180 éve mutatták be először a Bánk bánt

2013.02.13. 15:57
Száznyolcvan éve, 1833. február 15-én Kassán mutatták be Katona József Bánk bán című darabját.

A   Bánk bánt az Erdélyi Múzeum című folyóirat által 1814-ben kiírt drámapályázatra szánta Katona, de valószínűleg oda nem érkezett meg. A második, jelentősen átírt változat 1819-re készült el, és egy évvel később jelent meg, a művet azonban előadásra nem, csak kinyomtatásra engedélyezték.

A Bánk bán diadalútja csak a szerző halála után három évvel kezdődött meg. Hogy a tragédia a korábbi cenzori eltiltások ellenére miképpen kerülhetett mégis színre, ma már kideríthetetlen. Több kutató úgy véli, minden bizonnyal a helyi cenzor mulasztása vagy tévedése állhat a háttérben. A szerepeket a kor legnagyobb magyar színművészei alakították, Bánkot Bartha János, Tiborcot Szilágyi Pál, Ottót Egressy Gábor, Melindát Déryné, Gertrudiszt Kántorné, Biberachot Megyeri Károly.

Az ősbemutató időpontja is vitatott kérdés, hiszen a benne szereplő színészek - a Tiborcot alakító Szilágyi Pál és az Ottót játszó Egressy Gábor - másképp emlékeztek. Az egyetlen megmaradt, Kassán nyomtatott színlap 1833. február 16-át jelöli meg az ősbemutató dátumaként, de rajta látható a ceruzával tett javítás: február 15. - azaz csak az bizonyos, hogy az előadást megtartották.


A dráma ekkor még csak mérsékelt sikert aratott, a következő években alig néhányszor került színre, a pesti Nemzeti Színházban 1839. március 29-én játszották először. A nézők között volt gróf Széchenyi István is, aki naplójában "rossz, veszedelmes tendenciának" nevezte, hogy az előadásra egyáltalán sor kerülhetett. 1848. március 15-én a Bánk bán szerepelt a Nemzeti műsorán ettől kezdve összeforrt a nemzeti szabadság eszméjével, így a forradalom leverése után egy évtizedig nem is tűzhették műsorra. 1858-ban csonkán, majd a kiegyezés után ismét teljes szöveggel adhatták elő. A Bánk bán alapján 1861-ben Egressy Béni szövegkönyvére Erkel Ferenc írt operát.

A Bánk bán ősbemutatójára az eredeti helyszínen is emlékeznek: a Csemadok a kerek évforduló kapcsán először tart ünnepi megemlékezést Kassán, hogy meghonosítsák a Kassai Magyar Kultúra és Történelem Napját.