Árulja a gyilkos kést O. J. Simpson

2012.10.18. 13:58
5 millió dollárt kér egy késért O. J. Simpson. Ez a hír önmagában már így is érdekes, de ha azt vesszük, hogy ez állítólag az a kés, mellyel 18 évvel ezelőtt végzett egykori feleségével és annak barátjával, máris gyanúsabbá válik az ügy. Úgy meg pláne, hogy a gyilkos fegyver sosem került elő.

Nemrégiben jelent meg a hír, hogy az egykori színész, és amerikai futballista O. J. Simpson 5 millió dollárért tervezi eladni egy gazdag emlékgyűjtőnek azt a kést, mellyel állítólag 1994-ben leszúrta egykori feleségét és annak új barátját – értesült a Mail Online. Annak idején a nyomozók nem találták meg az állítólagos fegyvert, így különösen gyanús, hogy majdnem húsz évvel Nicole Brown és Ronald Goldman meggyilkolása után bukkant fel a gyilkos kés.

A kés

A helyszínen talált nyomok alapján a szakértők csak találgatni tudják az eltűnt kés fajtáját, de az ügyészek szerint egy bronz foglalatú, legalább 15 centis pengéjű német tőr lehetett. A kés eltűnése a tárgyalás egyik kulcsmomentuma volt: sokáig tartotta magát az a tény, hogy Simpson a gyilkos kést még azelőtt kidobta, hogy felszállt volna egy gépre Los Angelesben, de azt is lehetett hallani, hogy csak Chicagóban, egy a szállodájához közeli parkban szabadult meg tőle.

A National Inquirer forrása szerint O.J.  most sem árulta el, hogy hol van jelenleg a kés, ezt csak azután teszi meg, hogy a pénz megérkezett a számlájára – annyit azonban elárult, hogy először rockinghami birtokán, majd a californiai Pacific Palisadesban található otthonába szállíttatta, ahol felmentése után bérelt lakást.

Hiába azonban a nagy igyekezet, O. J. egészen 2017-ig nem nyúlhat a pénzhez – ugyanis jelenleg éppen börtönben van, ahonnan leghamarabb csak 5 év múlva távozhat, már ha akkor feltétetlesen szabadlábra helyeznék. Simpson egy 2007-es ügy miatt ül éppen, amiben 12 bűncselekmény elkövetésével vádolták, beleértve az emberrablást és a fegyveres rablást is. A színész és sportoló egy Las Vegas-i hotelben veszett össze pár, sporttémájú emléktárgyakat gyűjtő férfival, majd az üvöltözés kicsit elfajult.

Még ha ki is engedik 2017-ben és a kést valóban el is tudja addig adni, nem lesz könnyű dolga az elköltésével. Egyik áldozata, Ron Goldman családja ugyanis még 1997-ben polgári pert nyert ellene, melynek értelmében 33,5 millió dolláros kártérítésre ítélték. Az Inquirer forrása erről így nyilatkozott: „Ez nem csak a pénzről szól. O. J.-nak beteges élvezetet jelentene, ha kicselezné a rendőrséget és a Goldman családot”.

Kérdőjelek sora

Nemcsak a kés hirtelen felbukkanása indított el találgatásokat az üggyel kapcsolatban. A múlt hónapban újabb érdekes fordulatot következett be, ugyanis Kato Kailin, a tárgyalás egyik koronatanúja visszavonta korábbi állítását, miszerint Simpson ölte meg a feleségét ás annak szeretőjét.

Kailin a New York Postnak legutóbb azt nyilatkozta, hogy az 1994-es meghallgatásán félelmében vallotta milliónyi tévénéző előtt azt, hogy Simpson bűnös Nicole Brown Simpson és barátja, Ron Goldman megölésében. Most azonban Kato hirtelen visszatáncolt, letagadta az egész interjút, és azt nyilatkozta a TMZ-nek, hogy „sosem mondott volna ilyet, pláne bizonyítékok nélkül”.

Legutóbb  szeptemberben került a hírekbe a híres per, miután Christopher Darden, volt Los Angeles-i helyettes kerületi ügyész egyenesen azzal vádolta meg O. J. azóta elhunyt védőügyvédjét, Johnnie Cochrant, hogy manipulálta az egyik bizonyítékot, egy helyszínen talált kesztyűt, mely épp Simpson bűnösségét bizonyította volna. Cochrannek köszönhető a rasszistának is bélyegzett, milliók által követett tárgyalás kulcsmomentuma, mikor kijelentette: „Ha a kesztyű nem megy a kezére, akkor kérem, mentsék fel”.

Tékozló fiú

William C. Dear magánnyomozó épp az ellenkezőjét állítja annak, amit a többség évek óta elfogad. Dear „OJ is Innocent and I Can Prove It” (O. J. ártatlan és bizonyítani is tudom) című könyvében azt állítja, hogy pontosan tudja, ki volt a gyilkos: nem Simpson volt az, hanem a fia, Jason – O. J. csak falazott neki. A könyvből – és az azon alapuló, 2011-es dokumentumfilmből – az is kiderül, hogy a színész csak a gyilkosság után érkezett meg a helyszínre. Dear arra alapozva állítja, hogy nem O. J. a gyilkos, hogy a séfként dolgozó Jason híres volt dühkitőréseiről, ráadásul két hónappal a gyilkosság előtt bántalmazta barátnőjét is.

A nyomozó szerint a gyilkos pontosan tudta, hogyan bánjon a tőrrel, ami egyáltalán nem illik O. J.-re. Ráadásul a gyilkosság helyszínén talált DNS-t sosem hasonlították össze Jasonével, aki így kényelmesen elsétálhatott. A Post megpróbálta elérni a séfként Miamiban dolgozó Jasont, de a telefonját kikapcsolta, így nem tudhatták meg az ő véleményét.

Mi is a Simpson-ügy?

Az egész ügy 1994. június 12-én kezdődött, mikor holtan találták O. J. simpson exfeleségét, Nicole Brownt és annak barátját, Ron Goldmant a nő Los Angeles-i öröklakásában. Az akkori nyomozás megállapította, hogy halálukat több késszúrás okozta. Simpson akkoriban még elismert sztár volt nemcsak a futball-ligában, hanem a filmiparban is – talán legismertebb szerepe a Csupasz pisztoly trilógia Nordberg nyomozója, aki a balfék Frank Drebin hadnagyot (Leslie Nielsen) segítette a filmek során.

Simpsont nem volt könnyű elfogni: miután június 17-én nem élt a rendőrség által adott lehetőséggel, hogy feladja magát, körözést adtak ki ellene. Kiderült, hogy Simpson egy barátjával együtt menekülőre fogta, így - a média helikoptereivel karöltve - üldözőbe vették a kocsiját, és órákon át próbálták kikönyörögni a terepjáróból. Simpson a hajsza során még öngyilkossággal is fenyegetőzött. Végül még aznap este, miután megengedték neki, hogy brentwoodi otthonában elbúcsúzzon édeasnyjától és megigyon egy pohár narancslevet, feladta magát a rendőrségnek.

A hatalmas médiaérdeklődés közepette lezajlott tárgyalás nem volt botrányoktól mentes, ugyanis rengeteg bizoyítékot egyszerűen mellőztek. Az egyértelmű bizonyítékok és tanúvallomások ellenére a védők elérték céljukat, és sokak legnagyobb döbbenetére – vagy épp örömére – Simpsont 1995. október 3-án felmetették a gyilkosság vádja alól.