no

Megrohamozták Alföldi Nemzeti Színházát

2013.01.28. 12:09 Módosítva: 2013.01.28. 13:32

Óriási embertömeg tolongott a hóban délelőtt 10 órától a Nemzeti Színház Andrássy úti jegyirodája előtt: hétfőtől lehetett ugyanis jegyeket venni a színház márciusban bemutatásra kerülő színdarabjaira.

A nagy érdeklődés miatt a legtöbb előadásra már délelőtt elfogyott minden jegy. A Heti Válasz szerint Alföldi Róbert, a Nemzeti jelenlegi igazgatója a déli órákban személyesen ment ki a jegypénztárhoz, hogy megnyugtassa a fagyoskodó a sorbanállókat. A színház honlapja és az online jegyvásárló rendszer eközben viszont megadta magát, és összeomlott a túlterheléses hekkerámadásokat is felülmúló, extrém mértékű kultúréhség miatt:

A hatalmas jegyvásárlási láz hátterében egyértelműen az állt, hogy az Alföldi Róbert jelenlegi igazgató vezette társulat már csak márciustól júniusig játszhatja a saját színdarabjait. 2013. július 1-től ugyanis Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház vezetője lesz a Nemzeti Színház új igazgatója, aki a saját embereit ültetné a vezetői pocíziókba (korábbi terveiben még az szerepelt, hogy Eperjes Károly színművészt nevezné ki igazgató-helyettesnek, a kommunikációs igazgató pedig a KDNP-s extévés, Pálffy Istvánt lenne). Bár konkrétumokat még nem tudni, sokan tartanak attól, főleg a baloldalon, hogy Vidnyánszky jobboldali beállítottságú színészeket szerződtet majd az új színházi évadra a jelenlegi színészgárda helyett.

Nem bírta ki a színházbarátok rohamát a Nemzeti honlapja
Nem bírta ki a színházbarátok rohamát a Nemzeti honlapja
Fotó: Index / Nemezeti Színház

"Ezek az előadások július után soha többet nem lesznek láthatóak a Nemzeti Színházban, ez a roham így nem politikai üzenet, inkább az összekovácsolódott társulatunknak szól, ami valószínűleg szétszéled júliustól - kommentálta az eseményeket a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője - Az emberek egyszerűen csak most kaptak észbe, hogy ha együtt akarják még látni a mostani színészeket a Nemzeti Színházban, gyorsan kell jegyet rendelniük. Eddig lehetett tologatni az időpontokat: kinéztek ugyan egy-két színdarabot , de ráértek később időpontot is választani. Most viszont rádöbbentek, hogy ezeket az előadásokat a mostani társulattal már csak a következő 4 hónapban nézhetik meg, így érthető, hogy egyszerre lett kíváncsi mindenki ránk." A szóvivő hozzátette: a Nemzeti Színháznak soha nem volt nézőproblémája, minden évben összejött eddig a 100 ezres látogatottság.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, már jóval a Nemzeti új igazgatójának megnevezése előtt nyílt titok volt a pozícióról szóló döntést előkészítő bizottság jobboldali kötődése. Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai-díjas színésznő kivételével ugyanis minden ember a Fideszhez kötődött és Vidnyánszky Attila pályázatát támogatta. A Vidnyánszky által vezetett Magyar Teátrumi Társaság tagja például Vasvári Csaba, Fekete Péter, Nagy Viktor színigazgatók, a testületben részt vett Révész Mária miniszteri főtanácsadó, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. vezetője és Kerényi Imre miniszterelnöki biztos, az Alkotmány Asztalának és az Alaptörvény érettségizőknek ajándékozott díszkiadásának megálmodója is.