J.K. Rowling is fellépne a sajtó zaklatásai ellen

2012.12.01. 12:58
A Harry Potter-regények írója pénteken felszólította a brit politikai vezetőket, hogy vezessenek be új médiaszabályozást, amely védelmet nyújt a sajtó zaklatásai ellen.

Rowling csalódottságának és elégedetlenségének adott hangot, amiért David Cameron miniszterelnök közömbösen reagált Brian Leveson kétezer oldalas jelentésére, amelyben a bíró ajánlásokat fogalmazott meg a média áldozatainak védelmében.

Leveson jelentésének egyik megállapítása szerint a brit sajtó alkalmanként "ártatlan emberek életét dönti romba". A bíró ezért ajánlásai között megfogalmazta, hogy a nyomtatott sajtó új szabályozására van szükség. Cameron üdvözölte a javaslatot, de a sajtószabadságra hivatkozva vonakodik a szabályozás megváltoztatásától.

Rowling a sajtó zaklatásainak áldozataiért kampányoló Hacked Off csoport honlapján osztotta meg aggodalmát amiatt, hogy semmi sem történik a sajtó féken tartására. A 47 esztendős írónő emlékeztetett arra, hogy tavaly a médiaetikával kapcsolatos vizsgálatok idején az újságírók zaklatása kiűzte őt az otthonából, és ötéves lányát sem kímélték.

A Hacked Off pénteken online petícióban sürgette Cameront és más vezető politikusokat, hogy a Leveson-jelentésben megfogalmazott ajánlásokat teljes egészében léptessék életbe.