Zsadon Flóra Kölcsey-emlékérmet kapott

2013.02.13. 13:40 Módosítva: 2013.02.13. 13:40
A balett-táncosnő január 22-én, a magyar kultúra napján vehette át a díjat.

Kölcsey-emlékéremmel jutalmazták a Szegedi Kortárs Balett táncosát, Zsadon Flórát. A jutalmat azok kapják, akik munkájukkal hozzájárulnak Szeged kulturális életének sokszínűségéhez. A balett-táncosnő január 22-én, a magyar kultúra napján vehette át a díjat.

Az idén 130 éves színházban egy új darab is elkészült, február 22-én fogják bemutatni. A Stabat Mater című mű a gyermekét elvesztő mindenkori anya fájdalmáról szól, neki állít emléket, és ezzel párhuzamban megidézi a kereszt előtt álló Szűz Máriát. Pergolesi olasz zeneszerző híres darabjában Zsadon Flóra alakítja majd Máriát.

A Szegedi Kortás Balett táncművésznője ötéves pályafutása során számtalan főszerepet játszott, kiemelkedően teljesített például A fából faragott királyfi, a West side story vagy a Bosszúállók előadásain. A társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője, Juronics Tamás szerint Flóra technikailag az egyik legképzettebb táncosnő, aki képes rá, hogy a mindenkori anya és nő fájdalmát ábrázolja, de emellett komikai képességekkel is bír. Zsadon Flóra művészpártoló családban nőtt fel, szerelmével, Csetényi Vencellel rengeteg közös darabban játszottak együtt. A táncosnőt nem először tüntették ki, tavaly a legjobb táncművésznek járó Dömötör-díjat is kiérdemelte.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját február 22-én mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban.