolnak be, az áldozatok iránti tiszteletből. Erre még soha nem volt példa Hollywoodban.

Ez kellemetlen hír Christopher Nolan Batman-trilógiájának záródarabjának, hiszen elemzők szerint a film akár 170-180 millió dollárt is termelhet vasárnap éjfélig, amivel minden idők legjobb nyitóhétvégéjét produkálhatná. A mozilátogatókat ugyanis nem riasztotta el a denveri lövöldözés, New Yorkban vagy Los Angelesben továbbra is tömött sorokban kígyóznak a mozik előtt. A Cinemablend nevű filmes blog közzétett egy felhívást, amiben arra biztatja a nézőket, hogy menjenek moziba, de a film alatt gondoljanak az áldozatokra.