A furmintot ünneplik Mádon

2012.09.06. 16:41 Módosítva: 2012.09.06. 17:12

A furmintot, a jellegzetes magyar szőlőfajtából készített fehérbort ünnepli szeptember 7-e és 9-e között, vagyis péntektől vasárnapig a tokaj-hegyaljai Mád. A tavalyi ünnepen közel tízezren vettek részt, de ennél is többet várnak az ideire.

A rendezvény ideje alatt Szepsy István, világhírű borász nyitott pincével várja a látogatókat. De borokkal fogadják az ünneplőket a Royal Tokaj pincészetben, ahol Áts Károly készíti a borokat, nyitva áll Orosz Gábor pincészete, a Barta Pince, Lenkey Géza borműhelye, Demeterék, Budaházyék, a Szent Tamás Pincészet, ifjú Szepsy István borait is meg lehet kóstolni. A rendezvény ideje alatt dűlőtúrákat szerveznek, ahol nem csak a borokat lehet megkóstolni, de a borkészítésről is megtudhatnak pár titkot az érdeklődök.

A borok mellett mindenki megkóstolhatja a mádi sajtokat, és a környék legjobb éttermei is kitelepülnek. Így ott lesz Encsről az Anyukám mondta, és Mádról a Gusteau Kulináris Élményműhely, amelyet nemrégen Észak-Magyarország legjobb éttermének választottak.

A mádi zsinagógában odesszai zsidó dalokat hallgathatnak a látogatók, a színpadon pedig a Csík zenekar és Ruzsa Magdi is koncertezik, sok egyéb föllépő mellett.