Én már úgy vagyok jó, ahogy így vagyok

2013.01.22. 15:49 Módosítva: 2013.01.22. 16:27
Január 22. nem csak a magyar kultúra napja, hanem Cseh Tamás születésnapja is, aki ma lett volna éppen hetven éves. Ez alkalomból egynapos, rendhagyó kiállítással emlékeztek rá az Országos Széchényi Könyvtárban, sosem látott fényképek, koncertfelvételek és festmények kerültek elő, sőt felállították Cseh Tamás saját indiánsátrát is.

2011. januárjában tett közzé egy felhívást az Országos Széchényi Könyvtár és a Budavári önkormányzat, hogy archívumot kívánnak létrehozni, melybe várnak minden, Cseh Tamásról készült felvételt, vagy hanganyagot. A felhívásra rengeteg anyag érkezett, sosem látott képek és kis kultúrházi koncertfelvételek kerültek elő, a mai kiállítás az elmúlt két év gyűjtésének az eredményét kívánta bemutatni. Sajnos csak egy napig.

A kiállítást Kövér László nyitotta volna meg, de ő betegség miatt nem tudott megjelenni, így helyette dr. Zumbok Ferenc a budai Várnegyed megújításáért kinevezett kormánybiztos mondott beszédet, aki bejelentette, hogy a napokban bejegyezték a Cseh Tamás Archívum Alapítványt, így szervezett keretek között folytatódhat tovább a dokumentumok gyűjtése. Ami szerinte elengedhetetlenül fontos, hiszen a mai egyetemisták már semmit sem tudnak Cseh Tamásról és az ötvenes évek „szűk levegőjéről”. Úgy véli Cseh Tamás munkásságát egyetemi kurzusok keretében is oktatni kellene. Utána Jankovics Marcell következett, aki leginkább a vízöntő jellem hosszas ismertetésével emlékezett meg Cseh Tamásról.  

A gyáva és a tudatlan

Bereményi Géza verssel köszöntette szerzőtársát, majd elmondta, hogy nem volt rájuk nagyon jellemző Cseh Tamással egymás munkájának megvitatása, egy ízben azonban, amikor erre mégis sor került, Cseh Tamás gyávának titulálta őt. Gyáva vagy, mondta Cseh Tamás, hiszen még egy kocsmában sem mered elmondani azokat a dolgokat, amiket a dalaidba beleírsz, aztán kiküldesz engem a színpadra, hogy adjam elő. Bereményi ekkor azzal vágott vissza, hogy szerzőtársa viszont tudatlan, hiszen többször beismerte már, hogy sokszor csak évek múlva döbbent rá a szövegek valódi jelentésére. „Így azt mondhatjuk”, - foglalta össze Bereményi, „hogy a mi dalaink egy gyáva és egy tudatlan ember alkotásai.”

A kiállítás rendkívül információgazdag, és a rajongók számára rengeteg csemegét tartogatott. Régi rajzokból kiderült például, hogy a kicsi Cseh Tamás Zsolt már negyedikben is három csillagos ötöst kapott a rajzaira, és sokáig festőművésznek készült. Cseh Tamásnak mintegy 500 festménye grafikája maradt hátra, melyek közül Jankovics Marcell válogatta ki azt a százat, ami ma látható volt. Bemutatásra került Cseh Tamás egy olajfestménye is melyet soha nem fejezetett be, festékeit elajándékozta, ezzel is jelezve, hogy szakított az eredetileg tervezett festői pályával, és végképp a dalokat választotta. Ebben nagy szerepe volt Bacsó Péter és Jancsó Miklós filmrendezőknek is, utóbbi már 1971-ben énekesi szerepet adott neki Még kér a nép című filmjében. Cseh Tamás ekkor még rajztanárként dolgozott, első lemeze csak 1977-ben jelent meg, - Másik Jánossal közösen, Levél nővéremnek címmel.

Füst a szemében

Soha nem voltak még bemutatva az énekes indiántárgyai, most a könyvtár nyolcadik emeletén mindenki megtekinthette Cseh Tamás saját tipijét, melyet indiántársai hoztak fel Bakonybélből, kifejezetten erre az alkalomra. A tipiben látható az énekes indián minden berendezési tárgya, mely a 19. századi lakota indián tárgyak hű másolata, és melyeknek többségét a művész maga készítette. Az egyik vitrinben pedig megtekinthető volt egy indián kincsestartó doboz, melyet Cseh Tamás maga készített, már nagy betegen. Cseh Tamás 1961-ban, érettségi után vonult el először a Bakonyba indiánosat játszani, azóta a játék egy nagyon komoly, egyedülálló közösségé nőtte ki magát. Az indiánok vezetője haláláig az énekes (indián nevén Füst a Szemében) volt. A bakonyi indiánok Cseh Tamás halála óta új főnökkel tovább játszanak.

2100 dal

A kiállítás valamint az archívum lelke és kitalálója Hanák Gábor, történész-filmrendező, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti interjútárának volt vezetője, aki 1970 óta ismeri Cseh Tamást. Ő kérte fel az énekest annak idején, hogy legyen a Századunk című műsor moderátora, melyet Cseh Tamás évekig vezetett. A Századunk epizódjait egész nap vetítik ma a könyvtárban, emellett megállás nélkül szólnak a Cseh Tamás dalok. Elsőként a 1990-es kolozsvári koncertet vetítették (Cseh Tamás már Ceausescu halála után két hónappal koncertezett Erdélyben).   Hanák Gábor szerint az énekes haláláig sem tudott megbirkózni azzal, hogy ő „egy konzervatív, liberális, nemzeti érzelmű fiú”, és az ezredforduló után egyre inkább aggódott, hogy milyen irányba mennek itthon a dolgok.

A Cseh Tamás archívumban jelenleg több mint 2100 dal hallgatható, de fel van töltve mintegy 35 ezer fénykép és több tízezer oldal kézirat is. Emellett előadásokat, kottákat, sőt Cseh Tamás határidőnaplóit is olvasgathatja, aki az anyagban böngészik, ami egyelőre csak az Országos Széchényi Könyvtárban elérhető. Hanák Gábor reméli, hogy az archívum hamarosan egy állandó helyre kerül, és még tovább bővül, így Cseh Tamás emlékének megőrzése mellett egy kordokumentum létrehozása is megvalósulna.

A kiállítás január 22-én, este 22 óráig látogatható, 18 órától Másik János ad élő koncertet, a könyvtár Cseh Tamás-gyűteménye azonban bármikor elérhető a Széchényiben.