Újabb szerzői jogvita Sherlock Holmes körül

2013.02.18. 15:46

Nagyon felpörgött az élet Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek szerzőjének jogutódai háza táján. Ezúttal nem a Warner Brothers-féle Sherlock Holmes és nem is a BBC nagysikerű sorozata, sőt nem is a CBS egészen friss Lucy Liu-s, Magyarországon Sherlock és Watson címmel futó Elementaryja miatt. Nem, most kivételesen egy könyv miatt.

Ahogy már mi is írtunk róla, a dolog valóban problémás. A világ különböző tájain, különböző jogszabályok vannak arról, egy irodalmi mű vagy egy híres karakter mennyi idő után válik közkinccsé, vagyis szabadon felhasználhatóvá különféle alkotók számára. Doyle a legtöbb detektívtörténetét 1887 és 1927 között írta - amit 1923 előtt, az már nagy valószínűséggel, az ehhez szükséges időtartam leteltével már public domainnek minősül, vagyis közkincs. Viszont létezik kilenc mű, amelyeket The Case-Book of Sherlock címen publikáltak 1923 után, melyekre még jogi vitákban hivatkozhatnak az örökösök.

Ettől tart Leslie Klinger is, aki már több alkalommal publikált a detektívhez köthető könyveket és történeteket. Legújabb terve egy In The Company of Sherlock Holmes című könyv, amely egy folytatása lenne egy korábbi projektnek, ami kortárs írok Doyle híres karakterei által inspirált műveit foglalta kötetbe. Klinger és alkotótársa Laurie King attól tartanak, a jogutódok azonnal bírósághoz fordulnak majd a könyv megjelenésekor. Ami üldözési mániának tűnhet, valójában egészen megalapozott félelem, ismerve az örökösök természetét. Mindez annak ellenére, hogy a könyv semmit nem tartalmaz majd a még szerzői jogi védelem alatt történetekből.

Az ügynek valószínűleg lesznek még fejleményei, még úgy is, hogy például egy író jogilag nyugodtan megtehetné, hogy fogja a háborús veterán Dr. Watson élettörténetét és mondjuk egy véres-háborús délutáni krimisorozatot kanyarít belőle.