Tíz évre titkosították a Játékszín privatizációját

2012.11.07. 16:44 Módosítva: 2012.11.08. 09:40
A 168 óra szerette volna kikérni a Játékszín vagyonfelmérésének jegyzőkönyveit, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közlése szerint az tíz évig nem nyilvános. A színházat októberben Németh Kristóf színész és három társa vásárolta meg 3,1 millió forintért.

A 168 óra tudósítása szerint Németh Kristóf színész és három társa - Bank Tamás színész, Szűcs Attila, a Budapesti Kamaraszínház egykori gazdasági vezetője, és Metz Alexandra jogtanácsos - 3,1 millió forintért vásárolták meg a Játékszínt.

A lap szerette volna megismerni az adásvétel körülményeit, ezért megkérték az MNV-t, hogy belenézhessenek a Játékszín vagyonfelmérésének a jegyzőkönyveibe. A vagyonkezelő válaszában azonban azt közölte, hogy „a vagyonértékelést nem áll módunkban rendelkezésre bocsátani, mert a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Mint ismert, a minisztérium még december közepén értesítette a Budapesti Kamaraszínházat és a Játékszínt arról, hogy támogatásukat január 1-től megvonja. Január 25-én azonban módosították döntésüket és közölték, hogy az évad végéig mégis biztosítják a két színház működését. Az őszi évadkezdésre azonban már nem biztosítottak támogatást és a Fővárosi Önkormányzattal folytatott színházátadási tárgyalások is kudarccal végződtek.

A Játékszín korábbi igazgatója, Balázsovits Lajos július közepén jelentette be, hogy a Játékszínben augusztus elején megkezdi a felszámolást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Balázsovits szerint a színház addigi fenntartója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvonta a támogatást a Játékszíntől, és befektetőket sem sikerült találniuk.

Németh Kristófék október elején jelentették be, hogy megvették a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a százszázalékos állami tulajdonban lévő Játékszín Kft.-t 10 millió forintos adósságállományával és a jogosultságokkal együtt, ugyanakkor a színház terei jelenleg is a Terézvárosi önkormányzat tulajdonában vannak. A Játékszínt magánszínházként kívánják tovább üzemeltetni, és szeretnék átmenteni a Játékszín és a szintén megszűnt Budapest Kamaraszínház repertoárját.

A lap szerint Németh Kristóf ügyvezető igazgató a Játékszín első előadására maga vezette be Orbán Viktor feleségét, Lévai Anikót, akinek nagy szerepe lehetett abban, hogy az új tulajdonosok áron alul vegyék meg a színházat.

A csütörtöki Népszava szerint lejár a Játékszín áron aluli eladása ügyében az ügyészség által elrendelt feljelentéskiegészítés határideje csütörtökön, de az még 15 nappal meghosszabbítható. A lap a Fővárosi Főügyészség közlésére hivatkozva azt írja, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályát bízták meg a további adatgyűjtéssel.

Ezt követően lehet „megnyugtatóan állást foglalni" arról, indítanak-e nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésről, amely a feljelentés tárgya volt. A teátrum volt munkatársai szerint a Játékszín vagyona legalább 50-100 milliót ért. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem írt ki pályázatot az eladásra.