JFK meggyilkolásának 50. évfordulójára emlékszik egy washingtoni múzeum

2013.04.12. 15:36
John F. Kennedy meggyilkolásának 50. évfordulójára emlékezve két új kiállítással és egy filmmel várja az érdeklődőket a washingtoni Newseum: a tárlatokon a néhai elnök halálát követő percekhez és órákhoz kötődő tárgyak sorakoznak, amelyek egy részét soha ezelőtt nem láthatta még a nagyközönség.

A Newseum egészéves megemlékezéssel készül a merénylet évfordulójára. Egyik tárlata azon eseményeket és beszámolókat veszi sorra, amelyek Kennedy 1963. november 22-i meggyilkolását követték, míg a másik, szintén pénteken megnyíló kiállítása a néhai elnök saját fotósa által készített fényképeket vonultatja fel.

A nagyközönség most láthatja először az elnök gyilkosának tartott Lee Harvey Oswald személyes tárgyait, köztük ruháit, egy kabátot, amelyet a rendőrség szerint a férfi a merénylet után dobott el, a pénztárcáját és egy pokrócot, amelyben fegyverét rejtette el egyik barátja garázsában. A tárgyakat a Nemzeti Levéltártól kapta kölcsön az intézmény.

A kiállításokon több mint száz ritkán látható tárgyat is szemügyre vehetnek az érdeklődők, köztük azt a nyolc milliméteres kamerát, amellyel Abraham Zapruder rögzítette a merényletről készített legendás amatőr felvételt. Az A Thousand Days című új film, amelyet péntektől vetítenek a múzeumban, Kennedy elnökségét és családi életét mutatja be.