Lehoczki-rajzok a Ludas Matyitól Csurkáig

2012.11.19. 15:56

November 19-én hajnalban elhunyt Lehoczki Károly, a Ludas Matyi és a Hócipő népszerű karikaturistája, a Bélám beszól című, napi Blikk-képregények szerzője, aki a 90-es évek eleje óta Czki-szignóval írta alá a rajzait. Régi pályatársa és barátja, Gyöngy Kálmán, aki jelenleg a nyomtatásban megjelenő Ludas Matyi rejtvényújságot és a Ludas Matyi Kalendáriumot szerkeszti, összeszedte az Indexnek a legjobb Lehoczki-karikatúrákat.

Gyöngy Kálmán így írt kollégájáról hétfőn a Ludas Matyi-blogban:

"Autodidakta művész. A Ludas Matyi vicclapba 1991-től kezdett rajzolni az akkor 34 éves karikaturista. Az ambíció, a szorgalom és a tehetség meghozta gyümölcsét, hihetetlen rövid idô alatt vált ismertté és keresett rajzolóvá. Az induló Hócipő (1991) arculatának kialakításában meghatározó szerepe volt. Külön oldalakat kapott újszerű ötletek megvalósításához. Az elmúlt 15 év alatt alkotókedve nem szürkült el, tudása gyarapodott az évek múlásával. A Pesti Veréb (1993) egyik megalapítója és motorja volt. Több megyei újságnak rajzolt, napilapok közölték politikai karikatúráit: Népszava, Pesti Hírlap, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Mai Nap, Metro, Népszabadság.

Az 1996–1999 közötti időszakban a Spán Gábor vezette Ludas Matyi művészeti szerkesztője és rajzolója volt a lap megszûnéséig. Szinte minden induló humorlapnak tagja lett: Veszett Veréb, Elefánt, No Komplett, Súlyos, Pesti Vicc. Könyv: Farkasházy Tivadar: Fülig Jimmy kiadatlan levelei (1999); Michelberger Miklós: Lyukacsos tehén (2000). Névjegy (2002), Dohányzás 2000 éve, Gól volt, gól nem volt… (2002), Viccalbum (1999), Ki mint véd, úgy adat! 2001-től a Villanyállat (Hócipő melléklet) rajzolója, téma a hétköznapok és a politika, itt főleg a portrékarikatúra rajzolásban remekel. A tévés Fábry-show részére is rajzolt megadott témára szöveg nélküli karikatúrákat, emellett számos könyvborító és illusztráció készítése fűződik a nevéhez."