Különbélyeg a pápai trón megüresedésének idejére

2013.02.22. 14:37
Bélyegsorozatot adnak ki a Vatikánban a pápai trón megüresedése alkalmából; a négy darabból álló szériával csak a XVI. Benedek lemondásától a következő egyházfő megválasztásáig terjedő időben lehet feladni postai küldeményeket.

A Sede Vacante 2013 feliratú bélyeget négy különböző címletben, de ugyanazzal a motívummal bocsátják ki. A 70 eurócentes bélyeg Olaszországban belül érvényes, a 85 centes az Európa többi országába és a Földközi-tenger térségébe, a 2 eurós az Afrikába, Ázsiába és Amerikába, a 2,50 eurós pedig az Ausztráliába feladott levelek bérmentesítésére lesz alkalmas. A várhatóan nagy gyűjtői értékű bélyegek a vatikánvárosi postahivatalokban és a Szent Péter téri zarándokirodában kapható.

A sede vacante, a pápai trón megüresedése alkalmából kiadott különbélyegek hagyománya 1939-ig nyúlik vissza a Vatikánban, e bélyegek rendszerint csak a következő pápa beiktatásáig érvényesek postabélyegként. Nyolc éve, II. János Pál pápa halála után hosszú sorokban várakoztak az emberek a három Szent Péter téri posta előtt, hogy megvásárolják a 750 ezer példányban kibocsátott, 60, 62, illetve 80 eurócent címletű különbélyeget.

A "pápátlanság" idejére érméket is kibocsát a vatikáni Filatéliai és Numizmatikai Hivatal, ezeket az interregnum alatt préselik a pénzverdében. A vatikáni érmék iránt feltűnően megnőtt az érdeklődés azóta, hogy XVI. Benedek bejelentette február 28-i hatállyal történő lemondását.