Meghalt Ravi Shankar

2012.12.12. 08:04 Módosítva: 2012.12.12. 11:30

Elhunyt Ravi Shankar háromszoros Grammy-díjas szitárművész és zeneszerző – közölte a családja. Kilencvenkét éves volt.

A világ zenei életébe 1967-es legendás montereyi fellépésével, majd woodstocki szereplésével betörő indiai zenész egészsége az utóbbi néhány évben megrendült, a művész múlt csütörtökön egy műtéten esett át – írta közleményében a család.

„Bár ez a fájdalom és a szomorúság ideje, alkalom egyúttal arra, hogy köszönetet és hálát adjunk azért, hogy ő volt nekünk és életünk része lehetett” – írta a család. „Szívünkben és zenéjében örökké élni fog”.

Shankar az általa létrehozott alapítvány közleménye szerint nem messze kaliforniai otthonától, egy San Diegó-i kórházban hunyt el. Felső légúti és szívbetegségben szenvedett. A múlt heti műtét során az egyik szívbillentyűjét cserélték ki. A műtét nagyon megterhelte szervezetét, felgyógyulni már nem tudott.

Ravi Shankar 1920. április 7-én született Indiában, Uttar Prades államban, egy jómódú család hetedik gyermekeként, írja a Wikipédia. Tízévesen került Párizsba egy tánccsoport tagjaként, majd három évvel később már zenével kísérte társait. Bejárta Európát és Amerikát, ahol megismerkedett a nyugati zenével is, többek között a dzsesszel is. Ezután újra a zenei tanulmányokba fektette az energiáját, megtanult játszani olyan hangszereken, mint a szitár, a surbahar, a rudra veena, rubab vagy a sursingar. Elmerült a rágában, azaz a tradicionális indiai zene rendszerében.

Első nyilvános fellépése 1939-ben volt, ahol Ali Akbar Khannal adott elő egy hagyományos indiai duettet. A negyvenes évek közepén balettekhez szerzett zenét, illetve 1949-től '56-ig a delhii All India Radio zenei igazagatója volt.

Nemzetközi karrierje akkor indult be, mikor megsimerkedett a világhírű hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnal, igaz, a konkrét turnéra még négy évet kellett várni, mivel magánéleti gondjai miatt Shankar helyett Ali Akbar Khan utazott New Yorkba Menuhin meghívására. Kahn sikerét látva Shankar felmondott a rádiónál, és koncertezni indult Európába és Amerikába, majd londonban rögzítette első lemezért, a Three Ragast. Amerikai útjai során kerül összefüggésbe Shankar neve a könnyűzenével, ugyanis a szitárművész nagy hatást gyakorolt a The Byrds együttes zenéjére, akik nem csak beemeltek ilyen témákat a dalaikba, de megmutatták azt barátjuknak, George Harrisonnak, a Beatles tagjának is. Harrisonnak annyira megtetszett a szitár hangja, hogy vásárolt is magának egy ilyen hangszert, amit fel is hsznál John Lennon és Paul McCartney közös szerzeményében, a Norwegian Wood (This Bird Has Flown) című Beatles-dalban.

A Beatlesre a későbbiekben is nagy hatást gyakorolt Shankar, Harrison még Indiába is elutazott hozzá szitárt tanulni, erről pedig film is készült Raga címmel, amit viszont már csak a Beatles feloszlása után, 1971-ben mutattak be.

A Beatles ismertsége miatt a hatvanas évek második felére Shankar népszerűsége is megugrott. 1967-ben fellépett a Monterey Pop Fesztiválon, és bár a hippi mozgalomtól távol tartotta magát, Woodstockban is adott koncertet. Yehudi Menuhinnal közös munkájáért Grammy díjat is kapott 1967-ben, majd kiadta önéletrajzi könyvét, ami szintén nagy sikert aratott, közben pedig Los Angelesben még zeneiskolát is alapított. 1970 októberében a California Institute of the Arts indiai zenei tanszékének vezetője lett, de számos más egyetemen tartott előadást az indiai zenéről. 1970-ben a Londoni Szimfonikus Zenekar felkérésére szitárművet komponált, majd 1971-ben fellépett George Harrison New York-i jótékonysági koncertjén, a Concert for Bangladesh-en, amiért ismét Grammy-díjat vehetett át.

Harrisonnal rögzítették a Shankar Family and Friends albumot, amit hosszú turné követett. Ez annyira legyengítette az ekkor 54 éves szitárművész szervezetét, hogy 1974-ben szívrohamot kapott, amiből felépülve tovább folytatta a zenélést és a koncertezést. 1982-ben még Oscar-díjra is jelölték a Gandhi című film zenéje miatt, de ezt John Williams kapta az E.T.-ért.

A kilencvenes években megírta második önéletrajzi könyvét, aminek Harrison volt a szerkesztője, 2002-ben pedig ismét Grammy-díjat nyert a Full Circle: Carnegie Hall 2000 című lemezéért. Shankar egészen a kilencvenes évek végéig aktívan koncertezett, évente akár negyven fellépése is volt. 1989-től 1992-ig pedig még az indiai törvényhozás tagja is volt.

Lányai, a két különböző anyától született Norah Jones és Anoushka Shankar szintén világhírű zenészek lettek, előbbi többszörös Grammy-nyertes, de Anoushkát is jelölték a díjra. Shankarnak volt még egy fia is, Shubhendra, aki rendszeresen kísérte apját a koncerteken, de hosszú betegség után 1992-ben elhunyt. Shankar utolsó koncertjét bő egy hónapja, november 4-én adta lánya, Anoushka társaságában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport