Elhunyt Karácsony Tamás

2012.08.31. 10:27
A kaposvári Csiky Gergely Színház színésze egy héttel ezelőtt szenvedett súlyos motorbalesetet, az orvosok hiába küzdöttek az életéért. Karácsony Tamás 57 éves volt.

Karácsony Tamás egy héttel ezelőtt szenvedett súlyos motorbalesetet Kaposvár Cseri városrészében. Válságos állapotban került a Kaposi Mór Oktató Kórházba, ahol életéért egy héten át küzdöttek az orvosok. A kaposvári Csiky Gergely Színház honlapján megjelent közlemény szerint az életének 57. évében csütörtökön este meghalt művészt a teátrum saját halottjának tekinti.

Karácsony 1955. november 24-én született, Veszprémben. Szakmunkásképzőt végzett, érettségit tett (1975-ben). 1972-ben, Szokoly Tamás vezetésével, amatőr színpadot alapított, Aréna néven  - olvasható a szinhaz.hu-n.

1978 őszén Kaposvárra került, kellékes-bútoros beosztásba. "Ezt követte a „belső“ iskola, melynek eredményeként egy bizottság (1986-ban) Vámos László vezetésével színésszé nyílvánított" - mondta magáról Tamás.

1978 október 6-ától volt a Csiky Gergely Színház tagja. "Az itt műkődő alkotóközösséghez való tartozást tekintem legfontosabb munkámnak. Babarczy, Ascher, Pauer, Donáth, Szegő, Ács, Gazdag, Gothár, Kornis-Kertész, Selmeczi, Mártha, Melis, Jeles, Eörsi, Spiró, Mohácsi és az utánuk jövők, a színészek és a többiek, a velük eltöltött uszkve harmincöt év életem legboldogabb munkája" - írta életrajzában a kaposvári társulatról.

A kaposvári színház meghatározó művésze volt. 1982-ben a Szocialista Kultúráért kitüntetéssel díjazták, a nyolcvanas évek végén a Veszprémi TV-találkozón különdíjjal ismerték el Eörsi István Kihallgatás című drámájában nyújtott alakításáért.

A közelmúltban egyik legemlékezetesebb szerepe Ferdinánd főherceg volt Kálmán Imre - Mohácsi János átiratában bemutatott - operettjében, a Csárdáskirálynőben. Utoljára Molnár Ferenc színpadi anekdotájában, a Játék a kastélyban című darabban a lakáj szerepében láthatták a nézők.