Abszolváld a makikat!

2012.09.20. 15:54
Teljes átalakulással ünnepli magát a 30 éves Katona József Színház, minimalista, ipari hangulatú előterében kávézó nyílt, ahol csak kártyával lehet fizetni, könyvesboltjában színházi relikviákat árulnak, és nincs messze a nap, amikor a Ferenciek terétől a Szervita térig az elmúlt 30 év legendás előadásainak plakátjai díszítik majd a lámpaoszlopokat.

A Katona ezentúl nemcsak Budapest egyik legizgalmasabb színháza lesz, hanem reggeltől késő estig nyitva tartó találkahely, ahol hatalmas üvegportálok mögött kávézhatunk, sörözhetünk, és Ascher-féle köhögés elleni cukorkát szopogathatunk.

Az épület előterének átalakítása már négy éve érett, de csak két éve írtak ki rá pályázatot, melyet Molnár Bea építész nyert meg. A koncepció szerint az előtérnek hasonlítania kéne egy színpadra, melyben minden tárgy díszlet, a fotelek, az asztalok, de még a fogas is.

Ha ez volt a koncepció, akkor a Katona új tere most egy csirkefeldolgozó üzemről szóló kortárs dráma helyszíne, direkt máló vakolat, habarcsig vetkőztetett téglaplafon, mereven tekergőző szagelszívókígyó, lambériára hajazó nyersfaburkolat - melyek előtt hívogatóan hevernek a dizájn fotelek, és nézd csak, mindjárt bele is ül az üzem pohokás hasú igazgatója, és onnan stíröli a délutáni műszakról szabaduló asszonyokat.

Az ipari hangulatú térben azonban most Hacsek (Kovács Lehel) és Sajó (Dankó István) nem érti egymást, hogy miért is vannak a cigányok a kamrában, meg hogy kinek van három, Moszkvába vágyó nővére. A Katona sajtótájékoztatója előtt zajló minikabaré után kissé kiábrándítóan hat, ahogy hosszas elemzést kapunk a készpénzmentes fizetési mód biztonságos, kényelmes és gyors voltáról, de ez már csak így van, ha a MasterCard áll a K:antin névre hallgató kávézó mögött, amiben ezentúl csak kártyával lehet fizetni.

Máté Gábor színházigazgató ennek azonban nagyon örül - de ki ne örülne egy ilyen szponzornak? -, meg annak is, hogy milyen jó sok együttörömködni való projekt indul el az új évadban: az elmúlt 30 év legendás előadásainak plakátjaival feldíszített kandelláberek a Ferenciektől a Szervita térig, színházi fotókiállítások a FUGA-val, katonás relikviákból és jelmezekből készülő tárlat, amit a végén elárvereznek, na meg egy, a katonás nézőkről szóló darab színpadra állítása.

Aminek azonban már most, jóval az évad kezdés előtt örülhetünk, az a K:önyv és bolt névre hallgató színházi szuvenírtárgyakat áruló bolt, melyben fröccsöntött kulcstartók és kolbászformájú hűtőmágnesek helyett iparművészek által tervezett, katonás előadásokat idéző pólók, táskák és képeslapok vásárolhatóak meg, olyan vicces feliratokkal, mint "Abszolváld a makikat!" (Weöres Sándor. A kétfejű fenevad, rendezte: Máté Gábor 2010-ben), vagy "Az a kár, hogy már nem lehet disszidálni." (Parti Nagy Lajos: Mauzóleum, rendezte: Máté Gábor 1995-ben).

Hogy, a Katona József Színház, mint brand működik, az abból is látszik, hogy az Ónodi Eszter-Kovács Lehel párost és a Haumann Péter fejével díszített molinótáskát már a nyitás után megvásárolták, pedig több mint 15 ezer forintba kerültek. Éljen a merchandising, boldog szülinapot, Katona!

Premierek

A Katona 2012/2013-as évadja szeptember 29-én A hős és a csokoládékatonával kezdődik, az első premier Parti Nagy Lajos Pinokkiója lesz Ascher Tamás rendezésében október 13-án.

November 16-án lesz a premierje a Gothár Péter által újragondolt Ion Luca Caragiale darabnak, a Farsangnak, majd január 26-án Carlo Goldoni: A nyár című commedia dell'arte kerül színpadra Mohácsi János rendezésében. Az évadban lesz új Zsámbéki Gábor-rendezés is, méghozzá Henrik Ibsen: A nép ellensége (április 27.).

A Kamrában három új darab készül az új évadban, elsőként Thomas Bernhard: Heldenplatz című darabja (rendező: Bagossy László), melyet Kerékgyártó István Rükverce követ Máté Gábor rendezésében január 25-én. Az utolsó pedig Marius von Mayerburg Mártír című színművének premierje lesz április 26-án.