no

Magasabbra akasztották az Éjjeli Őrjáratot

2013.04.04. 19:43
Jövő héten újra megnyílik az amszterdami Rijksmuseum.

Tízévi felújítás, átépítés és korszerűsítés után a jövő héten ünnepélyesen megnyitják az amszterdami Rijksmuseumot, amelyet csütörtökön az újságíróknak már be is mutattak.

"Minden helyet változtatott, kivéve az Éjjeli őrjáratot, igaz, azt is magasabbra akasztottuk, mint korábban" – mondta az újságíróknak Wim Pijbes, a múzeum igazgatója Rembrandt holland festő (1606-1669) leghíresebb festményére utalva.

A múzeum leghíresebb darabját, a gigantikus méretű, 3,8 méter magas, 4,5 méter széles és 337 kilogrammot nyomó műalkotást külön teremben helyezték el.

A Rijksmuseum, ahol Vincent Van Gogh-vásznakat is őriznek, felújítása előtt évente egymillió látogatót fogadott. A munkák után évi 1,5-2 millió látogatóval számolnak.

A múzeum a holland aranykor, azaz nagyjából a XVII. század legnagyobb mesterei közül többeknek - Rembrandt, Johannes Vermeer és Gabriël Metsu – az alkotásait őrzi. (A világkereskedelemben vezető szerepet játszó Hollandia gazdagsága révén meggazdagodott polgárok számos képet rendeltek, többnyire portrékat vagy tájképeket.)

Két ellenséges spanyol építész munkája

A tíz évig tartó munkálatok mintegy 375 millió euróba (több mint 113 milliárd forintba) kerültek, és a költségek java részét a holland állam fizette.

A múzeum hivatalosan április 13-án nyílik meg Beatrix királynő jelenlétében, aki utoljára jelenik meg uralkodóként a nyilvánosság előtt, miután április 30-ai hatállyal lemondott a trónról a fia javára.

A sors iróniájaként az átépítési munkálatokat két spanyol építészre bízták, holott az aranykor első felében a protestáns Németalföld harcban állt a katolikus Spanyolországgal. A sevillai Antonio Cruz és Antonio Ortiz García feladata volt, hogy eredeti szépségében helyreállítsák a Pierre Cuypers holland építész által tervezett, romantikus-neogótikus stílusú épületet, amely 1885 óta ad otthont a múzeumnak. A termek helyreállítását a Louvre-ban végzett munkájáról ismert francia Jean-Michel Wilmotte francia építész, belsőépítész végezte.

Taco Tibbit, a múzeum gyűjteményeinek igazgatója elmondta, hogy "sikerült a gyűjteményt is felújítani, és időrendi sorrendben elhelyezni".

Harmonikus egység

A legnagyobb újítás a műtárgyak együttes bemutatása: már nincsenek elválasztva egymástól a szobrok, a bútorok és a képek. A történelmi időszakok szerint összegyűjtött tárgyak harmonikus egységet képeznek.

Rembrandt vásznai mostantól az egyik barátja, Herman Doomer által készített ében- és tölgyfa pohárszék, egy másik barátja, Jan Lutma által készített, kagyló formájú csésze és a festőről író Constantin Huygens költő arcképe társaságában láthatók.

A 80 teremben mintegy 8000 kiállítási tárgy ad számot a holland történelem nyolc évszázadáról, 1200-tól 2000-ig. A múzeum bejáratát egy új, látványos átriumban helyezték el, az intézmény területe 30 ezer négyzetméter, ebből 12 ezer négyzetmétert foglalnak el a kiállítások.