50 millió fontos festményt taggeltek össze a Tate Modern múzeumban

2012.10.09. 11:44
Nem akarja, hogy vandálnak tekintsék, "művészeti kiáltványnak" szánta cselekedetét - jelentette ki az a hétfőn letartóztatott férfi, aki a hét végén megrongálta Mark Rothko egy festményét a londoni Tate Modern múzeumban.

Szemtanúk szerint a férfi odalépett Rothkónak az ötvenes évek végén készült nagy méretű vásznához, és fekete festékbe mártott ecsettel a következőket írta a jobb alsó sarkába: "Vladimir Umanets '12, a potential piece of Yellowism" (Vladimir Umanets '12 a yellowizmus egy potenciális darabja).

A yellowizmusnak nevezett művészeti mozgalom oldalán Vladimir Umanets aláírással szerepel a mozgalom kiáltványa, mely szerint a yellowizmus nem művészet és nem anti-művészet, a kortárs vizuális kultúra egyik eleme, de nem művészeti mozgalom. A Reuters a honlapon talált telefonszámon felhívta a férfit, aki magára vállalta a kép megrongálását. Mint mondta: tisztában van azzal, hogy le fogják tartóztatni. "Ez művészeti kiáltvány volt, amely arra irányult, hogy lehetőséget teremtsen a galériákról és művészetről való párbeszédre" - magyarázta.

defacedrothko 1

"Marcel Duchamp 'readymade' alkotásai mindenkit sokkoltak. Nem akarom, hogy vandálnak tartsanak, vagy olyasvalakinek, aki meg akar rongálni valamit, különösen nem egy ilyen értékes festményt" - jelentette ki, és hozzáfűzte: úgy hiszi, "Marcel Duchamp boldog lenne" a történtek miatt.

A 26 éves orosz férfit a londoni rendőrség tájékoztatása szerint hétfőn este vették őrizetbe. A Tate Modern szóvivője elmondta: a képet a múzeum restaurátorai hozzák rendbe. Az 50 millió fontot érő elcsúfított festmény a híres Seagram-sorozat egy darabja. A sorozatot a New York-i Four Seasons étterem megrendelésére festette a művész, de időközben meggondolta magát, visszaadta az előleget, és az elkészült munkákat galériáknak, köztük a Tate Modernnek ajándékozta. A művek történetét Tony-díjas színdarabban dolgozta fel John Logan.

Rítus, titok, sírás

Az orosz származású Mark Rothko (1903-1970) a XX. századi absztrakt festészet egyik kiemelkedő alkotója, akinek munkái tízmillió dollárokért kelnek el a kortárs művészeti aukciókon. Mark Rothko festményein határozatlan körvonalú színfoltokat láthatunk, melyek látszólag lebegnek, a festő ugyanakkor nem tartotta magát absztrakt művésznek. A keleti bölcselettel való találkozása nagy mértékben megváltoztatta művészetét. Innentől kezdve teljesen elutasította a tudatos értelmi beavatkozást a művészi alkotófolyamatba. Az alkotás folyamata rítus volt számára, s titokban tartotta, hogyan készülnek képei, számára az érzelmek kifejezése és átadása volt a legfontosabb.

„Szeretném, ha megértenék végre, én nem vagyok absztrakt művész… Nem érdekel a színeknek és a formáknak, vagy bármi másnak a viszonya. Engem kizárólag az alapvető emberi érzelmek kifejezése foglalkoztat. A tragédia, az extázis, a végzet, satöbbi. A tény, hogy olyan sok ember kiborul és sírva fakad, amikor szembesülnek a képeimmel, azt bizonyítja, képes vagyok kommunikálni feléjük ezeket az alapvető emberi emóciókat… Az emberek, akik sírnak a képeim előtt, ugyanazt a vallásos élményt tapasztalják meg, amit én magam is a kép festésekor.”

Rothko nagyon határozott, végletes, depresszióra hajlamos, érzékeny ember volt. 1970 elején öngyilkos lett.