125 Thorma festmény a Magyar Nemzeti Galériában

2013.02.08. 09:55
Thorma János életművét bemutató tárlat nyílt a Magyar Nemzeti Galériában február 7-én. A nemzetközi kiállítás-sorozat utolsó állomásaként Budapestre érkező, A magyar Barbizon festője című kiállításon az alkotó 125 munkája látható.

„Thorma János nemzetközi festő volt abban a tekintetben, hogy rendkívül sok helyen járt, és ennek következtében számos irányzat, iskola hatott rá. Ugyanakkor ízig-vérig magyar festő volt, ugyanis leghíresebb festményei magyar történelmi eseményeket jelenítenek meg. Képeivel szerepet vállalt a nemzeti identitás elbeszélésének festészet által való megjelenítésében.” – kezdte megnyitó beszédét L. Simon László. A kultúráért felelős államtitkár elmondta azt is, a vándorkiállításnak rendkívül fontos szerepe van abban, hogy az emberek újra felfedezzék a nagybányai művésztelep egyik alapítójának, későbbi életben tartójának képeit. Szerinte a jövő kultúrpolitikai törekvéseinek egyik fő célja kell legyen, a múzeumi műtárgyak gyarapítása.

A Magyar Nemzeti Galéria február 7-én nyíló kiállításán az eddig legnagyobb számban összegyűjtött Thorma-festményeket állítják ki, 125 darabot. A kiállítást dokumentumok, fényképek, filmek is színesítik. A tárlatot 2013. május 12-ig lehet megtekinteni, addig számos kísérőprogram kapcsolódik hozzá.