Szörényi Leventének elege van

2012.12.12. 15:33
A zeneszerző a Heti Válasznak adott interjújában a jobboldal káosz felé tartó kultúrpolitikájáról beszélt és arról, miért Alföldi Róbert rendezi a jövőre 30 éves István, a király új színre vitelére.

A csütörtökön megjelenő interjúban Szörényi Levente azzal magyarázta, miért méltatta Alföldi Róbert érdemeit nyílt levélben, hogy elege van abból, hogy az úgynevezett nemzeti, polgári oldalon mindent le kell nyelnie, csak azért, mert nemzeti. Szörényi nem akar egyfolytában elnézést kérni, ha valami nem tetszik neki, és unja a Julianus barátokat és a Wass Albert-filmeket. Az István a királyt 30 éve szerző Szörényi nem fércműveket, művészetet szeretne látni, mondta a Heti Válasznak.

"A kétharmad birtokában egyes jobboldali megmondóemberek, akarnokok és karrieristák úgy érzik, szabad a pálya, mindent lehet.” A zeneszerző nem bal- vagy jobboldali kérdésnek látja azt, ami most a kultúrában történik. „Amit én látok, az nem más, mint hogy a jobboldalon belüli érdekközösségek harcolnak egymással, szinte maffiaszerűen. A második Orbán-kormányban ugyanis nincs olyan formátumú kulturális vezető, aki meg tudná ezt akadályozni, irányt tudna szabni. L. Simon Lászlót a jobboldalról nyírják ki.”

Az interjúrészletben Szörényi beszél arról is, hogy ennek ellenére a Fideszből nem ábrándult ki és fontosnak tartja azt, amit Orbán Viktor véghezvisz. A miniszterelnöknek szerinte nem kell belelátnia a kultúra ügyes-bajos dolgaiba. „Sokkal fontosabb dolga van. Nem teszek úgy, mintha értenék a gazdasághoz, a leigázottságot viszont nehezen viselem akkor is, ha kardok, akkor is, ha tankok, netán bankok segítségével valósul meg. Az, hogy ne parancsolgassanak nekünk, hogy méltányosan járjanak el velünk szemben, számomra is fontos cél."

Az interjú a lap eheti számában olvasható teljes terjedelmében.