Elhunyt John Clive színész, bestseller író

2012.10.16. 15:30
John Clive
John Clive
Fotó: Moviestore Collection / Rex Feat

Elhunyt John Clive brit színész, bestseller író, akit a Mechanikus narancs és Az olasz meló című filmekben, illetve a Folytassa-sorozatban is láthatott a közönség. A 79 éves művész rövid betegséget követően halt meg Londonban - közölte hétfőn a családja.

Clive egyik legemlékezetesebb jelenetét Az olasz melóban játszotta Michael Caine oldalán 1969-ben. Egy évvel korábban a Sárga tengeralattjáró című Beatles-filmben John Lennon animációs figurájának adta a hangját. Stanley Kubrick Mechanikus narancs című 1971-es kultfilmjében kisebb szerepben tűnt fel a filmvásznon. Sikert aratott a Folytassa-sorozatban (Folytassa külföldön) és két Rózsaszín párduc-epizódban is.

A hetvenes évek végétől főleg tévésorozatokban dolgozott, és elkezdődött írói karrierje. Első nemzetközi bestsellere, a KG200 - Hitler fantom légiereje a második világháború idején játszódik. A társszerzőként jegyzett, 1977-ben kiadott regényt további olyan tényeken alapuló fikciós munkák követték, mint a The Last Liberator, amely egy második világháborúban lezuhant amerikai bombázó felkutatásáról szól, és az ugyancsak háborús rejtély körül bonyolódó Broken Wings.

Clive kétszer nősült, első házasságából két gyermeke született, és egy örökbefogadott gyermeke is volt.