Tiltakoznak a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetőjének leváltása ellen

2012.12.11. 16:27
Kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok nyílt levélben fordultak a szegedi közgyűlés azon képviselőihez, akik Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról döntöttek, felhívva a figyelmet arra, hogy a nagy múltú intézmény irányításáról való döntés különös körültekintést igényel.

A kulturális szakember menesztéséről december elsejei ülésén a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával döntött a testület. A határozatot azonban Botka László polgármester - élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével - nem írta alá. Ekkor a politikus közölte, amennyiben a javaslat a rendkívüli közgyűlésen is megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

Az ügyvezető leváltásáról csütörtöki rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét. A tervezett lépés ellen korábban számos szakmai szervezet tiltakozott.

A Revizor kritikai portál kezdeményezésére megszületett és az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelükben a kulturális és színházi szakújságírók annak a reményüknek adnak hangot, hogy mivel ez a szakmájuk, tudnak olyan információval, érvekkel szolgálni, amelyek hozzásegíthetik a képviselőket ahhoz, hogy tisztábban lássanak a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében.

Mint írják, ők, akik munkájuk részeként figyelemmel kísérik a Szegeden folyó munkát, nem tudnak arról, hogy akár Bátyai Edina, akár a Szegedi Szabadtéri Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki az ügyvezető a mandátumát.

"Bátyai Edina szakmailag jól, a hatalmas nézőtér speciális, manapság szinte lehetetlen igényeinek megfelelően állította össze a programokat" - hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy az igazgatóváltásnak egy ilyen kiemelt fontosságú intézményben kivált megfontoltan kell történnie.
Kiemelik: a következő évad előkészítése jelenleg már folyik - az igazgató elmozdítása, egy átmeneti helyzet létrehozása a következő nyarat veszélyezteti.

Az újságírók levelükben kitérnek a szegedi esemény művészi és kereskedelmi jelentőségére, szólva arról is, hogy minden évben izgalommal várják a programokat, csoportos látogatásokat szerveznek a rendezvényre és igyekeznek tájékoztatni az ország potenciális színházi közönségét, és cikkeikkel, kritikáikkal komolyan veszik azt a műhelyt, amely Szegeden létrejött.

Szórakoztató hakni-színházas programtól félnek

A vezető utódjául javasolt Kelemen Csaba színművészről, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatójáról szólva felvetik a kérdést, hogy a képviselők ismerik-e, hallottak-e valaha az Agria Nyári Játékokról, ahol "szórakoztató hakni-színházak" lépnek fel minden évben. Hangsúlyozzák: csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek.

A levél aláírói között van a Revizor online kritikai portál, a Színház című folyóirat, a 7óra7 színházi portál, a Community portál mellett több neves szakújságíró és kritikus.