Újabb Csurka-darabot mutat be az Újszínház

2013.02.01. 11:55
A Deficit után a Döglött aknákat is bemutatják az Újszínházban.

Az Újszínházban február 8-án lesz a premierje Csurka István Döglött aknák című színművének, melyet Koncz Gábor rendez és Dózsa László mellett ő játssza az egyik főszerepet is.

A színház sajtóközleménye szerint "a bemutató sajnálatos aktualitása, hogy február 4-én emlékezünk Csurka István elhunytának első évfordulójára". A Döglött aknák című komédia két főhőse, a jobboldali reakciós Moór Jenő (Koncz Gábor) és az ultrabalos Paál Károly (Dózsa László) idegösszeomlással kerülnek kórházba.

"Mindketten a politikai helyzet áldozatai. Paál a személyi kultusz éveinek rettegett vidéki kiskirálya, aki félreállítását soha nem tudja megemészteni. Moór pedig a reakciós volt úri osztály megtestesítője. A két ellenfél ádáz gyűlölettel kémleli egymást. Turkálnak egymás múltjában, s nem kevésbé egymás szekrényében" - olvasható a színlapon.

Koncz Gábor szerint "Csurka csaknem ötven évvel ezelőtt megjósolta, mi lesz a helyzet itthon. Ennél aktuálisabb témát nem is találhatnánk, nem ártana néhány politikusnak is megnéznie a darabot". A darabban játszik még többek között Gregor Bernadett, Vass György és Bátyai Éva is.

Az Újszínházban ősszel mutatták be Csurka István Deficit című darabját (kritikánk itt), miután az író A hatodik koporsó című darabjának bemutatásáról Tarlós István kritikáját követően lemondott Dörner György, a teátrum igazgatója.