A cseh ellenállásról forgatott az HBO

2013.01.31. 08:03

Az HBO Europe az eddigi legnagyszabásúbb saját gyártású produkciójának tartja a kommunista rendszer elleni tiltakozásul önmagát felgyújtó Jan Palach-ról Horici Ker címen készített háromrészes minisorozatát, amelynek első részét vasárnap mutatták be Csehországban, de hamarosan Magyarországon is láthatják a nézők.

A cseheknél nemzeti hősként tisztelt Palach 1969. január 16-án gyújtotta fel magát Prágában a Vencel téren, tiltakozását pedig többen is követték. A számos szimbolikus képpel dolgozó film elsősorban arra koncentrál, mit jelentett Palach önfeláldozása a családjának, illetve milyen hatást gyakorolt tette a cseh társadalomra.

A cseh közszolgálati tévé által visszadobott, de az HBO Europe-tól zöld utat kapott sorozatot a fiatal Štěpán Hulík dolgozta ki forgatókönyvíróként, míg a rendezést az Oscar-díjra is jelölt Agnieszka Holland jegyzi. A lengyel rendezőnő személyes tapasztalattal is hozzájárulhatott a projekthez, hiszen 1968-ban egyetemistaként Prágában tanult, a tiltakozásokban való részvételéért pedig fél évre börtönbe is került.

A Palach családját a cseh kommunista párt egyik tagja ellen képviselő fiatal ügyvédet, Dagmar Burešovát – aki a rendszer bukása után igazságügyi miniszter lett – az ismert szlovák színésznő, Tatiana Pauhofová játssza.

A magyar HBO-n Olthatatlan címmel vetített, 3x80 perces minisorozaténak első része március 3-án kerül adásba Magyarországon, a másik két részt pedig az azt követő két vasárnap láthatják a nézők.