Nyomozás indult az Operaházban

2012.11.28. 09:56
A Népszava információi szerint ismeretlen tettes ellen eljárást indított a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt az Operaházban. A lap értesüléseit egyelőre sem a rendőrség, sem pedig Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója nem erősítette meg.

A Népszava úgy tudja, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya olyan dokumentumokat kért be az Operaháztól, amelyek a 2012. februárjában elrendelt közalkalmazotti elbocsátásokkal kapcsolatban születtek.

Így többek között a 2012/2013-as évadban az összes szerződéssel foglalkoztatott operaénekes megbízási díjait fölsoroló jegyzékeket, az elbocsátások időpontjától 2012. október elsejéig, a 2012. április és május hónapokra tételes kimutatást azokról az operaénekesekről, akiket megbízási szerződésekkel újrafoglalkoztatnak, és a szolgálati autók használati díjait bizonyító számlákat és nyilvántartásokat.

A lap értesülései szerint a rendőrségi vizsgálat összefüggésben állhat azzal, hogy Ókovács Szilveszter, megbízott főigazgató - aki jelenleg pályázik a színház igazgatói posztjára - az elbocsátások után jónéhány művészt visszafoglalkoztatott külsős szerződésekkel egyes előadásokra, ez azonban "több szakember szerint sokkal többe kerül a színháznak, mint a korábbi, ugyancsak sok tekintetben szintén tarthatatlan állapot".  A Népszava úgy tudja, hogy zajlik egy másik vizsgálat is, ami a korábbi főigazgató, Vass Lajos és munkatársai felelősségét igyekszik kideríteni.

Az Index megkereste a BRFK sajtóosztályát, de egyelőre nem erősítették meg a Népszava információit, Ókovács Szilveszter pedig nem sikerült még elérni.

Mint ismert, nyáron botrány lett belőle, hogy az Operaház örökös tagja, Tokody Ilona a társulat évadzáró ülésén váratlanul színpadra lépett, és a Magyar Operaénekesek Egyesületének nevében a társulati tagság visszaállításáért emelt szót. Meglátása szerint olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni, ezért arra kérte a kormánybiztost, hogy nyíltszíni vitán beszéljék át a problémákat. Ókovács megpróbálta megakadályozni az akciót, majd később írásbeli figyelmeztetésben részesítette az énekesnőt.

Ókovács Szilveszter a társulati ülésen elmondta, hivatalba lépése után két és fél hónappal derült ki, hogy jelentős létszámleépítést kell végrehajtani. „A törvényesség legteljesebb fenntartása mellett kezdtük ezt januárban, a tárgyalások során 36 kolléga megmenekült.” Mint mondta, egy amerikai „vidéki” dalszínház költségvetésének egy tizedét sem éri el a budapestié.