Amerikaiak csaptak le a betyárbabákra

2012.09.25. 10:55
Az amerikai TJX áruházlánc is árusítja karácsonyi kínálatában a magyaros mintájú Folqa szuvenírfigurákat, mint az Igazságos Betyárt, a Rátermett Csikóst, a Természetbarát Nádvágót, írta közleménylében a magyar készítő, Juhász-Váczi Heni.

Az Észak-Amerikában és Európában közel 3000 bolttal jelen lévő TJX áruházlánc is beválogatta a karácsonyi árukészletébe a a nagybajuszú Folqa figurákat. A termék honlapja szerint a babák tervezésekor olyan szuveníreket akartak készíteni, amelyeket egy magyar is szívesen birtokol, és jó szívvel ajánlja külföldi vendégeinek, rokonainak, üzleti partnereinek.

A Fortune500-as ranglistán 125., tőzsdén is jegyzett nagyvállalat az USA keleti partján található bolthálózatában alakít majd ki külön részleget. Arra, hogy mégis miért vennének magyar szuveníreket például New Yorkban, nem tér ki a sajtóközlemény.

A magyarországi szuvenír- és designshopokban árult magyaros népi mintákat kortárs dizájnnal variálja a tízcentis műgyanta figurákban. A babákat egyébként Magyaroszágon gyártják, pontosabban Fehérváron, Csepelen és Fóton.

A babák a tavalyi WAMP-os bemutatkozás után az országos értékesítési helyekkel állapodtak meg.  Hamarosan Sopronban is bemutatkoznak osztrák szakmabelieknek a Design Terminál segítségével.