Visszavonja a szarevő apostolokat a kiállításról a művész

2012.11.28. 12:36
A botrányok után visszavonta Győrffy László azt az installációt a szegedi REÖK-palotában rendezett kiállításról, melyen egy felfelé fordított tenyerű kézcsonk körüli tizenkét tányéron élethű emberi ürülék látható.

"Olyan aránytalan mértéket öltött, és annyira kontrollálhatatlanná vált az ügy kapcsán kialakult indulathullám, hogy beárnyékolja az egész kiállítást, elvonja a figyelmet kollégáim alkotásairól is. Ez a saját műveim megítélésénél is jobban aggaszt, ezért egyetlen logikus lépés maradt: visszavonni az összes munkámat a szegedi kiállításról" - nyilatkozta a Délmagyarnak Győrffy László, aki hozzátette, reméli, hogy döntésével lezárulhat az ügy.

fekalia installacio
Fotó: szegedma.hu / Szegedma.hu

Mint ismert, Szegeden november 17-én nyílt tárlat Kontrasztok vonzásában címmel az önkormányzati pénzből üzemeltetett REÖK-palotában, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. Regionális Összművészeti Központjában. Az indulatok Győrffy László „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című alkotása láttán szabadultak el, az asztalon egy levágott kézfej mellett díszelgő, 12 tányérnyi szarkupac és a fölé lógatott koponyás kép sokak szerint nem más, mint Jézus és tizenkét apostol utolsó vacsorájának polgárpukkasztó ábrázolása.

Az installáció kiverte a biztosítékot a városi közgyűlés kulturális bizottságának KDNP-s és fideszes tagjainál, akik szerint „a vallásgyalázást, istenkáromlást nem lehet közpénzből támogatni, a művészet ilyen irányú szabad megvalósulásának a helye a magángaléria".

Kalmár Ferenc, a KDNP megyei elnöke sajtóközleményben fejezte ki nemtetszését az installáció ellen: „A Kereszténydemokrata Néppárt szegedi képviselőiként megdöbbenéssel és értetlenül állunk az előtt a tény előtt, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. Regionális Összművészeti Központjában megjelenhet a Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben címet viselő installáció. A korhatár nélkül látogatható, közpénzből, önkormányzati tulajdonú cég által működtetett intézményben megjelenő képződmény nemcsak a hívő, vallásos emberek, de valamennyi jó érzésű polgár érzékenységét sérti. Úgy véljük, ez az eset nem maradhat következmények nélkül".

Kiakadt Juhász András, a Csongrád Megyei Református Egyházmegye jegyzője is, aki szerint a fekáliavacsora „túlmegy már egy bizonyos határon, nemcsak a kereszténységet, a keresztény és keresztyén emberek millióit sérti, hanem a pászka vacsora és a teremtés okán a több ezer éves zsidó hagyományt is."  A Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia plébánosa, Benyik György pedig 99 támogató aláírással tiltakozó levelet küldött a polgármesternek és képviselőknek, melyben azt követelték, hogy azonnali hatállyal vegyék ki a tárlatból Győrffy installációját.

A Délmagyar úgy tudja, hogy kedd hajnalban a takarítónő egy plakátot talált a REÖK-palota bejárati ajtaján, melyre az volt felírva, hogy „Kultúra tálalva: Magyar! Miért hagyod, hogy pár pofátlan zsidó kigúnyolja őseid vallását? További információk: www.kitartas.hu". A plakátot, amit egy ismeretlen ragasztott ki, több helyen is látták a városban.

A Reök művészeti vezetője, a keresztény ikonográfiával foglalkozó művészettörténész, Nátyi Róbert korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az installációt teljesen félreértelmezték. „Sajnos többen valami oknál fogva a keresztény kultúrkörbe, az európai vallásossághoz, szakralitáshoz próbálták kötni az installációt, ami semmi képpen nem igaz. Egy memento mori ábrázolást láthatunk, ami tulajdonképpen, utalás a barokk korra, lényegében annyit jelent óvakodja a haláltól – nyilatkozta Nátyi – Semmiféle tiszteletlenség a művész részről nem volt, nem is gondolkozott akármelyik vallás megbántásán, ezért nincsenek is a kereszténységre, vagy bármely más vallásra utaló attribútumok." A művészettörténész hozzátette: „Nem állítom, hogy az ingerküszöböket nem feszegeti az alkotás, de közel sem azokat, amiről a sajtóban szó volt".