Kicsi csoda vagy nagy kamu?

2013.03.21. 14:20
Már tavaly is sokan temették, de 2013-ra egyértelműen a halálát jósolták. Maga a főszervező, Boros Regina is azt gondolta, idén már biztosan nem lesz Macaron nap, a hatalmas tömeg azonban egyértelműen azt mutatta, hiába tartják sokan a legnagyobb kamunak, a macaron-őrület egyelőre nem akar szűnni. A Macaron-napon nem csak a tökéletes macaron titkát fejtettük meg, de kiderült az is, mi lesz idén a legnagyobb gasztro-őrület.

A 2000 Ft-os belépő ellenére tele volt az Akvárium klub a Macaron napon, és ha másért nem, azért mindenképpen érdemes volt kilátogatni, hogy kiderüljön, milyen is az, amikor jól készítik el ezt az édességet. A sok szikkadt, gejl színes csodához szokott látogatót ugyanis hatalmas meglepetésként érte a felfedezés: a macaron finom.

„Pici, cuki és színes”, foglalják össze sokan ennek a falatnyi desszertnek a sikerét, mely színessége révén természetesen a nők és a gyerekek körében hódít a legjobban. Sokan borsos ára miatt támadják, 300 forint alatt ugyanis nincs macaron, tény azonban, hogy tömény állaga miatt háromnál többet szinte lehetetlen belőle megenni (bár a gyerekeknek szokott sikerülni).

Variációk egy témára

Otthoni elkészítését sokan egyszerűen lehetetlennek, és fölösleges macerának tartják, Csiszér Dóri a Chefparade főzőiskola munkatársa szerint azonban ez koránt sincs így. „Az első hónapot én is végigszenvedtem, de amikor kikísérleteztem a saját receptemet, onnantól mindig sikerül” – mondta el Csiszér Dóri, aki megerősítette, a macaron-láz továbbra is tombol, sőt egyre többen iratkoznak be a főzőiskolájukba macaron készítő tanfolyamra, és jelenleg ez az egyik legdivatosabb ajándék is.

Ezt igazolta, hogy amikor Csiszér Dóri macaron tésztát készített, taposták egymást a nők a stand előtt.Volt azonban olyan is, aki csalódottan távozott, és továbbra sem értette, miért adna ki több száz forintot egy pár másodperces élvezetért.

Aki macaron készítésre adja a fejét, annak sok türelemre és alázatra van szüksége, és alaposan ki kell kísérletezni saját, otthoni sütőjét. Hiszen az a tészta, amelyik az egyik sütőben működik, nem biztos, hogy a másikban is jó lesz. Csiszér Dóri szerint a macaront enni és készíteni is hihetetlen élmény, és mivel a színek és ízek variációja gyakorlatilag végtelen, soha nem lehet megunni.

Szerinte a macaron sikere a harmonikus állagában rejlik, a jól elkészített macaron ugyanis kívül roppanós, belül pedig krémes, az igazi művészet pedig megtalálni azt a krémet, ami a két kis lapocskát összeköti. Mivel a macaron tésztája rendkívül édes, a krémnek ezt valamilyen savanykás gyümölccsel vagy fűszerrel ellensúlyoznia kell. Az ő kedvence a kávés és a wasabis macaron.

Van mit javítani

Az ízek kontrasztját emelte ki Mautner Zsófia is, az egyik zsűri tag. „Ez egy rebdkívül édes desszert, ezért ha az édes ízt nem ellensúlyozzák valamivel, akkor nagyon monoton tud lenni”- mondta el a Chili és Vanília blog szerzője, aki maga is úgy gondolta, hogy a macaron már túl van a fénykorán, itt azonban meglepve tapasztalta, hogy hatalmas a technikai fejlődés tavalyhoz képest.

„Tavaly még túl sok volt a száraz, rossz textúrájú macaron, idén ilyen már alig van. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az eredeti francia, Pierre Hermé által kidolgozott recept színvonalát itthon még mindig nem üti meg senki” – mondta el a zsűritag, aki szerint annak ellenére, hogy a zsűriben négy különböző ízlés és személyiség találkozott, a véleményük mégis nagyjából egybehangzó.

A macaronokat egyébként öt kategóriában pontozta a zsűri: szín, íz, állag, kreativitás és extremitás, de az ízért járó pontokat háromszorosan számolták. A zsűri tagja volt még a Le Bourbon étterem francia executive chef-je, Laurent Vaandenameele, Harmath Csaba, valamint Raj Ráchel tortatervező.

Hogy a zsűri valóban a komplex ízvilágra utazott, az mutatja a győztes desszert is, amely a szabadon választott kategóriában a Villa Bagatelle kecskesajtos-vörösáfonyás macaronja lett.

Mi az macaron?

Az eredetileg Olaszországból származó, de Franciaországban tökéletesített macaron tésztája tojásfehérje, porcukor (vagy cukorszirup) és mandulaliszt keveréke. Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Elkészítése roppan macerás és időigényes, titka állítólag a pihentetett tojásfehérjében rejlik, de a profik szerint fontos kellék a cukorhőmérő is. Sikerét krémes állagának és vidám színeinek is köszönheti, Franciaországban az egyik legismertebb desszert. Leghíresebb készítője Pierre Hermé, akinek a macaronjai akár 4 euróba i kerülhetnek. Hermé is szereti a különleges ízű krémeket, előszeretettel használ parmezánt, olívát vagy balzsamecetet is.

Némi meglepetés

Boros Regina szerint az eredmények meglepetést hoztak, hiszen a győztes helyek többsége nem annyira a macaron készítésről ismert. Második helyezett a Centrál Kávéház lett a kökény ízű macaronnal, a harmadik pedig a Gresham Four Season, a somlói galuska ízűvel. A másik kategória a kávés ízű macaron volt, ennek nyertese a Sugar! lett, a második itt is a Centrál Kávéház, hamadik pedig meglepetésre az a Table!, hiszen ők mindössze hat hónapja készítenek macaront.

A 13 profi versenyző mellett amatőrök is indulhattak, és Mautner Zsófi az értékelés előtt kiemelte, hogy az amatőrök által készített macaronok sokkal finomabbak, és ötletesebbek voltak, mint a profik, - ami reményt nyújthat, a tökéletes házi macaron receptjét kutatóknak.

Boros Regina főszervező az esemény hatalmas sikere ellenére idén ugyanazt gondolja, mint tavaly, hogy jövőre már biztos lecseng az őrület, és nem lesz Macaron nap. Ennek azonban ellent mond a zsúfolásig megtelt helyszín és a tavalyinál jóval több kiállító. Mautner Zsófi is azt gondolja, hogy a macaron már túl van a virágkorán. Szerinte 2013 új trendje a vietnámi pho leves lesz.