A Szigetet isteníti a Glastonbury alapítója

2012.10.12. 09:54

Idén nem volt Glastonbury fesztivál, így a szervező, a Glastonbury Istenének is nevezett 77 éves farmer, Michael Eavis a Szigeten bulizott 30 fokban a Stone Rosesra a Daily Mail újságírójával, Gary Edwardsszal. Az eredmény egy október 10-én leközölt himnusz lett, amiben a Szigetet Európa legjobb bulijának nevezték és folyamatosan Budapestről áradoznak.

"Hihetetlen fesztivál, kellemes légkörrel. Itt sokkal tisztább minden, mint otthon. 42 éve szervezem a Glastonbury-t, mindig jól esik körülnézni egy kicsit, mások hogy csinálják. Ez a város nagyszerű. - lelkesedett Eavis, akit Edwardsszal együtt külön fesztiválbusz vitt ki a Bem rakparti Novotel szállodából a Szigetre, így a bulvárujságíró bekezdések hosszú során át írt a Parlamentről, a koszosan is szép Dunáról, ami kettéosztja Budát és Pestet, bár a Hajógyárit végig Obuda Islandként emlegette.

Edward extrém lelkesedéssel vetette bele magát a 65 ezer fős tömegbe, és egy naiv fesztiválszűz áhítatával csodálkozott rá arra, hogy a rengeteg bulisátor, kézművesház, bungee jumping és koktélbár ellenére itt miért nincs akkora anarchia, mint odahaza, Somersetben. A brit bulvárújságíró üdvözölte a kártyás fizetőrendszert, a kifogástalan nethozzáférést, londoni Eye-t idéző óriáskereket, és külön kiemelte a Honvédség toborzóirodáját: a Glastonbury-i fesztiválon biztosan nem találna brit katonákat.

Eavis és Edwards szerint az is a Sziget javára szól, hogy míg nálunk augusztusban 30 fok és napsütés van, addig sárdagonyának is beillő Glastonbury-be a fesztiválozók gumicsizmában és kenuval mennek. Ráadásul a britek még otthon is érezhetik magukat, hiszen olyan jól ismert bandák lettek meghívva a szigetországból, mint a Horrors, a Glasvegas, a Hurts, a Placebo, a Crystal Fighters, a Friendly Fires, a The xx, Noah & the Whale, a Leftfield, a Pogues, a Ting Tings és a Two Door Cinema Club.

A Daily Mail-cikk vége akár Lonely Planet-utikönyvnek is beillene: a "fenséges és méltóságteljes" Szent István Bazilikától a sakkozó öregekkel zsúfolt Széchenyi fürdő egyedülálló látványán át a kis belvárosi kávéházakig elsütnek benne minden közhelyet, ami ilyenkor kötelező. Sőt, még szálloda- és repülőtársaság-ajánlót is írtak.